به گزارشافکارنیوز،بر این اساس اگرچه در فروردین امسال، قیمت‌ خودروها نسبت به آخرین روز از اسفند ۹۲، به دلیل شماره‌ نشدن خودروها از سوی پلیس با جهش همراه بود؛ اما این جهش قیمتی با وجود برطرف شدن مشکل شماره‌گذاری در ماه‌های بعدی نیز حفظ شد و همچنان با نوساتی رو به بالا ادامه یافت. ادامه داشتن روند افزایشی قیمت‌ها در ۶ ماه ابتدایی امسال درحالی بوده است که در کنار برطرف شدن مشکل شماره‌گذاری خودروهای داخلی، تولیدات خودروسازان نیز با رشد همراه بوده است.

اگرچه بر اساس منطق بازار این انتظار وجود دارد که با افزایش عرضه، قیمت‌ها روندی کاهشی داشته باشند، اما با نگاهی به قیمت خودرو‌های داخلی در بازار و تیراژ تولید خودروسازان، به نظر می‌رسد بازار خودروهای داخلی روندی عکس را طی کرده‌ است. بر این اساس اگرچه طبق آخرین آمار تولید، خودروسازان در ۵ ماه ابتدایی امسال رشدی بیش از ۷۰ درصد را تجربه کرده‌اند، اما قیمت خودروهای داخلی در بازار گویای آن است که در کنار رشد تولید، قیمت‌ها نیز در بیشتر ماه‌ها روندی افزایشی داشته‌اند و کمتر به ثبات رضایت داده‌اند.

رشد عمومی قیمت‌ها در بازار خودرو طی ۶ ماه گذشته در حالی بوده است که در برخی ماه‌ها قیمت‌ها با نوسانات رو به پایین همراه بوده‌اند؛ اما این کاهش قیمت‌ها پایدار نبوده و در نهایت قیمت خودرو با جهشی رو به بالا همراه شده است.

اما نگاهی به قیمت ۵ خودروی پرتیراژ داخلی در ۶ ماه ابتدایی امسال، نشان می‌دهد که قیمت این خودروها از آخرین روز اسفند ۹۲ تا آخرین روز شهریور امسال(روز گذشته) عموما با رشد همراه بوده است. مقایسه قیمت‌ خودروهای پراید، پژو۴۰۵، تندر۹۰، سمند و پژو پارس به‌عنوان خودروهایی که بیشترین سهم از تیراژ خودروسازان را دارند، نشان می‌دهد این خودروها در ۶ ماه گذشته با رشد قیمتی همراه بوده‌اند.

بر این اساس پراید که در آخرین روز اسفند سال گذشته در بازار قیمتی برابر با ۱۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان داشته است، در ۶ ماه ابتدایی امسال ۱۴/۹ درصد رشد قیمت را تجربه کرده است و در آخرین روز شهریور به قیمت ۲۰ میلیون تومان رسیده است.

رشد قیمت پراید از ۶/۴ درصد در انتهای فروردین امسال آغاز شده و به ۹/۱۴ درصد در انتهای شهریور گذشته رسیده است.
دیگر خودروی پرتیراژ کشور یعنی پژو ۴۰۵ بنزینی نیز خودرویی بوده که در ۶ ماه گذشته با افت‌وخیز اندک قیمتی همراه بوده است؛ اما در نهایت این خودرو در بازاری که ماه‌ها در انتظار روشن شدن سرنوشت قیمت‌ها، از معاملات به دور مانده بود، طی ۶ ماه ابتدایی امسال رشدی ۷/۹ درصدی را برای خود به ثبت رساند. پژو۴۰۵ بنزینی در آخرین روز از اسفند سال ۹۲ با قیمت ۲۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله می‌شده است، این در حالی است که قیمت این خودرو هم‌اکنون روی ۳۰ میلیون تومان قرار دارد.

مقایسه قیمت‌های۴۰۵ در ۶ ماه ابتدایی امسال نشان می‌دهد بیشترین رشد قیمت این خودرو ۵/۱۱ درصد و در اردیبهشت گذشته بوده است. قیمت این خودرو در آخرین روز از شهریوری که گذشت در حالی نسبت به قیمت پایه آن در آخرین روز اسفند ۹۲ افزایشی بوده که مقایسه ماه‌ به ماه قیمت این خودرو نشان می‌دهد در دو ماه قیمت ۴۰۵ با رشد منفی همراه بوده است. پژو ۴۰۵ در خرداد و مرداد گذشته با رشد منفی ۸/۵ و منفی ۴/۴ درصد همراه بوده و قیمت آن در دو ماه یاد شده به ترتیب روی ۲۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بوده است.

اما دیگر محصول پرتیراژ داخلی؛ یعنی تندر۹۰ از آخرین روز سال گذشته تا آخرین روز از ششمین ماه امسال، در مجموع رشدی ۶/۲ درصدی داشته است. تندر ۹۰ خودرویی است که از ابتدای امسال دو ماه را با رشد منفی پشت سر گذاشته است و باقی ماه‌ها را با روندی افزایشی طی کرده است. این خودرو در آخرین روز اسفند ۹۲ قیمتی برابر با ۳۹ میلیون تومان داشته و هم‌اکنون در بازار با قیمت ۴۰ میلیون تومان قابل معامله است. کمترین قیمت تندر۹۰ در ۶ ماه ابتدایی امسال مربوط به خرداد ماه گذشته می‌شود.

این خودرو در ماه یاد شده قیمتی برابر با ۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان داشته است که نسبت به قیمت مبدا رشدی منفی ۱/۳ درصدی را برای خود به ثبت رسانده بود. سمند، محصولی است که در ایران‌خودرو به تولید می‌رسد و از جمله پرتیراژ‌های داخلی به شمار می‌رود. این خودرو نیز که قیمت آن در آخرین روز از زمستان ۹۲ روی ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بوده، در آخرین روز از تابستان امسال با قیمت ۳۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله شده است.

بر این اساس رشد قیمت این خودرو در ۶ ماه نخست امسال ۷/۰ درصد بوده است. این خودرو هر ماه نسبت به قیمت پایه خود در انتهای اسفند ۹۲ با رشد همراه بوده؛ اما در مقایسه ماهانه، دو ماه پی‌درپی قیمت این خودرو با افت همراه بوده است. تیر و مرداد ماه‌های کاهش قیمت سمند هستند، کاهش قیمتی که در شهریور جبران شده است.

سمند در تیر ماه گذشته نسبت به ماه قبل خود کاهشی یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی را تجربه کرد که باعثرشد منفی ۷/۴ درصدی این خودرو شد. در ماه بعد نیز این خودرو ۵۰۰ هزار تومان افت قیمت داشت تا رشد منفی ۶/۱ را نیز تجربه کرده باشد.

پژو پارس اما به‌عنوان خودروی پرتیراژ و البته پرفروش بازار، از اسفند سال گذشته تا شهریور گذشته رشدی ۷/۹ درصدی داشته است. این محصول ایران‌خودرو در روزهای پایانی اسفند ۹۲ با قیمت ۳۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان معامله می‌شده است اما قیمت این خودرو در آخرین روز از شهریور امسال ۳۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بوده است. قیمت پژو پارس اگرچه از فروردین تا تیرماه گذشته را با ثبات قیمت طی کرده و روی ۳۶ میلیون تومان باقی مانده است، اما با جهشی ۲ میلیون تومانی در مرداد ماه گذشته به ۳۸ میلیون تومان رسید و پس از آن نیز در شهریور با رشدی ۵۰۰ هزار تومانی همراه بوده است؛ بر همین اساس نگاهی به رشد ماهانه قیمت پارس نیز بیانگر آن است که این خودرو هیچ رشد منفی را برای خود به ثبت نرسانده است.

مقایسه میزان رشد قیمت خودروهای یاد شده از ابتدای امسال نشان می‌دهد که پراید با رشد ۹/۱۴ درصدی نخستین رتبه در رشد قیمت را به خود اختصاص داده است و کمترین رشد قیمت از ابتدای امسال نیز برای تندر ۹۰ با عدد ۶/۲ درصد است. پس از پراید، بیشترین رشد قیمت برای پژو پارس بوده است؛ چراکه این خودرو از ابتدای امسال ۷/۹ درصد رشد قیمت را پشت سر گذاشته است. سومین رتبه رشد قیمت برای پژو۴۰۵ با رشد ۹/۷ درصدی از ابتدای امسال است و سمند نیز با ۰/۷ رشد قیمت در جایگاه چهارم قرار می‌گیرد.