چرا کارون شور شد؟

امید صدیقی کارشناس گروه آبزیان دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با شور شدن رود کارون اظهار کرد: علت شور شدن رودخانه کارون سد گتوند است که به دلیل گنبد‌های نمکی و شوری شدید تب ذخیره سد مخزن شد، شوری کارون را طی چند سال اخیر به شدت افزایش داده است.

اخبار اجتماعیبه گفته صدیقی امسال به دلیل بارندگی‌های بسیار خوب و افزایش شدید دبی رود کارون وضعیت شوری آب خیلی بهبود پیدا کرده است.

او افزود: مشکل اصلی احداث سد گتوند است که یکی از بزرگترین فجایع زیست محیطی نیز محسوب می‌شود که از آن به عنوان بزرگترین خطای مهندسی و محیط زیستی کشور نام برده می‌شود.

کارشناس گروه آبزیان دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه گفت: هزاران میلیارد تومان صرف احداث این سد شد که متاسفانه محل احداث سد اشتباه و روی گنبد‌های نمکی احداث شد که همان زمان بسیاری ازکارشناسان محیط زیست فریاد زدند که این محل احداث سد اشتباه است، اما این طرح بدون توجه به فریاد‌ها اشتباه اجرا شد.

او افزود: به گفته طراحان سد گتوند، برای حل مشکل سد یک لایه پوشش رسی بروی گنبد‌های و صفحات نمکی ایجاد و آبگیری می‌کنیم همچنین این پوشش رسی از حل شدن نمک گنبد‌های نمکی در آب مخزن سد جلوگیری خواهد کرد.

صدیقی تصریح کرد:سد ساخته و آبگیری شد و متاسفانه طی چند روز تمام لایه پوشش رسی را آب شست و با خود برد و نمک لایه‌های گنبد‌های نمکی در آب سد حل شد و چندین سال است (احتمالا از سال ۹۰) که این انحلال نمک و شور شدن شدید آب سد و رودحانه کارون ادامه دارد.

او افزود: پس از شور شدن کارون، ستادی برای حل معضل تشکیل دادند و پول‌های زیادی برای مطالعه جهت رفع این معضل داده شد و به جایی نرسید و پس ازآن قراردادی سنگین با دانشگاه تهران برای مطالعات جامع و ارائه راهکار‌های برای حل مشکل منعقد کردند.

کارشناس گروه آبزیان دفتر تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از جمله راهکار‌های دانشگاه تهران تخریب سد بود که به لحاظ مالی صد‌ها میلیارد و به روایتی هزار میلیارد هزینه داشت و از طرف دیگه با تخریب آن حجم عظیمی در حد چند میلبارد متر مکعب آب شدیدا شور به رود کارون تخلیه می‌شد و اکوسیستم و زیستمندان رودخانه کارون را نابود می‌کند.

صدیقی ادامه داد: انحراف رودخانه در بالادست و انتقال آب رودخانه به محل مناسب و به دور از گنبد نمکی و اتصال آن به کارون بود یا احداث سد جدید در محل مناسب بعد از انحراف رودخانه بود و به نوعی by pass کردن سد فعلی که روی گنبد‌های نمکی بودکه از دیگر راهکار‌های دانشگاه تهران برای حل مشکل بود.