آسیب جنگ ترامپ بر هوانوردی کشورهای عربی

 هنوز چند هفته از برقراری آتش‌بس در منطقه نمی‌گذرد، اما صنعت هوانوردی کشورهای عربی خلیج فارس در شوک عمیقی فرو رفته است.جنگ اخیر اگرچه از نظر نظامی متوقف شده، اما تبعات اقتصادی آن همچون سایه‌ای سنگین بر فرودگاه‌های دبی، دوحه، ابوظبی، کویت و بحرین سایه انداخته است.

 

لغو دو سوم پروازها و سرگردانی پنج میلیون مسافر

آمارها نشان می‌دهد در اوج بحران، بیش از ۶۵ درصد از کل پروازهای منطقه لغو شد. یعنی از هر سه پرواز، دو پرواز هرگز انجام نشد. بیش از پنج میلیون مسافر در سراسر جهان تحت تأثیر این لغوها قرار گرفتند و فرودگاه‌هایی که تا پیش از جنگ جزو شلوغ‌ترین فرودگاه‌های جهان بودند، ناگهان خلوت و تقریباً نیمه‌تعطیل شدند.
 

حق بیمه ۵۰۰ درصد گران شد و بلیط‌ها نجومی

یکی از بزرگترین مشکلات، بحران بیمه است. شرکت‌های بیمه بین‌المللی همچنان آسمان خلیج فارس را پرخطر ارزیابی می‌کنند. حق بیمه پروازها در برخی مسیرها تا ۵۰۰ درصد افزایش یافته است. یعنی یک شرکت هواپیمایی برای هر پرواز باید پنج برابر قبل پول بیمه بپردازد و این هزینه در نهایت به جیب مسافر می‌رود. بلیط هواپیما در منطقه همچنان نجومی است و قدرت خرید مردم کاهش یافته است.
 

سوخت هواپیما دو برابر شد و هنوز ارزان نشده

بحران تنگه هرمز در طول جنگ، قیمت سوخت هواپیما را تا ۲۰۰ درصد بالا برد. الان هم که آتش‌بس برقرار است، اختلال در زنجیره تأمین سوخت همچنان باقی مانده و قیمت‌ها به سطح قبل از جنگ برنگشته است. شرکت‌های هواپیمایی مجبورند مسیرهای طولانی‌تر و پرهزینه‌تری را انتخاب کنند تا از حریم‌های هوایی پرخطر دور بزنند.فرار گردشگران و سرمایه‌داران از منطقهگردشگری لوکس که یکی از منابع اصلی درآمد دبی و دوحه بود، به شدت ضربه خورده است. گردشگران اروپایی و آسیایی هنوز اعتماد نکرده‌اند که منطقه امن است. تاجران و سرمایه‌گذاران نیز به جای دبی و قطر، راهی استانبول و دیگر مقاصد شده‌اند. فرودگاه‌های خلیج روزانه حدود ۲۰۰ میلیون دلار ضرر می‌کنند. این رقم یعنی هر ساعت بیش از ۸ میلیون دلار خروج سرمایه از این کشورها
 

بازگشت به وضعیت قبل ماه‌ها طول می‌کشد

کارشناسان اقتصادی معتقدند آتش‌بس فقط جلوی بمباران را گرفته، اما اقتصاد هوانوردی مثل یک کشتی بزرگ است که بعد از طوفان، زمان زیادی می‌برد تا به اسکله برگردد. بازگشت اعتماد مسافران، کاهش نرخ بیمه و تثبیت قیمت سوخت حداقل چند ماه زمان نیاز دارد. برخی شرکت‌های هوایی خلیج نگرانند که مشتریان دائمی خود را به رقبای ترکی و اروپایی ببازند.اگر الان کسی بخواهد از دبی به لندن یا از دوحه به پاریس پرواز کند، بلیط گران‌تر از قبل است، احتمال کنسلی پرواز وجود دارد و شرکت هواپیمایی هم نمی‌داند کی به روزهای پررونق قبل بازمی‌گردد. آتش‌بس برقرار شده، اما تبعات جنگ همچنان در آسمان خلیج فارس حس می‌شود.