تغییر مسیر قاچاق مواد مخدر از مسیرهای زمینی به دریایی

 نشست خبری پرویز افشار، سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر و دبیر برگزاری مراسم سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر با حضور اصحاب رسانه در باشگاه خبرنگاران جوان از دقایقی پیش آغاز شد.

 سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در این نشست خبری اظهار کرد: 26 ژوئن یا 5 تیر سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر تعیین شده است و ما هم در ایران به عنوان یک کشور پیشرو در مبارزه با مواد مخدر دور هم جمع می شویم تا برای مبارزه راهکارهای جدیدی بیابیم.

افشار ادامه داد: امسال سعی کرده ایم حضور مردم را در مبارزه با مواد مخدر توسعه دهیم. برنامه ها از یکم تا ششم تیرماه بر اساس شیوه نامه طراحی شده در سراسر کشور برگزار می شود.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: بیش از 380 برنامه برای هفته مبارزه با مواد مخدر به دست ما رسید که از مجموع آنها شیوه نامه ای برای سراسر کشور تدوین شد. در تهران یکی از سران قوا و وزیر کشور در همایش حضور خواهند داشت. همچنین امسال مراسم امحای مواد مخدر در 5 استان برگزار می شود که دو برنامه همزمان در تهران و یکی از استان ها خواهد بود.

وی ادامه داد: در حاشیه مراسم امسال از خانواده شهدا و ایثارگرانی که از تیرماه سال گذشته تا امسال برای مبارزه با مواد مخدر جان در طبق اخلاص گذاشتند، تقدیر خواهد شد.

افشار تصریح کرد: در این هفته خدمات درمان برای افرادی که نیاز به درمان دارند،  به صورت رایگان انجام می شود.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: براساس آمار سه ماهه اول سال ۹۷ عملکرد ستاد در حوزه مقابله با عرضه مواد مخدر، مجموعه کشفیات مواد تا روز گذشته حدود ۲۱۲ تن بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۰۱ تن یعنی حدود ۶ درصد افزایش داشته است.

وی ادامه داد: میزان کشفیات پلیس ۱۹۷ تن بوده که نسبت به سال گذشته ۱۴.۵ رشد داشته است.

افشار گفت: براساس آمار ۱۰ استان در کشفیات پیشتاز بودند؛ از جمله استان های سیستان و بلوچستان، کرمان،هرمزگان، تهران،گلستان ،خراسان رضوی و یزد و ... هستند که سهم سه استان سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان در مجموع ۵۳ درصد کشفیات بوده است.

وی افزود: کشف قرص های روان گردان حدود ۱۳ درصد رشد داشته و حدود ۷۰ درصد مواد پیش ساز کاهش داشته است، چرا که در خصوص این مواد سخت گیری بیشتری شده است.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: براساس آمار سال ۹۷ ، توقف خودروهای حمل مواد حدود ۳ درصد افزایش یافته است.

وی ادامه داد: آمار مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر  سال ۹۶ حدود ۳هزار و ۱۲ نفر بوده که براساس گزارش وزارت بهداشت،  این آمار حدود ۵.۶درصد نسبت به سال پیش از آن کاهش داشته است.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: تغییر مسیر قاچاق مواد مخدر از مسیرهای زمینی به دریایی باعث شده که قاچاقچیان از مسیرهای دریایی برای قاچاق استفاده کنند. در کشور ما نیز افزایش 100 درصدی قاچاق مواد مخدر از مرزهای دریایی استان بوشهر و همچنین برخی از مسیرهای استان خوزستان نشانگر استفاده قاچاقچیان مواد مخدر از مسیرهای دریایی به عنوان مسیر جایگزین است.

افشار در ادامه تصریح کرد: طی ماه گذشته در مرزهای آبی استان خوزستان محموله بزرگی از مواد مخدر کشف و ضبط شد که میزان آن بالای یک تُن بوده است.

وی تأکید کرد: بستن مرزها و راه‌های ورود مواد مخدر به آسانی امکان پذیر نیست و روزانه هزاران کامیون از مرزهای سراسر عبور می‌کند که ممکن است برخی از آنها قاچاق مواد مخدر را حتی به صورت رسمی نیز انجام دهند و نمی‌توان گفت که بستن مرزها کار ساده‌ای است.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تأکید کرد: در حال حاضر قاچاقچیان تلاش می‌کنند تا 30 درصد از مواد مخدر را از مرزهای جمهوری اسلامی ایران جابجا کنند و این میزان تا پیش از این بیش‌تر بود و با نظارت بیشتر در مرزها در حال حاضر به آمار فوق کاهش پیدا کرده است.

افشار اضافه کرد: قاچاق مواد مخدر پر سود است و به قول قاچاقچیان به ریسکش می‌ارزد که آنها به این عرصه ورود کرده و به قاچاق مواد مخدر از طرق مختلف مرزهای زمینی و دریایی اقدام کنند و همانطور که گفته شد در حال حاضر بیشتر از مرزهای دریایی سوء استفاده می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: درباره اینکه می‌گوییم انسداد مرزها به راحتی امکان پذیر نیست، باید به چند نکته توجه کرد که جمعیت قابل توجهی در کشور که آمار آنها به 2 میلیون و 808 هزار نفر می‌رسد مبادرت به مصرف مواد مخدر می‌کنند؛ بخشی از مواد وارد شده به کشور توسط این افراد مصرف می‌شود و اگر با یک آمار سطحی بگوییم که هر یک از مصرف کنندگان یک گرم از مواد مخدر قاچاق شده به کشور را مصرف می‌کنند، سهم مصرف کنندگان از مواد وارد شده به کشور سهم قابل توجهی است.