سایه سنگین کابوس ابولا بر سر حج تمتع امسال
گروه اجتماعی -به گزارش خبرنگارافکار نیوز؛ مدیرکل سازمان جهانی بهداشت معتقد است که جامعه بین المللی باید همه توان خود را برای کمک های گسترده، هماهنگ و هدفمند بکار گیرد. آنچه مهار شیوع ابولا را دشوار می کند، فقر است.
به گفته چان، گینه، لیبریا و سیرالئون فقیرترین کشورهای جهان هستند. بطوریکه در این کشورها فقط یک یا دو پزشک برای هر ۱۰۰ هزار نفر وجود دارد و این پزشکان اغلب در مناطق شهری مستقر هستند. بدتر از همه این است که حدود ۱۶۰ نفر از پزشکان و پرستاران آلوده شده و بیش از ۸۰ نفر جان باخته اند. علاوه بر اینها بخش های ایزوله و قرنطینه در بیمارستانها و مراکز بهداشتی این کشورها وجود ندارد.

احتمال انتقال ویروس از طریق خون
به دنبال شیوع ویروس ابولا در آفریقا، سازمان انتقال خون ایران با صدور اطلاعیه ای برای آن دسته از هموطنانی که قصد سفر به کشورهای آفریقایی را دارند، اعلام کرد: با توجه به احتمال انتقال ویروس ابولا از طریق خون، ضروری است مسافرانی که به این مناطق سفر کرده‌اند تا یک ماه پس از مراجعت از اهدای خون خودداری کنند.

ویروس ابولا عامل بیماری تب خونریزی دهنده ابولا(Ebola Hemorrhagic fever) برای اولین بار در سال ۱۹۷۶ شناخته شد. اپیدمی‌های این بیماری معمولاً با یک مورد منفرد که از مخزن ناشناخته‌ای از طبیعت انتقال یافته، شروع شده و عمدتاً از طریق تماس نزدیک با فرد بیمار و مایعات بدن وی گسترش می‌یابد.

اپیدمی‌های اولیه ابولا در کشورهای سودان و زئیر رخ داد که هر دو با استفاده از سوزن و سرنگ‌های غیراستریل ارتباط داشته است.

میزان کشندگی ابولا بالاست و انتقال این بیماری به مراقبین و پرسنل بهداشتی به طور شایع اتفاق می‌افتد. در مطالعات انجام شده مدرکی دال بر نقش ذرات معلق در هوا در گرفتاری انسانها موجود نیست و تماس با خون و ترشحات بدن بیمار و یا لاشه میمونهای بیمار، عامل اصلی انتقال بیماری محسوب می‌شود.

مشخصه بیماری ابولا یک درگیری چند سیستمی است که با ظهور ناگهانی سر درد شدید، درد عضلانی، تب، تهوع و استفراغ آغاز شده و به سمت ضعف، اسهال شدید، بثورات پوستی، تظاهرات خونریزی دهنده در پوست و مخاطات و شوک پیشرفت می‌کند.

هیچ درمان اختصاصی ضد ویروسی برای ابولا موجود نیست و درمانهای حمایتی نیز در اغلب موارد مؤثر نیست و با توجه به اینکه هیچ واکسنی جهت پیشگیری در دسترس نیست، به نظر می‌رسد تنها راه پیشگیری محدود کردن تماس‌های نزدیک با بیماران و مایعات بدن آنها است.

اپیدمی فعلی بیماری ابولا که در غرب آفریقا رخ داده با توجه به تعداد موارد ابتلا و میزان مرگ و میر، جدی‌ترین طغیان بیماری است که تاکنون گزارش و ثبت شده است.

با عنایت به هشدار سازمان جهانی بهداشت، در برخی کشورها محدودیت‌هایی برای ورود مسافران از کشورهای غرب آفریقا خصوصاً گینه، لیبریا و سیرالئون گذاشته شده است. با توجه به گزارش موارد بیماری در مسافرانی که از این مناطق به کشور خود بازگشته‌اند، توصیه می‌شود از سفرهای غیرضروری به این مناطق خودداری گردد و در صورت مسافرت ضروری، با توجه به دوره کمون بیماری که از ۲ تا ۲۱ روز متغیر است، بروز علائم تب، سردرد، اسهال، استفراغ و خونریزی طی یک ماه پس از تاریخ مراجعت را جدی گرفته و حتماً به پزشک مراجعه کنند.

با توجه به احتمال انتقال ویروس ابولا از طریق خون، ضروری است مسافرانی که به این مناطق سفر کرده‌اند تا یک ماه پس از مراجعت و افرادی که در تماس نزدیک با این مسافران بوده‌اند تا یک ماه پس از آخرین زمان تماس از اهدای خون خودداری کنند.

افراد مبتلا به بیماری خونریزی دهنده ابولا به علت حضور RNA ویروس در خون تا مدتها پس از درمان، تا یک سال پس از بهبودی کامل علائم قادر به اهدای خون نخواهند بود.

وزارت بهداشت؛ خطری زائران ایرانی را تهدید نمی کند
حالا در آستانه آغاز مراسم حج تمتع امسال و اعزام زائران ایرانی به کشور عربستان سعودی، دکتر محمد مهدی گویا رئیس مرکز مدیریت بیماریها واگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه بحثبیماریهای منتقله در ایام حج همیشه با توصیه ها و هشدارهایی همراه بوده است، گفت: این ویروس در حال حاضر فقط در برخی مناطق غربی آفریقا مشاهده شده است اما احتمال اینکه فرد مبتلا به این عفونت شود و علائم بیماری او(ساکنان غرب آفریقا) بعد از عزیمت به عربستان ظاهر گردد، وجود دارد. هرچند احتمال انتقال ویروس ابولا عمدتا از طریق خون و ترشحات بدنی آلوده بوده و امکان انتقال آن از طریق تنفس ناچیز است.

وی با اشاره به اینکه به هر حال این امکان را باید مورد ملاحظه قرار داد، بیان داشت: هنوز در مورد بیماری ابولا و امکان ابتلا به آن در ایام حج تصمیم گیری به عمل نیامده ولی قرار است هفته آینده مسئولان بهداشتی کشورهای مختلف طی نشستی در عربستان سعودی در این مورد تصمیم گیری کنند.

گویا ادامه داد: تا به حال هیچ کس در عربستان به ابولا مبتلا نشده و بعید به نظر می رسد در شرایط موجود این بیماری در ایام حج در این کشور منجر به یک مشکل بهداشتی عمده شود. ولی به هر حال همه جوانب امر در مورد ویروس ابولا دقیقا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

وی تاکید کرد: ویروس ابولا از آن جهت اهمیت دارد که هنوز هیچ واکسن و دارویی برای پیشگیری و درمان آن در دسترس نبوده و تنها راه پیشگیری از این ویروس رعایت نکات بهداشتی است.

در همین ارتباط عادل مقصودی‌نژاد معاون حج و زیارت مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر با بیان اینکه رعایت بهداشت فردی عامل مؤثری در پیشگیری از ابتلا به ویروس " کرونا " و " ابولا " است، درباره آخرین وضعیت پزشکی حج تمتع گفت: خوشبختانه ابولا در عربستان مشکل جدی به وجود نیاورده و فقط یک مورد در جده مشاهده و کنترل شده است.

وی با اشاره به اینکه عربستان اعلام کرده به ۳ کشور آفریقایی که ابولا در آنها شایع است ویزا نمی‌دهد، افزود: از آنجا که این بیماری از طریق ترشحات منتقل می‌شود، رعایت بهداشت فردی در میان حجاج می‌تواند موجب پیشگیری از ابتلا به کرونا و ابولا شود.