عربستان در با جنگ یمن دچار محاسبات اشتباه شد

جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت‌وگو با افکارنیوز، با اشاره به تحولات منطقه‌ای و درگیری‌های میان عربستان و یمن اظهار کرد: هرچه زمان می‌گذرد، بیشتر مشخص می‌شود که عربستان در محاسبات خود برای آغاز جنگ با یمن در خردادماه، مرتکب اشتباه بزرگی شده است. عربستانی‌ها تصور می‌کردند می‌توانند با محاصره یمن و استفاده از نیروهای وابسته به خود، زمینه تسلط و اشغال این کشور را فراهم کنند.

وی افزود: عربستان بر این باور بود که با تشدید محاصره، توان مقاومت یمن را از بین خواهد برد؛ اما تحولات بعدی نشان داد که نیروهای یمنی ضربات سنگینی به این کشور وارد کرده‌اند و با هدف قرار دادن تأسیسات عربستان، راهبرد «محاصره در برابر محاصره» را به‌خوبی به اجرا گذاشته‌اند. این روند، عربستان را در موقعیتی قرار داده که پیش‌بینی آن را نمی‌کرد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: عربستان اکنون متعجب و ناتوان است که چگونه مردم یمنی که سال‌ها محاصره بوده‌اند، این چنین مقاومت و تاب آوری دارند.

قنادباشی با اشاره به تشدید درگیری‌ها طی دو هفته اخیر تصریح کرد: در این مدت، شاهد پایداری قابل‌توجه یمنی‌ها در برابر بمباران‌ها بوده‌ایم؛ مقاومتی که به عقب‌نشینی مزدوران عربستان منجر شده است. طبیعی است که سایر کشورها درچنین شرایطی نیز تمایلی نداشته باشند شانس خود را در چنین میدان خطرناکی امتحان کنند.

وی با اشاره به وضعیت نظامی عربستان گفت: این کشور با وجود خرید حجم گسترده‌ای از تسلیحات و پرداخت هزینه‌های سنگین برای آموزش نظامیان خود از سوی آمریکایی‌ها، اکنون دست خود به سوی کشورهای مختلف دراز کرده تا بتواند از شرایط دشوار کنونی خارج شود؛ با این حال کشورهای دیگر کمکی به عربستان نکرده‌اند و آمریکایی‌ها نیز درخواست این کشور را نپذیرفته‌اند.

قنادباشی خاطرنشان کرد: عربستان امروز در شرایط بسیار دشواری قرار گرفته و وعده‌هایی که ترامپ و نتانیاهو مبنی بر اینکه مقاومت از بین می‌رود، به طورکامل نقش بر آب شده است.

این کارشناس مسائل خاورمیانه در بخش دیگری از گفت‌وگو درباره وضعیت میان ایران و آمریکا بیان کرد: آمریکایی‌ها پس از شکست سنگینی که متحمل شدند، دیگر تمایل ندارند آغازگر جنگی باشند که ممکن است بار دیگر به شکست سنگین آن‌ها منجر شود.

وی افزود: آمریکایی‌ها تلاش کردند رژیم صهیونیستی یا کشورهای عربی آغازگر درگیری باشند تا واشنگتن بتواند در پوشش این کشورها، ضربات خود را وارد کند. به نظر می‌رسد آمریکا همچنان همین راهبرد را دنبال می‌کند و تمایلی ندارد مستقیماً عملیاتی را آغاز کند که زمینه‌ساز شکست دوباره آن شود.

قنادباشی ادامه داد: کشورهای عربی نیز در شرایط کنونی توان لازم برای ورود به چنین تقابلی را ندارند. امارات، کویت و قطر نه از نیروی کافی برخوردارند و نه توان لازم برای ورود به این مسیر را دارند؛ ضمن آنکه شرایط آن‌ها نیز برای چنین اقدامی مساعد نیست.

وی با اشاره به رویکرد آمریکا در قبال ایران تأکید کرد: واشنگتن در شرایط کنونی بیشتر به دنبال ایجاد رعب و کسب امتیاز است و تلاش می‌کند با وارد کردن فشارهای اقتصادی، مردم را تحت فشار قرار دهد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به برخی گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال حمله مجدد آمریکا به ایران گفت: برخی معتقدند آمریکا درصدد انجام حمله‌ای دیگر است و ممکن است این اقدام طی روزها یا حتی ساعت‌های آینده صورت بگیرد؛ با این حال، به نظر می‌رسد احتمال وقوع چنین حمله‌ای پایین باشد.

قنادباشی در پایان خاطرنشان کرد: ورود مجدد آمریکا به یک درگیری نظامی، دستاوردی جز تشدید بحران انرژی و افزایش قیمت نفت برای این کشور نخواهد داشت.