بحران ارزی را باید در عوامل اقتصادی جست و جو کرد

دکتر سیدحسین حسینی گفت: برخی معتقد هستند اعتراضات اخیر بر افزایش بازار ارز و بازارهای موازی اثرگذار بوده است که از نظر پارامترهای اقتصادی تفسیری نادرست خواهد بود و ما را در تحلیل وضعیت دچار اشتباه خواهد کرد. 

وی اضافه کرد: برای مثال بالاترین سطح اعتراضات اجتماعی انقلاب ها هستند و انقلاب اسلامی یک انقلاب فرهنگی و اجتماعی اما هیچگاه پس از پیروزی انقلاب شاهد بحران ارزی یا اقتصادی نبودیم. حتی در دوران جنگ با مشکلاتی مواجه شدیم اما بحران ارزی یا بحران در بازارهای موازی را ندیدیم.

به گفته این کارشناس اقتصادی، یکی از عوامل موثر بر افزایش قیمت ارز و یا به طور کل قیمت ها در بازار، انتظار تورمی است که طی چند هفته پیش کاهش قیمت ها را شاهد بودیم. یعنی جامعه به دلیل نگرانی و یا ایجاد نگرانی، هر لحظه انتظار افزایش قیمت را دارد و به همین دلیل دست به خرید در بازارهای سرمایه ای مانند طلا و ارز می زند که این اقدام به طور تساعدی منجر به افزایش نرخ ها می شود.

حسینی با بیان اینکه موضوع انتظار تورمی مقطعی و سطحی و برای یک دوره کوتاه است، افزود: همانطور که دیدیم طی هفته های اخیر شاهد ریزش قیمت ارزها بودیم که خود ریشه در انتظار تورمی داشت. 

این کارشناس مسائل اقتصادی ریشه اصلی مشکلات ارزی و بحران های پی در پی ارزی را ناشی از عوامل موثر بر اقتصاد مانند سرمایه گذاری خارجی، ورود ارز از طریق صادرات و همچنین ثبات در بستر مالی و اقتصادی عنوان کرد و گفت: متاسفانه طی سالهای اخیر به خصوص یک دهه گذشته در حوزه سیاست خارجی و فضا امنیت اقتصادی ضربه های شدیدی به کشور وارد شد. 

حسینی ادامه داد: کاهش سطح روابط خارجی سرمایه گذاری در کشور را با چالش مواجه کرد و منابع ارزی را به عنوان پشتوانه اصلی پول ملی کاهش داد. این مسئله با موج های مختلف افزایش قیمت ارز خود را به دولت و مردم تحمیل کرد. 

وی همچنین فقدان سرمایه گذاری خارجی در کشور با ارزهای جهانی را یکی دیگر از عوامل بحران ارزی توصیف کرد و گفت: دولت باید برای عبور از بحران ارزی به سمت جلب سرمایه گذاری خارجی برود تا حجم قابل توجهی ارز وارد بازارهای مالی و اقتصاد کشور شود. این نخستین راه است و در علم اقتصاد راه جایگزینی برای آن وجود ندارد. 

این استاد پیشین دانشگاه، چین را نمونه بارز این مسئله دانست و گفت: ایران هم همانند چین باید زمینه را برای ورود سرمایه گذاران خارجی فراهم کند تا این سرمایه گذاری پشتوانه اقتصاد و پول ملی باشد و آن را از تکانه های ارزی نجات دهد. 

حسینی بار دیگر به اعتراضات اخیر اشاره کرد و گفت: اتفاقات اخیر و هر نوع پدیده اجتماعی دیگر، شاید در ایجاد ناامنی اقتصادی و تزریق انتظار تورمی به خصوص در بازار تاثیرگذار باشد. اما نباید آن را به عنوان متغییر مستقل بحران و یا نوسانات ارزی تلقی کرد. 

به گفته او، اعتراضات چندماه گذشته و حتی برخی اعتراضات صنفی و مالی، با وجود آغشتگی به برخی مطالبات اقتصادی و معیشتی، بیشتر از سیاست های اقتصادی اثرپذیر هستند نه اثرگذار. یعنی خود این اعتراضات محصول برخی مشکلات اقتصادی هستند و نمی توانند معلول بحران های مالی باشند.