اینترنت ارزان نمی‌شود؟

افکار- طی سالهای اخیر کمتر پیش آمده که رتبه جهانی ایران از نظر قیمت اینترنت از سوی مراجع رسمی اعلام شود با این وجود اواخر تابستان امسال رضا تقی پور - وزیر وقت ارتباطات - در این باره متذکر شد که ایران از نظر سرعت و قیمت اینترنت جایگاه به نسبت مناسبی دارد.


وی در گفت‌وگویی با ایسنا تصریح کرده بود: از آغاز دولت دهم همیشه تلاش بر کاهش قیمت داشته‌ایم و در یک یا دو مرحله تلاش کرده‌ایم که در بخش‌هایی از جمله زیرساخت‌ها که مربوط به دولت می‌شود، هزینه‌ها را کاهش دهیم و به گونه‌ای اقدام کنیم که قیمت تمام شده برای کاربران پایین‌تر بیاید.


تقی‌پور با اشاره به مطالعات متعددی که در این زمینه صورت گرفته، اظهار کرد: ما به طور قطع می‌توانیم بگوییم آنچه در تمام دنیا در زمینه اینترنت صورت می‌گیرد همواره همراه با یارانه‌های دولتی نیست و دولت کشورهای مختلف یارانه‌ای بابت این موضوع پرداخت نمی‌کنند بلکه این تولیدکنندگان محتوا هستند که به کمک تامین‌کنندگان پهنای باند می‌آیند و با همکاری یکدیگر به گونه‌ای رفتار می‌کنند که با کاهش هزینه‌ها برای مخاطب بحثمحتوا برجسته‌تر و به محور اصلی تبدیل شود.


وزیر اسبق ICT با اظهار امیدواری نسبت به پایین آمدن قیمت اینترنت با راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات خاطر نشان کرد: ما در حال حاضر جلسه‌ها و تلاش‌های متعددی در زمینه کاهش قیمت اینترنت داشته‌ایم اما هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده‌ایم که بخواهیم اعلام کنیم که این تعرفه‌ها تا چه حد کاهش می‌یابد.


تنها چند ماه پس از این صحبت‌ها، کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات تعرفه‌هایی جدید برای پهنای باند اینترنت تعریف کرد و بدین ترتیب قرار بر آن شد که تعرفه پهنای باند ۵۰ تا ۷۰ درصد افزایش پیدا کند. البته در پی انتقادات متعددی که نسبت به این تصمیم صورت گرفت، این تعرفه‌ها پیش از اجرایی شدن مورد بررسی مجدد قرار گرفته و اعلام قیمت‌های جدید تا امروز انجام نشده است.


اما در ارتباط با قیمت اینترنت، دبیر شورای عالی فضای مجازی نیز چندی پیش کاربران اینترنت را مخاطب قرار داده و تاکید کرد: مردم از ما کاهش قیمت اینترنت را نخواهند بلکه افزایش کیفیت و سطح خدمات را بخواهند، ‌ چرا که سهم فناوری اطلاعات و ارتباطات در سبد خانوار به صورت نسبی به شدت در حال کاهش است که نشان می دهد مشکل قیمت گذاری نداریم.


وی افزود: ‌ مردم انتظار دارند سرعت به شکلی باشد که بتوانند روی شبکه فیلم ببینند، اما سرعت کنونی برای باز کردن یک صفحه عادی هم کند است، امیدواریم وعده‌ای که دادیم در سه ماهه اول سال جدید شاهد تغییرات جدی باشیم.


مهدی اخوان بهابادی در ادامه صحبت‌های خود هم به بحثسرعت اینترنت پرداخته و با اشاره به حملات سایبری به کشور تصریح کرد: برخی از این حملات اعلام و بسیاری اعلام نمی‌شود ولی وقتی این حمله‌ها صورت می‌گیرد ما مجبور می‌شویم در درگاه بین‌المللی کشور ترافیک را کاهش دهیم، در آن مقطع اگر میزبانی سایتی در خارج باشد، احساس می‌کند که اینترنت کند شده است.


البته رییس مرکز ملی فضای مجازی در ادامه صحبت‌های خود هم اظهار امیدواری کرده بود که در آینده نه چندان دور با روی کار آمدن شبکه مجازی داخلی کاربران اینترنت سرعت و کیفیت بهتر و هزینه‌های کمتری را تجربه کنند.


وی زمان راه‌اندازی شبکه ملی را وابسته به همکاری مراکز داده داخلی و بخش خصوصی دانسته و گفت: ‌ البته ما مدت زیادی منتظر نمی مانیم، تا مدتی پس از کاهش هزینه‌های مراکز داده، اگر این مراکز متعلق به بخش خصوصی توانستند به تقاضای صاحبان وب سایت ها پاسخ بدهند که مطلوب است ولی اگر چنین نشود، حاکمیت برای شکستن قیمت ورود پیدا خواهد کرد.


اما در مجموع با تمام این صحبتها و در شرایطی که سرعت اینترنت کشور طی هفتههای گذشته گلایههای بسیار کاربران را به دنبال داشته به نظر میرسد کاربران باید به انتظار زمانی بنشینند که با روی کار آمدن و بهرهبرداری کامل از شبکه ملی اطلاعات راهی ایجاد شود تا با میزبانی اطلاعات داخلی در درون مرزهای کشور، قیمتها تا حدی کاهش پیدا کنند.