سود میلیون دلاری ایران از صادر نکردن گاز!

 نگاهی به آمارهای وزارت نیرو در سال گذشته حاکی از آن است که ایران در سال‌های 91 و 92، با صادر نکردن گاز طبیعی منفعت بیشتری به دست آورده است. در این میان در ماه‌های مختلف، عددهایی برای عدم نفع صادرات گاز طبیعی ارائه شده و در مقابل، رقم‌هایی نیز برای صرفه‌جویی حاصل از عدم صادرات گاز طبیعی بیان شده که مقایسه این دو عدد نشان از سود ایران در صادر نکردن گاز طبیعی بوده است.

 

 این آمارها که مربوط به مازاد تولید گاز و صرفه‌جویی آن یا تحویل به نیروگاه‌هاست،‌ نشان می‌دهد که ایران در دو سال 91 و 92 به طور متوسط بین 4.5 تا 22.9 میلیون دلار از صادر نکردن گاز سود کرده است. هرچند که در مرداد ماه سال 91 و 92 یعنی دو ماه مشابه از دو سال، میزان عدم نفع بیشتر بوده است. بر این اساس، در مرداد ماه سال 91 میزان عدم نفع ایران از صادر نکردن گاز چیزی در حدود 177.6 میلیون دلار بوده است که در کنار آن، میزان صرفه‌جویی حاصل از صادرنکردن گاز و تحویل آن به نیروگاه‌ها چیزی در حدود 164.2 میلیون دلار بوده است. یعنی ایران 13.4 میلیون دلار از محل صادر نکردن گاز زیان کرده است.

 

در عین حال بیشترین میزان سود ایران از کنار صادرنکردن گاز مربوط به اردیبهشت ماه سال 91 است که صرفه‌جویی حاصل شده 94.5 میلیون دلار بوده است. در عین حال محاسبه اختلاف عدم نفع و صرفه‌جویی در این بازه زمانی، نشان از سود 22.9 میلیون دلاری ایران در این بازه زمانی دارد.

 

کمترین سود ایران در بازه‌های زمانی ذکر شده مربوط به آبان ماه سال 92 است که تنها 4.5 میلیون دلار بوده است. در این بازه زمانی، میزان عدم نفع ایران از صادر نکردن گاز، 37.4 میلیون دلار و میزان صرفه‌جویی حاصل از تحویل گاز صادرنشده به نیروگاه‌ها، 41.9 میلیون دلار بوده است.

 

در عین حال، با توجه به صحبت‌هایی که اخیرا میان دو وزارتخانه نفت و نیرو مطرح شده، به نظر می‌رسد که تحویل گاز به نیروگاه‌ها برای تبدیل آن به برق و در نهایت صادرات، صرفه اقتصادی بیشتری برای هر دو وزارتخانه داشته باشد. البته آنچه که نمودارها نشان می‌دهد تنها تا زمان تحویل به نیروگاه است و مشخص نیست قیمت برق صادراتی نیز این مساله را تایید کند یا خیر.