بیماری تب برفکی و روش‌های کنترل آن

در پی شیوع تَب برفکی در شهرستان اهر به علت عدم واکسیناسیون دام‌ها و تعطیلی دیرهنگام مرکز خرید و فروش احشام، از یک هفته پیش خبرهای مبنی بر اشاعه ویروس تب برفکی به ورزقان در محافل عمومی منتشر شد.

فرماندار ورزقان ظهر دیروز در گفت و گو با آوای ورزقان، ضمن تأئید خبر شیوع بیماری تب برفکی در ورزقان، از تلف شدن تعدادی از احشام روستائیان شهرستان خبر داد.

و گفت: نزدیک به ۹۰ هزار دام در شهرستان ورزقان واکسینه شده‌اند و این بیماری تا حدی در کنترل است.

ویروس تَب برفکی به بیماری دهان و پا مشهور است که از آن به عنوان طاعون حیوانی یاد می‌شود، علایم این مرض از اوایل سال جاری در شهرستان اهر نمود یافت اما به علت تعلل مسئولین و سرگرم شدن آنان به انتخابات اقدام عملی در راستای جلوگیری از انتشار آن صورت نگرفت.

ورزقان یکی از قطب‌های دامپروری آذربایجان‌شرقی محسوب می‌شود و شیوع ویروس در این شهرستان قطعا تلفات زیادی در پی خواهد داشت و به احتمال اشاعه بیماری به نقاط همجوار قوت خواهد بخشید.

موازین بهداشتی- قرنطینه ای:

۱-یکی از مهمترین راه‌های انتقال بیماری تب برفکی، تماس با دام‌های آلوده و ترشحات دام‌های درگیر با بیماری است، لذا از تردد و جابجایی غیرضروری دام‌های آلوده و بیمار خودداری کرده  و آنها را در مکان جداگانه‌ای نگهداری کنید.

۲-به منظور جلوگیری از انتشار آلودگی، از جابجایی دام‌های تلف شده و ارسال آن‌ها به کلینیک‌ها و ادارات دامپزشکی اکیدا خودداری شود و در صورت وجود تلفات مراتب را به اطلاع نزدیکت‌رین اداره دامپزشکی برسانند.

۳-افرادی که با دام آلوده در تماس بوده‌اند از سرکشی به واحدهای دامداری غیر درگیر تا مدت حداقل ۴۸ ساعت خودداری کنند، بدیهی است که عامل بیماری از طریق افراد قابل جابجایی است.

۴-نسبت به فعال نمودن حوضچه‌های ضد عفونی واحد دامداری اقدام شود ضمن اینکه ضدعفونی وسایل نقلیه قبل از ورود و خروج، بویژه در دامداری‌های درگیر الزامی است.

۵-نسبت به ضدعفونی بستر و مکان نگهداری دام‌های آلوده و اطراف آنها با استفاده از مواد ضدعفونی کننده مناسب (با راهنمایی و هماهنگی اکیپ‌های دامپزشکی) اقدام شود.

۶-دام‌های تلف شده (بره‌ها و بزغاله‌ ها وغیره) به هیچ وجه مورد تغذیه گوشتخواران (اهلی یا وحشی) قرار نگیرد و آنها را در اسرع وقت و در مکان دور از سایر دام‌های گله  به صورت مناسب و بهداشتی دفن کنند.

۷-در صورت بروز تلفات در گله، ضمن اعلام سریع موارد بیماری به نزدیک‌ترین شبکه دامپزشکی منطقه، همکاری و مساعدت لازم را برای انجام واکسیناسیون در واحد با اکیپ‌های عملیاتی دامپزشکی داشته باشند.

۸-تهیه و توزیع واکسن تب برفکی مناسب در دستور کار ادارات کل دامپزشکی استان‌ها قرار دارد بنابراین از تهیه واکسن از منابع غیر رسمی و غیر معتبر خودداری کنند.

۹-کنترل و محدود نمودن بیماری جز با حمایت و مشارکت دامداران و عشایر مقدور نیست به همین دلیل، سازمان دامپزشکی خواستار مشارکت، مساعدت و همکاری آن‌ها در برنامه‌های کنترلی و پیشگیرانه است.