اقتصاد مسکن ایران سرطان دارد

به گزارشافکارخبر، حسام عقبایی در نشست خبری با بیان این‌که در شش ماه اخیر بازار مسکن و حاشیه‌های آن تقریبا متنوع بوده است، اظهار کرد: ‌ بحث‌هایی درباره وضع اقتصاد بازار مسکن و این‌که در سال جاری این بخش به سمت و سویی می‌رود.


وی با بیان این‌که قرارداهای پیش‌فروش ساختمان هم یکی از مباحثامسال بوده است، بیان کرد: در روزهای اخیر بحث‌هایی درباره تغییر سبک مشاوران املاک از سوی وزارت راه و شهرسازی مطرح شده است.


وی بیان کرد: در ۱۳ روز شهریور امسال ۶۰۴۲ قرارداد خرید و فروش و ۸۴۳۴ قرارداد اجاره‌نامه در تهران داشته‌ایم و مجموعا ۱۴۸۹۹ قرارداد در سامانه کد رهگیری ثبت شده است.


وی ادامه داد: در پیش فروش هم آمار ۲۲۳ مورد بوده است که در مقایسه با مرداد ماه قابل قیاس نیست. در مرداد ۱۴۳۵۵ قرداد خرید و فروش و تعداد ۲۰۵۹۵ قرارداد اجاره در تهران داشته‌ایم، یعنی در مجموع ۳۵۹۲۴ قرارداد اعم از خرید و فروش، اجاره‌، صلح و… ثبت شده است. در مقایسه با تیرماه آمار افزایش یافته است؛ ۱۲۸۹۸ قرارداد ثبت شده بود. در اجاره نامه هم ۱۹۷۴۶ قرارداد بود، در مجموع در تهران از ابتدای سال سیر صعودی آمار را داشته‌ایم.


رئیس اتحادیه مشاوران املاک بیان کرد: ‌ در کشور نیز تقریبا شبیه تهران بوده است؛ به‌طوریکه در ۱۳ روز شهریور ۳۳۵۲۳ قرارداد خرید و فروش و ۲۳۸۰۳ قرارداد بوده است.


عقبایی افزود: در مردادماه امسال در کشور ۸۶۷۶۲ قرارداد خرید و فروش و ۷۱۷۹۲ قرارداد اجاره و مجموعا ۱۶۵۸۸۰ قرارداد در کل کشور در سامانه کد رهگیری ثبت شد.


وی با بیان این‌که روند معاملات در کشور تقریبا روند صعودی داشته‌ اسیت، یادآور شد: امید داریم خیز خروج از رکود به سمتی برود که بازار از این حالت خارج شود. این کار می‌تواند یکی از عوامل رونق اقتصادی کشور باشد البته قیمت‌ها افزایش نخواهد یافت.


وی با بیان این‌که تورم نسبت به سال ۹۱ کاهش یافته است، گفت: ‌ از این رو در نیمه دوم سال مردم شاهد سونامی قیمت نخواهند بود. با توجه به ثبات بازار، مردم نباید دغدغه خرید را داشته باشند.

وی با بیان این‌که ورود سرمایه‌گذاری در بخش مسکن رشد داشته است، افزود: ‌اوایل تیرماه شاهد حباب قیمتی در بازار اجاره بودیم، از آنجاکه اصلی ترین آیتم در تعیین اجاره بها قیمت مسکن است و با توجه به این‌که قیمت مسکن نسبت به سال ۹۳ افزایش نیافته است از این رو نباید اجاره‌بها نیز افزایش یابد.


وی با اشاره به تاثیر سیاست‌های بانکی در بازار مسکن ادامه داد: مالکان بعضا ارزش ملک خود را با سود بانکی مقایسه می‌کنند‌، از این رو این مسئله باعثافزایش نرخ اجاره‌بها می‌شود.


رئیس اتحادیه مشاوران املاک بیان کرد: رشد اجاره‌بها در تابستان ۹۴ تا الان حدود ۱۰ درصد نسبت به سال ۹۳ بوده است. با توجه به کاهش جابجایی در بازار اجاره‌بها با ورود به مهرماه شاهد یک سیر کاهش قیمتی در اجاره‌بها خواهیم بود.


عقبایی با بیان این‌که اعمال سیاست‌ دریافت مالیات بر خانه‌های خالی می تواند به توازون در بازار اجاره‌بها منجر شود، تاکید کرد:


وی با بیان این‌که بیشتر بازار مسکن ایران مصرفی شده است، گفت: متقاضیان خرید در بازار زیاد است، اما قدرت خرید ندارند و نمی‌توانند وارد این بازار شوند.


وی بیان کرد: اقتصاد مسکن ایران دچار بیماری سرطان است که با یک نسخه نمی‌توانیم آنرا درمان کنیم و باید طرح‌های مختلفی را در این بخش از جمله ارائه تسهیلات، بسته‌های تشویقی، ارائه تخفیفات و… اجرایی کنیم.


رئیس اتحادیه مشاوران املاک هفته گذشته با اشاره به این‌که قیمت‌ها در بازار مسکن به سمت واقعی شدن پیش می‌رود به تسنیم گفته بود: «در ایران حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد قیمت تمام شده مسکن مربوط به زمین است و ۲۰ بقیه مربوط به قیمت ساخت. لذا می‌بینیم قیمت تمام شده زمین با هزینه‌ای که برای ساخت پروژه در هر طبقه و سطحی تعریف شده به وجود می آید. با قیمتی که در بازار وجود دارد بعضی مواقع سود سازنده تا ۱۵۰ درصد نیز است. در صورتیکه قیمت واقعی زمانی که یک سود حداکثری ۲۰ درصدی برای سازنده در نظر بگیریم. یعنی بگوییم قیمت زمین و بنا اینقدر تمام شده و سود ۲۰ درصدی برای آنتعیین کنیم قیمت واقعی خواخد بود. اما وقتی سود به ۱۲۰ تا ۱۵۰ درصد می‌رسد قیمت‌ها دیگر واقعی نیست. این‌که گفتم در برخی مناطق قیمت‌ها به قیمت واقعی نزدیک شده یعنی این‌که سود سازنده به ۲۰ درصد نزدیک شده است. در برخی جاها سود سازندگان ۸۰ تا ۱۰۰ درصد است که هم در تهران و هم در شهرستان مشاهده می شود. نمی‌خواهم خیلی آرمانی صحبت کنم که قیمت مسکن کاهش پیدا می‌کند.»