۷ اکتبر و فروپاشی توهم شکست‌ناپذیری اسرائیل

عملیات طوفان الاقصی زخمی است که پس از ۲ سال هنوز بر پیکر اسرائیل تازه مانده است.

آوی اشکنازی تحلیلگر نظامی روزنامه عبری زبان معاریو، در یادداشتی نوشته: «حماس پیروز شد و اسرائیل باید از خواب خودفریبی بیدار شود، پیش از آن‌که فاجعه‌ای سهمگین‌تر رخ دهد.»

اشکنازی با لحنی سرشار از تلخی، به شکست عمیق و چندلایه‌ای تل‌آویو در جنگ غزه اعتراف می‌کند؛ شکستی که نه‌تنها در میدان نبرد، بلکه در اذهان جهانیان، عرصه روابط بین الملل و جامعه اسرائیل ریشه دوانده است.

به گفته‌ی او، اسرائیل از سال ۲۰۱۴ به بعد، در توهم پیروزی و قدرت مطلق زیست و باور کرد که حماس را تحت کنترل دارد؛ اما در پس ویرانی‌های غزه، حماس با صبر و برنامه‌ریزی، ساختاری نظامی و اطلاعاتی ایجاد کرد که در نهایت توانست ارتش اسرائیل را در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ غافلگیر و زمین‌گیر کند.

اشکنازی با صراحت می‌نویسد: اسرائیل برای خود داستانی ساخت و آن را باور کرد.» او اذعان دارد که شکست اخیر تنها نظامی نیست، بلکه نماد فروپاشی یک باور جمعی است — باوری که بر پایه‌ی «ما شکست‌ناپذیریم» بنا شده بود.

حال، در حالی‌که پرچم‌ فلسطین در اقصی نقاط جهان از جمله در کشورهای مختلف اروپا برافراشته است و انزوای جهانی اسرائیل عمیق‌تر شده، این تحلیلگر اسرائیلی هشدار می‌دهد: «اگر اسرائیل باز هم خود را فریب دهد، هفتم اکتبرِ دیگری از راه خواهد رسید؛ روزی که شاید از کابوس گذشته هم تاریک‌تر باشد.»