روپیه‌های نفتی به نام ایران به کام هند

به گزارش افکارنیوز، بانک مرکزی هند در سال ۲۰۱۱ میلادی تحت فشار آمریکا مکانیسم مبادلات مالی هند با ایران از طریق اتحادیه پایاپای آسیایی را متوقف کرد. پول نفت ایران از طریق این مکانیسم پرداخت می شد.

پس از برگزاری چند دور مذاکره نهایتا در جولای ۲۰۱۱ تصمیم گرفته شد ۴۵ درصد از پول نفت صادراتی ایران به روپیه پرداخت شود و این پول در حساب متعلق به شرکت ملی نفت ایران در یکی از بانک های هندی به نام یو سی او نگه داشته شود. ۵۵ درصد باقیمانده نیز می بایست از طریق هالک بانک ترکیه و به یورو به ایران پرداخت می شد.

به دنبال تشدید تحریم های آمریکا علیه ایران راه پرداخت هالک بانک بسته شد و بر اساس گزارش رسانه های هندی ایران موافقت کرده است ۱۰۰ درصد پول نفت صادراتی خود به این کشور را به روپیه دریافت کند.

دولت هند با اتخاذ رویکردی تسلیم پذیرانه در برابر آمریکا هر بار که قانون تحریمی جدیدی علیه ایران در کنگره این کشور به تصویب رسیده است شرایط پرداخت مطالبات نفتی ایران از پالایشگاه های این کشور را سخت تر کرده است تا جایی که ایران در حال حاضر میلیاردها دلار پول نفت خود را در سیستم بانکی هند انباشته شده می بیند بدون این که بتواند به آن دسترسی داشته باشد.

بر اساس تحریم های آمریکا ایران تنها می تواند از این پول ها برای واردات کالا از هند استفاده کند و این انگیزه مضاعفی به دهلی‌نو داده است تا از تحریم ها پیروی کند و به منظور متعادل کردن تراز تجاری خود با ایران تنها یک راه پیش روی ایران باز بگذارد و آن خرج کردن روپیه های نفتی با خرید کالاهای هندی است.

روزنامه ایندین اکسپرس اخیرا اعلام کرده است ایران از محل فروش نفت به تنها یک پالایشگاه هندی که تحت کنترل دولت قرار دارد ۷ میلیارد دلار از هند طلبکار است و این پول به روپیه در بانک یو سی او انباشته شده است.

بر اساس این گزارش، ‌ مکانیسم پرداخت پول ایران به روپیه کمک شایانی به حفظ ارزش این ارز متزلزل کرده است. روپیه هند طی سال های اخیر بسیار بی ثبات بوده و طی یک سال گذشته ۱۰ درصد ارزش خود در برابر دلار آمریکا را از دست داده است. در نتیجه هر روز بیش از پیش از ارزش پول نفت صادراتی ایران به هند کاسته می شود.

این در حالی است که این روزنامه هندی فاش کرد پول نفت ایران که در بانک یو سی او نگه داشته می شود بدون بهره است. یعنی این که هیچ بهره ای به پول نفت ایران در این بانک تعلق نمی گیرد و تا زمانی که این پول در بانک مذکور نگه داشته می شود منافع آن به این بانک و اقتصاد هند می رسد.

این سازوکار غیرعادلانه با علامت سوال های بزرگی مواجه می شود از جلمه این که آیا ایران همچنان باید صادرات نفت به هند را ادامه داد؟ چرا هند در واردات نفت از ایران بر پایبندی به تحریم های آمریکا اصرار دارد؟

به اذعان منابع هندی، بلوکه شدن روپیه های نفتی ایران در نظام بانکی هند باعث تقویت پول ملی هند شده است.