۴۰ میلیون آمریکایی بدون نان شب

 «در نخستین روز ماه نوامبر، ۳۱۴ دلار همیشگی به کارت یارانه غذایی من واریز نشد، در حالی که این مبلغ هر ماه طی چند سال گذشته پرداخت می‌شد. قطع شدن آن بدون شک بر توان من برای تأمین غذای خانواده‌ام همسر و دو فرزندم تأثیر خواهد گذاشت.»این سخنان یکی از شهروندان ساکن نیویورک است که از نگرانی خود نسبت به توقف کمک‌های «برنامه تغذیه تکمیلی فدرال» موسوم به اسنپ (SNAP) سخن گفت؛ برنامه‌ای که به دلیل ادامه تعطیلی دولت فدرال که وارد ماه دوم خود شده است ممکن است برای حدود ۴۲ میلیون آمریکایی متوقف شود. این تعطیلی نتیجه اختلافات شدید میان جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها بر سر تصویب لایحه بودجه است.

 
 

برنامه اسنپ چیست؟

بر اساس برنامه اسنپ، دولت فدرال آمریکا ماهانه مبلغی را به کارت‌های الکترونیکی شهروندان کم‌درآمد، سالمندان، افراد دارای معلولیت و کهنه‌سربازان فقیر واریز می‌کند تا بتوانند نیازهای اولیه غذایی خود را از فروشگاه‌های مجاز تأمین کنند.این کارت‌ها مانند کارت‌های بانکی عمل کرده و در اغلب فروشگاه‌های مواد غذایی قابل استفاده‌اند. اگرچه اجرای برنامه بر عهده دولت‌های ایالتی است، اما شرایط احراز صلاحیت بر مبنای معیارهای فدرال تعیین می‌شود و ممکن است میان ایالت‌ها تفاوت داشته باشد.راننده تاکسی نیویورکی که پس از از دست دادن شغل خود در صنعت بیمه سال‌هاست با شرکت «اوبر» کار می‌کند، می‌گوید: «هرچند این مبلغ اندک به نظر می‌رسد، اما هزینه نان، لبنیات، تخم‌مرغ، آبمیوه و میوه خانواده‌ام را برای یک ماه تأمین می‌کرد. اکنون در حالی که قیمت مواد غذایی به شدت افزایش یافته، تأمین این اقلام ضروری به باری اضافی در زندگی ما تبدیل شده است – آن هم به خاطر درگیری‌های سیاسی میان ترامپ و رهبران حزب دموکرات.»
 
 

نقش نهادهای مدنی و مذهبی

با قطع پرداخت‌های فدرال، بسیاری از سازمان‌های خیریه، نهادهای مذهبی، مساجد، کلیساها، کنیسه‌ها و بانک‌های غذا در سراسر آمریکا اعلام کرده‌اند که آماده‌اند غذای رایگان برای نیازمندانی که از دریافت یارانه محروم شده‌اند فراهم کنند.این شهروند می‌افزاید: «فکر می‌کنم یکی از دلایل محبوبیت نامزد شهرداری نیویورک، زهران ممدانی، وعده او برای تأسیس فروشگاه‌های بزرگ مواد غذایی در محله‌های مختلف شهر است تا مردم کم‌درآمد بتوانند مواد غذایی یارانه‌ای تهیه کنند.»
 

ادامه کشمکش سیاسی و احکام قضایی

در حالی که خطر توقف کامل برنامه اسنپ جدی شده بود، چند قاضی فدرال با صدور حکمی از وزارت کشاورزی خواستند از بودجه اضطراری خود برای ادامه پرداخت‌ها استفاده کند. اما هنوز مشخص نیست دولت دونالد ترامپ چگونه به این حکم پاسخ خواهد داد.ترامپ در واکنش به این احکام در شبکه اجتماعی خود «تروث سوشال» نوشت:«به وکلایم دستور داده‌ام از دادگاه بپرسند چگونه می‌توانیم برنامه اسنپ را به شکل قانونی تأمین مالی کنیم. وکلای دولت بر این باورند که اختیار قانونی برای هزینه‌کرد بودجه محدود فعلی را نداریم. من نمی‌خواهم مردم آمریکا گرسنه بمانند، فقط به این دلیل که دموکرات‌های رادیکال از انجام کار درست و بازگشایی دولت خودداری می‌کنند.»در حالی که ترامپ پیش‌تر برای اطمینان از پرداخت حقوق نیروهای نظامی و مأموران اجرای قانون در دوران تعطیلی اقدام کرده بود، هیچ اقدامی مشابه برای فقرا و خانواده‌های نیازمند انجام نداد.سناتور چاک شومر، رهبر اقلیت دموکرات در سنا، در واکنش به تصمیم دولت ترامپ در پلتفرم «ایکس» نوشت: «تصمیم ترامپ برای قطع برنامه اسنپ اقدامی تلافی‌جویانه و بی‌رحمانه است. او می‌خواهد بحران گرسنگی بیافریند تا مجبور نباشد نظام سلامت را اصلاح کند. هیچ رئیس‌جمهوری در تاریخ آمریکا تا کنون در زمان تعطیلی دولت، پرداخت یارانه غذایی را متوقف نکرده بود – حتی ترامپ در دوره اول خود چنین نکرد.»در مقابل، کاخ سفید و جمهوری‌خواهان، دموکرات‌ها را مقصر تداوم تعطیلی می‌دانند و می‌گویند آنان با تصویب طرح بودجه کوتاه‌مدت که در مجلس نمایندگان تصویب شده اما شامل تمدید قانون «بیمه درمانی همگانی» نیست، مخالفت کرده‌اند.
 

فقر در سرزمین ثروت

سه سال پیش، در میانه سال ۲۰۲۲، جو بایدن رئیس‌جمهور وقت آمریکا در پی افزایش نرخ فقر ناشی از پیامدهای اقتصادی همه‌گیری کرونا، کنفرانسی با هدف «پایان دادن به گرسنگی و ناامنی غذایی در آمریکا طی هشت سال» برگزار کرد.این نشست نخستین ابتکار در نوع خود از زمان برگزاری کنفرانس سیاست غذایی دولت ریچارد نیکسون در سال ۱۹۶۹ بود؛ همان کنفرانسی که زمینه‌ساز ایجاد برنامه‌های حمایتی غذایی شد که امروز نیز ادامه دارند – هرچند اکنون به دلیل تعطیلی دولت متوقف شده‌اند.با وجود آنکه آمریکا بزرگ‌ترین اقتصاد جهان محسوب می‌شود و تولید ناخالص داخلی آن در سال جاری از ۲۹ تریلیون دلار فراتر می‌رود، فقر و گرسنگی هنوز در میان میلیون‌ها آمریکایی ریشه دارد.سرانه تولید ناخالص داخلی در آمریکا بیش از ۶۹ هزار دلار در سال است، اما زندگی میلیون‌ها خانواده به چند صد دلار یارانه غذایی در ماه وابسته است. بسیاری از کودکان نیز وعده اصلی غذای روزانه خود را از طریق وعده‌های رایگان مدارس دولتی دریافت می‌کنند.
 
 

معیار فقر در آمریکا

خانواده چهار نفره با درآمد سالانه کمتر از ۳۳ هزار و ۱۴۸ دلار فقیر محسوب می‌شود.برای خانواده سه نفره، این رقم حدود ۲۰ هزار دلار و برای دو نفر ۱۶ هزار و ۲۴۷ دلار است.فردی که درآمدش کمتر از ۱۲ هزار و ۷۸۴ دلار در سال باشد، زیر خط فقر قرار دارد.بر اساس این شاخص‌ها، حدود ۱۲.۳ درصد از آمریکایی‌ها یا نزدیک به ۴۱.۷ میلیون نفر زیر خط فقر زندگی می‌کنند. افزون بر این، حدود ۶۰۰ هزار نفر در سراسر کشور بی‌خانمان هستند.