محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین (PA) بهطور غیرمنتظره با صدور فرمان جنجالی جانشین موقت خود را معرفی کرد. اوعباس 89 ساله اعلام کرد که روحی فتوح رئیس شورای ملی فلسطین در صورت خالی شدن این سمت، جایگزین موقت او خواهد بود.
در فرمان ریاست جمهوری آمده است که انتخابات باید ظرف 90 روز پس از دوره انتقال برگزار شود. این مهلت در صورت وضعیت اضطراری قابل تمدید است.
بر اساس قوانین فعلی فلسطین، رئیس شورای قانونگذاری فلسطین (PLC) در صورت ایجاد خلاء قدرت باید ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین را در اختیار بگیرد اما شورای قانونگذاری فلسطین ـ جایی که حماس اکثریت را در اختیار داشت ـ از زمانی که عباس رسماً آن را در سال 2018 منحل کرددیگر وجود ندارد. محمود عباس این نهاد را پس از بیش از یک دهه تنش بین فتح و حماس منحل کرد.
دور زدن قانون اساسی برای جلوگیری از قدرتگیری حماس
- ناظران سیاسی فلسطینی معتقدند اعلامیه عباس مبنی بر تعیین جانشین در واقع دنبال کردن همان هدفی است که رژیم صهیونیستی، آمریکا و چندین کشور عربی دنبال کند: جلوگیری از ایفای هرگونه نقشی توسط حماس در اداره سرزمینهای فلسطینی پس از پایان جنگ
- دور زدن قانون اساسی فلسطین نیز یکی دیگر از اهداف محمود عباس عنوان شده است. اگرچه تعیین جانشین از سوی عباس به نوعی کودتا علیه قانون اساسی فلسطین است، اما این پیام روشنی به حماس دارد که جایی در دولت آینده فلسطین، چه در کرانه باختری و چه در غزه نخواهد داشت، طرحی که برخی کشورهای عربی، رژیم صهیونیستی و آمریکا از آن حمایت میکنند.
العربی جدید مینویسد: عباس برای جلوگیری از هرگونه احتمال قدرتگیری حماس پس از مرگش با دور زدن متن قانون اساسی فلسطین جانشین خود را معرفی کرد. عمر عساف تحلیلگر سیاسی مستقر در رام الله میگوید: با کاری که محمود عباس انجام داد کل نظام قانون اساسی فلسطین را نقض کرد.
مقابله با محبوبیت حماس در کرانه باختری اشغالی
عبدالمجید سوایلم تحلیلگر سیاسی فلسطینی مقیم رام الله، محبوبیت حماس در کرانه باختری اشغالی را یکی از مهمترین دلایل اقدام اخیر محمود عباس میداند.
سوایلم میگوید: «عباس میخواهد از هرگونه رشد حضور حماس در کرانه باختری جلوگیری کند، علاوه بر این میخواهد در صورت غیبت اعضای فتح از هرگونه اختلاف بر سر قدرت جلوگیری کند. اقدامات رئیس تشکیلات خودگران فلسطین شکاف بین فتح و حماس را بیش از پیش تقویت میکند.