به گزارش افکار نیوز به نقل از خراسان،اعلام خبرهاي متفاوت درباره افزايش نرخ دارو به خصوص داروهاي بيماري هاي صعب العلاج علامت سوال بزرگي در ذهنم ايجاد کرده بود که بالاخره قيمت دارو افزايش پيدا کرده است يا خير؟حال و روز بيماران خاص و سرطاني اين طرف سالي چگونه است؟نوسان هاي نرخ ارز، بازار دارو را هم در نورديده و تاثيرش را بر حال و روز بيماران هم گذاشته است يا نه؟براي رسيدن به پاسخي مناسب براي تمامي اين ابهام ها نياز به انجام کار چندان سخت و دشواري نيست .

کافی است ضبط خبرنگاری ات را برداری و با هر وسیله ای که شده خودت را به حوالی میدان هفت تیر تهران برسانی. داروخانه ۱۳ آبان برای تمامی بیماران صعب العلاج وخاص نامی آشناست.

نبش خیابان خردمند شمالی تعداد زیادی از آدم ها با اعصاب خرد و چهره هایی درهم جمع شده اند و شماره به دست منتظرند تا وقتی نوبتشان شد با کیسه های پر از دارو خودشان را به بیمارشان برسانند. مرد جوان از داروخانه بیرون می زند ولی آنقدر گرفته و ناراحت است که بی محابا با دستش محکم به سینه ام می زند و با غرولندی زیر لب راهش را می کشد ومی رود.

یک بیمار: نمونه تولید داخل دارویم نایاب شده است

مرد مسنی از در اصلی داروخانه در خیابان کریمخان که مختص توزیع داروهای عمومی است خارج می شود. از او درباره قیمت دارو می پرسم و این که برای تهیه چه دارویی به این داروخانه دانشگاهی آمده است. می گوید: بیماری چسبندگی استخوان گوش میانی دارم وهرماه برای تهیه داروی سدیم فلوراید که تنها دراین داروخانه پخش می شود به این جا می آیم.

پیر مرد می گوید: خوشبختانه قیمت داروی مصرفی من نسبت به سال گذشته تغییری نداشته و تنها مشکلی که پیش آمده این است که اوایل سال گذشته نمونه داخلی این دارو را به قیمتی به مراتب کمتر تهیه می کردیم ولی از اواسط سال گذشته داروی تولید داخل نایاب شده است و مجبوریم نمونه خارجی را با قیمتی به مراتب بالاتر تهیه کنیم. جا برای سوزن انداختن نیست.

پیش خودم می گویم با وجود این همه بیمار سرطانی و مشکل دار در این شهر باید یک فکر اساسی برای رفع مشکل توزیع داروهای اساسی و مورد نیازشان شود تا مجبور نشوند برای تهیه دارونزدیک به یک ساعت را در نوبت بایستند.


سرطان ریه نفسم را بریده است

مرد جوانی با کیسه پر از دارو از داروخانه خارج می شود. سوالم را برایش تکرار می کنم. می گوید: گرانی؟ تو چه خبرنگاری هستی که اخبار روزنامه ها را نمی خوانی؟ وزیر بهداشت بارها گفته هیچ افزایش قیمتی برای دارو نداشته ایم ولی نمی دانم چرا بعد از عید که برای تهیه داروی شیمی درمانی ام به این داروخانه آمده ام دارویی را که سال گذشته ۳ بسته اش را ۷۵هزار تومان می خریدم، یک بسته اش را ۱۰۰هزار تومان می فروشند.

آدم شوخ طبعی است ولی نفس کم می آورد و روی پله ها می نشیند و با لبخند می گوید سرطان ریه نفسم را بریده!گفت و گوی دو نفره ما ادامه داشت که مرد جوانی با عصبانیت به سمتم آمد وگفت: دنبال مشکل مردمی؟ بیا تا برایت بگویم. هم عصبانی است هم بغض امانش را بریده.

آن گونه که از ظاهرش پیداست از لحاظ مالی مشکلی برای تهیه دارو ندارد ولی با عصبانیت و کمی لرزش صدا می گوید: دو سال است همسرم گرفتار سرطان سینه است و ۸ماه است داروی سرطان سینه در کشور نایاب شده است. داروی سرطان شده کالای لوکس؛ حتی لوکس تر از مدل های متنوع بنز و بی ام و که هرروز یک مدلش در خیابان ها جولان می دهد.


برای تهیه داروی همسرم به شهر وان ترکیه می روم

همسرش سرطان سینه دارد و مجبور است هر دو ماه یک بار برای تهیه قرص خوراکی " ناول وین " به شهر وان ترکیه سفر کند تا سایه مادر را به هر طریقی که هست بالای سر بچه ها حفظ کند. با عصبانیت می گوید یکی دیگر از داروهایش هم که تا پیش از عید به راحتی قابل خرید بود الان نایاب شده، بقیه داروها هم که ۳۰تا ۴۰درصد رشد قیمت داشته است.

از خدمات بیمه های تکمیلی هم ناراضی است. چون بیمه ها تا امروز تنها هزینه داروهایی را پرداخت کرده اند که یا در بیمارستان توسط پزشک متخصص تزریق شده، یا به صورت خوراکی در بیمارستان مصرف شده است. چهره زرد رنگ زن مطمئنم می کند که خودش بیماراست و برای تهیه داروهایش مجبور شده ساعت ها انتظاربکشد. سیروز کبدی دارد و به محض شنیدن سوال، آه می کشد و می گوید: هر بسته دارو را پیش از عید و گرانی های سکه و ارز می خریدم ۵۰هزار تومان ولی الان شده ۱۵۰هزار تومان. سن و سالی ندارد. از روی چهره اش می توان فهمید تالاسمی دارد چون بیماری چهره اش را تغییر داده و در نگاه اول فکر می کنی مرد مسنی است و سن وسالی از او گذشته است. خیلی سریع جواب می دهد و راهش را می کشد وبین جمعیت گم می شود. می گوید ما برای داروهایمان پول نمی دهیم.

بیماری من خاص است؛ تالاسمی.

بازهم شیمی درمانی و گرانی داروهایش. بیشترین مشکل را بیماران سرطانی دارند که داروهایشان به ناگاه از ۴۰ تا ۳۰۰درصد گران شده است!این یکی خانمی است که همسرش سرطان غدد لنفاوی دارد. داروهایش را پیش از عید با ۶۰۰هزار تومان تهیه می کرده است و حال با ۷۰۰هزار تومان باید تهیه کند زیاد اهل صحبت نیست، فقط می گوید تمام زندگی ام را فروختم و خرج درمان همسرم کردم.


گرانی داروهای وارداتی به نوسان نرخ ارز برمی گردد

پله های ساختمان اداری را دو تا یکی بالا می روم تا می رسم به اتاق معاون اجرایی داروخانه ۱۳آبان. دکتر محمد رضایی پشت میزش نشسته است و به سرعت برگه هایی را امضا می کند. خودم را معرفی می کنم و می پرسم دکتر دارو این طرف سالی گران شده؟ جوابی که می دهد به نوسان های نرخ ارز برمی گردد و زمانی که قیمت همه چیز ناگهان اوج گرفت. می گوید: به واسطه نوسان های نرخ ارز قیمت برخی اقلام دارویی وارداتی بین ۱۵تا ۲۰درصد رشد داشته است.

البته توجه داشته باشیدکه تنها کمتر از ۵درصد از داروهای موردنیاز بیماران از خارج از کشور وارد می شود و از همین ۵درصد هم تنها یک یا دو درصدش افزایش قیمت داشته است. رضایی درباره داروهایی که هم نمونه خارجی دارد و هم داخلی، می گوید بیمه ها تنها داروهای ایرانی را پوشش می دهند و متاسفانه ۴۰تا ۴۵درصد بیماران به اصرار خود و یا پزشکشان به تهیه داروی خارجی اقدام می کنند. به همین دلیل مجبورند هزینه دارو را از جیب پرداخت کنند که البته فشار مالی سنگینی به آن ها وارد می کند. دکتر رضایی افزود: بیماران صعب العلاج تنها ۱۵درصد از هزینه دارو را پرداخت می کنند.

از ساختمان داروخانه می زنم بیرون، موقع رفتن به این فکر می کنم که تمام مراجعان به این داروخانه دانشگاهی، یک مشخصه مشترک دارند؛ همگی افسرده اند وناراحت، بعضی هم عصبی و پرخاشگر. به ناگاه به یاد کلامی از مقام معظم رهبری می افتم که فرمودند ما می خواهیم اگر کسی در خانواده مریض شد، بیش از مریض داری رنج دیگری نداشته باشد.

سخنی که شعار مسئولان نظام سلامت شده است برای خدمت رسانی بهتر به مردم بیمار. حالا لحظه شماری می کنم تا خانم وزیر را از نزدیک ببینم و بگویم خانم دکتردستجردی یک روز هم که شده پیش از رفتن به ساختمان وزارت خانه سری به خیابان خردمند شمالی بزنید و درد و رنج بیماران و همراهانشان را ببینید تا شاید برای عملی کردن رهنمود مقام معظم رهبری راسخ تر از گذشته گام بردارید. دکتر محمد عبدزاده مدیر کل داروی معاونت داروی سازمان غذاو دارو، علت تغییر قیمت داروهای بیماری های صعب العلاج، سرطانی و خاص را طی چند ماه گذشته تغییر نرخ ارز مرجع توسط بانک مرکزی اعلام کرد و گفت: داروهای تولید داخل بدون هیچ گونه تغییر قیمتی به بیماران عرضه می شود و تغییر قیمت ها تنها شامل داروهای وارداتی است.


زیرا این داروها با نرخ ارز مرجع به کشور وارد می شود وبا تغییر نرخ ارز مرجع توسط بانک مرکزی قیمت دارو نیز بالا می رود. وی تصریح کرد: وزارت بهداشت هیچ نقشی در کاهش یا افزایش قیمت داروهای وارداتی ندارد. وی خاطرنشان کرد: بیماران سرطانی بستری در بیمارستان ها، تنها ۱۰درصد از هزینه های درمانی خود را از جیب پرداخت می کنند و برای خرید دارو به منظور مصرف خارج از بیمارستان نیز در صورت بیمه بودن تنها ۱۵درصد هزینه دارو را از جیب می پردازند.

وی افزود: در صورت کاهش نرخ ارز مرجع توسط بانک مرکزی، قیمت داروهای وارداتی نیز کاهش پیدا خواهد کرد. عبدزاده ۲۰۰قلم دارویی را که از سوی وزیر بهداشت تحت پوشش بیمه قرار گرفتنشان اعلام شده است داروهای نوترکیب خارجی دانست و اظهار داشت: بیشتر داروهای بیماران صعب العلاج و سرطانی تحت پوشش بیمه قرار دارد وسازمان غذا و دارو با شناسایی داروهای جدید، برای پوشش بیمه ای این داروها وتصویب آن در شورای عالی بیمه گام برمی دارد.


وی افزود: قیمت بالای داروهای بیماری های صعب العلاج هزینه زیادی به بیماران تحمیل می کند چراکه تنها داروهای ۵بیماری خاص شامل هموفیلی، تالاسمی، ام اس، متابولیک و دیالیز رایگان است و دیگر بیماران مجبور به تهیه داروهای مورد نیاز خود با قیمتی بالا هستند.