
به گزارش افکارنیوز، در حالیکه ترامپ از تعلیق تصمیم بهعنوان فرصتی برای ارزیابی مجدد نام میبرد، برخی منابع آمریکایی و بینالمللی بر این باورند که این تأخیر، پوششی برای تحرکات نظامی و آمادهسازی احتمالی برای حمله به تأسیسات هستهای ایران از جمله سایت فردو است.
گزارش نیویورکتایمز با استناد به اظهارات تحلیلگران نظامی، تأکید میکند که کاخ سفید ممکن است در حال سنجش شرایط برای بهکارگیری یکی از بزرگترین بمبهای متعارف موجود علیه اهداف حساس در ایران باشد.
از سوی دیگر دریاسالار بازنشسته «جیمز استاوریدیس»، فرمانده پیشین ناتو در اروپا، در گفتوگویی با CNN هشدار داد: «این دو هفته ممکن است نه برای گفتوگو، بلکه برای استقرار تجهیزات نظامی و آمادهسازی حملهای غافلگیرانه در نظر گرفته شده باشد.»
همزمان با اظهارات ترامپ، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، اعلام کرد که ممکن است از این بازه زمانی برای آزمایش حملات به تأسیسات هستهای ایران، بهویژه سایت مستقر در اعماق زمین فردو، استفاده کند.
برخی مقامهای آمریکایی مدعیاند که تماسهایی غیرمستقیم میان استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ، و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، برقرار شده است. این در حالی است که عراقچی هرگونه تماس مستقیم را تکذیب کرده و وزیر امور خارجه کشورمان پاسخی قاطع به غربی ها داده است.
«لورا هولگیت»، سفیر پیشین آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، معتقد است ایران همچنان میتواند از این فرصت برای جلوگیری از یک رویارویی بزرگ استفاده کند، هرچند کنار گذاشتن کامل ظرفیت غنیسازی بهنظر نمیرسد در دستور کار تهران باشد.
«رابرت لیتواک»، استاد دانشگاه جورج واشنگتن نیز تأکید میکند که دو طرف در شرایط دشواری قرار دارند؛ «از یک سو آمریکا باید حق غنیسازی ایران را بپذیرد و از سوی دیگر، ایران نیز باید شفافیت حداکثری در برنامه هستهای خود ایجاد کند.»
با وجود مواضع تهاجمی، ترامپ هنوز تصمیم نهایی خود را درباره حمله نظامی به ایران اعلام نکرده است. او در تازهترین اظهاراتش گفته: «برای یک راهحل دیپلماتیک هنوز خیلی دیر نیست.»
اما این رویکرد محتاطانه، اختلافات قابلتوجهی در بین چهرههای برجسته جریان راست آمریکا ایجاد کرده است. در حالی که چهرههایی مانند «جیدی ونس»، معاون ترامپ، تلاش کردهاند اطمینان دهند که رئیسجمهور صرفاً در پی تأمین منافع ملی است، برخی دیگر از جمله «مارجوری تیلور گرین»، «تاکر کارلسون» و «استیو بنن» از احتمال دخالت نظامی در یک جنگ جدید انتقاد کردهاند. گرین در شبکههای اجتماعی نوشت: «کسانی که از جنگ با ایران حمایت میکنند، مدافع سیاست «اول آمریکا» نیستند.»
در مقابل، طیف جنگطلبتری از جمهوریخواهان سنا مانند «لیندسی گراهام» و «تام کاتن»، از ترامپ خواستهاند رویکرد سختگیرانهتری نسبت به تهران اتخاذ کند.
تعویق تصمیم ترامپ ظاهری دیپلماسی دارد اما باید این موضوع مهم را در نظر داشت که حمله به ایران برای آمریکا هزینه های بسیار بسیار زیادی به همراه دارد.
همانگونه که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند: رئیسجمهور آمریکا در اظهاراتی غیرقابل قبول، صریحاً از ملت ایران میخواهد که تسلیم شوند اما به آنها میگوییم اولاً تهدید را برای کسانی انجام دهید که از تهدید میترسند در حالی که ملت ایران معتقد به این آیه شریفه است که «وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ» و تهدید هیچگاه در رفتار و اندیشه ملت ایران تاثیر نمیگذارد.
ثانیاً گفتن این حرف به ملت ایران که بیایید تسلیم شوید، حرف عاقلانهای نیست و افراد با خِردی که با ملت ایران و تاریخ آن آشنا هستند، هیچگاه چنین حرفی را بر زبان جاری نمیکنند زیرا ملت ایران تسلیم شدنی نیست و تسلیم تعرض هیچکس نخواهد شد.
آمریکاییها و کسانی که با سیاستهای این منطقه آشنا هستند، میدانند که ورود آمریکا به این مسئله صددرصد به ضرر او خواهد بود و ضربه خواهد خورد. ضربهای که صدمه آن به مراتب بیشتر از صدمهای است که ایران خواهد خورد. ورود نظامی آمریکا در این میدان بدون تردید موجب صدمه جبرانناپذیر برای آنها خواهد شد.