افکار نیوز - شرايطي كه روي گوارش تاثير مي گذارد يا موجب درد و ناراحتي در شكم مي شود را در بيشتر موارد به عنوان مشكلات معده معرفي مي كنند؛ هر چند ممكن است در همه آنها معده به طور مستقيم درگير نباشد. بيشترين مشكلات معده با مشكلات گوارشي در ارتباط هستند و به دليل رژيم غذايي نامناسب، عفونت يا التهاب ايجاد مي شوند. اگرچه نشانه هاي آن ممكن است در رگ هاي خوني، دستگاه تناسلي يا در سينه بروز پيدا كند.
اسهال
دلیل: یکی از دلایل همیشگی ایجاد اسهال، مسمومیت غذایی جزئی است. این اتفاق بیشتر در اثر خوردن غذاها در خارج از خانه اتفاق می افتد زیرا معده به باکتری های موجود در این غذاها عادت ندارد.
درمان: برای مسمومیت غذایی راهی به جز گذشت زمان وجود ندارد. باید به بدن فرصت داد تا بتواند سموم را از خود دفع کند. در صورتی که اسهال در زمان نامناسبی به سراغتان آمد(در هنگام یک جلسه کاری یا هنگام خواب) می توانید از قرص های ضد اسهال مانند لوپرامید استفاده کنید. این قرص و داروهای مشابه با حمله به باکتری های ایجاد کننده اسهال، فعالیت آنها را دچار اختلال می کنند.
باد معده
دلیل: اگر چه باد معده برای بسیاری از ما نگران کننده است اما در واقع یکی از دلایل سلامت بدن محسوب می شود. باد معده به دو دلیل ایجاد می شود: خوردن غذاهایی که سبب ایجاد باد معده می شوند مانند سبزیجات و میوه ها با پوست، نوشابه های گازدار، کلم و لوبیا یا به دلیل بلعیدن هوا. افرادی که نوشیدنی شان را با نی می خورند، با دهان پر از غذا صحبت می کنند، خیلی سریع غذا می خورند یا وقتی عصبانی هستند، غذا می خورند، هوای اضافی به بدنشان وارد می کنند.
درمان: اگر مشکل باد معده دارید، می توانید از داروهای مختلف شیمیایی یا گیاهی استفاده کنید. رافینوز، از انواع قندهایی که در گیاهان وجود دارد و در سیستم گوارشی انسان هضم نمی شود، یکی از دلایل اصلی ایجاد باد معده است. داروها باعثتجزیه شدن رافینوز می شوند.
احساس گرفتگی در ناحیه شکمی
دلیل: بسیاری از خانم ها در زمان عادت ماهیانه در ناحیه شکمی احساس گرفتگی می کنند و حتی دچار احساس تهوع و اسهال می شوند. این اتفاق کاملاً طبیعی است. تغییرات هورمونی موجب انقباض عضلات رحمی شده و در نتیجه باعثایجاد حالت گرفتگی در شکم می شود.
درمان: برای کاهش احساس گرفتگی می توانید ۱۲ تا ۲۴ ساعت پیش از آغاز عادت ماهیانه از ایبوبروفن استفاده کنید و تا سه روز، هر شش ساعت، مصرف آن را ادامه دهید.
شکم درد بعد از غذا خوردن
دلیل: غذا خوردن سریع یا زیاد غذا خوردن عادت بدی است که می تواند به شکم درد منجر شود.
درمان: سعی کنید غذا را آهسته بخورید و از خوردن فست فودها هم خودداری کنید. اگر همه این موارد را رعایت کردید اما باز هم بعد از خوردن غذا دچار شکم درد می شوید، ممکن است از ناحیه کیسه صفرا دچار مشکل شده باشید. خانم ها بیشتر از آقایان دچار درد کیسه صفرا شده و گاهی بدون دلیل دچار سنگ کیسه صفرا می شوند. بهتر است در این شرایط به پزشک مراجعه کنید.
نفخ
دلیل: کسی دوست ندارد ناگهان احساس کند چند کیلو چاق شده است؛ به ویژه وقتی قرار باشد لباس مورد علاقه اش را بپوشد. اما علیرغم آزاردهنده بودن، نفخ یک مشکل جدی محسوب نمی شود. عوامل مختلفی از عادت ماهیانه تا یبوست می تواند موجب ایجاد نفخ شود.
درمان: سعی کنید از نمک و غذاهایی که موجب ایجاد گاز در بدن می شوند مانند لوبیا، بروکلی و گل کلم دوری کنید. اگر ماست را در برنامه تغذیه تان قرار دهید، می تواند کمک زیادی به عملکرد بهتر سیستم ایمنی کرده و از ایجاد نفخ جلوگیری می کند.
رفلاکس معده یا سوزش سر دل
دلیل: این اتفاق معمولاً در هنگام خواب و حالت دراز کشیده رخ می دهد. رفلاکس زمانی رخ می دهد که اسید از داخل معده به مری و حلق بر می گردد و موجب ایجاد سوزش و درد در سینه، ترش شدن گلو و بد مزه شدن دهان می شود.
درمان: برای رفع این مشکل می توانید از داروهای ضد اسید معمول استفاده کنید یا یک لیوان شیر بخورید اما راه بهتر برای اینکه اصلاً دچار چنین مشکلی نشوید این است که از خوردن و نوشیدن و همچنین سیگار کشیدن در ساعات پایانی شب خودداری کنید.
یبوست
دلیل: پزشکان معتقدند هر فرد سالم باید در طول روز سه بار عمل دفع را انجام بدهد اما برای بعضی از افراد این مسئله صادق نیست. یبوست معمولاً در خانم ها شایع تر است. محققان معتقدند به دلیل تفاوت هورمونی بین زنان و مردان، هضم غذا در زنان طولانی تر بوده و در نتیجه موجب ایجاد یبوست می شود.
درمان: اگر فاصله موارد دفع شما زیاد شد، اصلاً آن را سادده نگیرید؛ به ویژه اگر با سایر نشانه های شکمی مانند نفخ و باد معده همراه بود. راحت ترین راه رفع این مشکل اضافه کردن فیبر به رژیم غذایی از طریق خوردن سبزیجات است. کم تحرکی هم می تواند موجب یبوست شود پس چند دقیقه تمرین ورزشی و خوردن آب پس از آن را فراموش نکنید.
شما می توانید با رعایت موارد ساده زیر، نفخ و گاز شکمتان را کاهش دهید:
دیر وقت شام نخورید:
سیستم گوارشی شما در هنگام شب کند می شود. بنابراین غذایی که می خورید به خوبی جذب نمی شود. بهتر است زودتر شام بخورید و به گوارش خود استراحت بدهید. اما وعده صبحانه را جدی بگیرید و غذای کاملی بخورید تا گوارش شما دوباره شروع به کار کند. هرگز صبحانه را حذف نکنید. زیرا اینکار موجب می شود گوارش شما با ثبات و مرتب به کار خود ادامه دهد. حذف وعده غذایی گوارش را کند می کند و در صورت تکرار آن، فرآیند گوارش دچار مشکل می شود و وزن نیز افزایش می یابد.
ورزش کنید:
ورزش هایی مانند پیاده روی، دویدن و دوچرخه سواری، ماهیچه های شکم را تقویت می کند و ضربان قلب را بالا می برد. این کار موجب می شود سیستم گوارش راحت تر باقی مانده های غذا را دفع می کند. ۱۰ دقیقه راه رفتن در روز، موجب می شود نفخ و ورم کمتری احساس کنید.
از خوردن غذاهایی با قند مصنوعی پرهیز کنید
قندهای مصنوعی مشکلات گوارشی ایجاد می کنند. قندهای جایگزین یا مصنوعی که طعمی شیرین به غذاها می دهند، موجب نفخ، ورم معده، گاز و حتی اسهال و مشکلات گوارشی دیگر می شوند. اگر روی برچسب مواد غذایی که می خرید، ترکیباتی مانند سوربیتول، زایلیتول، مانیتول و مالتیتول نوشته شده باشد، باید حد اعتدال را در مصرف آنها رعایت کنید.
از خوردن پروتئین و نشاسته در یک وعده غذایی پرهیز کنید
پروتئین و نشاسته به محیط های متفاوتی جهت هضم شدن نیاز دارند. پروتئین برای تجزیه بهتر، به محیطی اسیدی نیاز دارد. در حالیکه هضم نشاسته، محیطی قلیایی می طلبد. خوردن همزمان این دو نوع غذا موجب می شود هیچ کدام به درستی هضم نشوند و مشکلاتی مانند نفخ و گاز در شکم ایجاد کنند.
نیم ساعت قبل از غذا یا ۳ ساعت بعد از غذا میوه بخورید
میوه از معده مستقیماً داخل روده ها می رود و عمل گوارش در روده انجام می گیرد. اما وقتی با فاصله کم از غذا، میوه بخورید، میوه در معده باقی می ماند و غذا را در داخل معده فاسد می کند. این فرایند، موجب ایجاد گاز در شکم و احساس نفخ می شود.
منبع : ماهنامه زندگي ايراني
شناسه خبر:
۱۷۸۲۰۹
رایج ترین مشکلات معده و راه های مقابله با آن
بیشترین مشکلات معده با مشکلات گوارشی در ارتباط هستند و به دلیل رژیم غذایی نامناسب، عفونت یا التهاب ایجاد می شوند.
۰