به نوشته روزنامه دنیای اقتصاد،معاون عمراني استاندار تهران درباره نتايج جلسه اين كارگروه اعلام كرد: ساختوسازهاي مناطق غربي تهران جلوي حركت باد در تهران را گرفته است و بنا داريم از اين به بعد جلوي ساختمانسازي در غرب تهران را بگيريم.
در سال‌های اخیر به دلیل فراوانی زمین در غرب تهران در مقایسه با سایر مناطق، عمده ساخت‌وسازهای مسکونی در این منطقه انجام شده است.

محمدرضا محمودی، معاون عمرانی استاندار تهران در این باره گفت: با یک گروه مهندسان مشاور قراردادهایی در جهت تعیین مسیر بادهایی که از منجیل به تهران می‌وزد و تحت عنوان بادهای شهریار معروف هستند و در سال‌های اخیر در اثر ساخت و سازهای بدون مطالعه مسیرشان تغییر کرده بسته‌ایم تا با مطالعاتی که انجام می‌دهند طرح تفصیلی شهر تهران را به گونه‌ای تنظیم کنند که هرگونه ساخت‌و‌ساز به ویژه بلندمرتبه‌سازی در مسیر این بادها ممنوع شود.
محمودی با بیان اینکه با رعایت ساخت و ساز اصولی در مسیر این بادها، بادهای شهریار تا دماوند می‌وزند افزود: اما به دلیل ساخت و سازهای بی‌مورد مسیر این بادها تغییر کرده و موجب تغییر اقلیم در شهر تهران شده است.

عضو کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران تصریح کرد: این گروه مهندسان باید مسیر رود دره فرحزاد، درکه و کن را که به دلیل ساخت و ساز بدون مطالعه مسیر ورود باد به تهران را مختل کرده‌اند، مشخص کنند تا شهرداری هرگونه ساخت و ساز در این مسیر را ممنوع کند.

معاون عمرانی استانداری تهران اظهار کرد: بارور سازی ابرها یکی دیگر از طرح‌هایی است که در این کارگروه به تصویب رسید، اگرچه براساس تجربیاتی که به دست آوردیم ذرات معلق کمتر از ۵/۲ میکرون که در حال حاضر مهم‌ترین معضل آلودگی هوا هستند در روزهای بارانی هم کاهش چندانی نداشته‌اند؛ مگر اینکه بارندگی شدید و سیل‌آسایی رخ دهد.

وی اظهار كرد: با توجه به اینکه مهمترین عناصر تشکیل دهنده ذرات معلق ذرات حاصل از سایش لاستیکهای غیراستاندارد بر آسفالتهای غیراستاندارد است؛ به همین دلیل مصوبه دیگر این کارگروه تعیین استاندارد لاستیکهای تولیدی و وارداتی بود تا بتوان حداقل در کلانشهرها خودروها را وادار به استفاده از لاستیک با کیفیت کرد.