یک قدم تا صادرات برق به اروپا باقی مانده است

 هوشنگ فلاحتیان معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در خصوص پروژه های صادرات برق این وزرات خانه گفت:در حال حاضر حدود 74 مگاوات در ساعت برق به پاکستان صادر می کنیم البته این کشور تمایل خود را برای افزایش این ظرفیت به 100 مگاوات در ساعت نشان داده است.

وی ادامه داد:در این خصوص توافق نامه ای را حدود چهار ماه قبل با طرف پاکستانی امضا کردیم که طبق آن قرار شد شرایطی فراهم شود که صادرات به زودی افزایش پیدا کند و به رقم 100 مگاوات در ساعت برسد؛ این توافق در حال انجام است و در مرحله توسعه زیرساخت های لازم قرار داد.

وی افزود: توسعه زیر ساخت ها برای تاسیساتی است که در نزدیکی مرز قرار دارد و با تکمیل آن طی سه تا چهار ماه آینده صادرات برق به کشور پاکستان افزایش پیدا کند.

معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی تصریح کرد: آمادگی خود را برای احداث نیروگاه به میزان سه هزار مگاوات و صادرات برق آن به پاکستان را چندین بار به مسئولین پاکستانی اعلام کردیم که اگر حاضر باشند قراردادهای درازمدت منعقد کنند، ما با استفاده از سرمایه گذاری های بخش خصوصی در نزدیکی مرز نسبت به احداث نیروگاه اقدام کنیم و صادرات به این کشور چندین برابر میزان فعلی شود.

وی تاکید کرد: این امر در دستور کار فعالیت های صادراتی وزارت نیرو است و امیدواریم در طول سال های آینده شرایطی فراهم شود تا بتوانیم بخشی از برق مورد نیاز پاکستان را تامین کنیم.

فلاحتیان در خصوص صادرات برق به حوزه اروپا، اظهار داشت:انتقال برق ایران به اروپا از دو مسیر طراحی شده و در دستور کار قرار گرفته است.

وی تصریح کرد:اولین مسیر از طریق ارمنستان، گرجستان، روسیه و اروپا است و مسیر دوم از طریق آذربایجان، روسیه و اروپا است که در زمینه ایجاد زیر ساخت لازم برای مسیر دوم مباحث زیربنایی در کشور خودمان و در استان آذربایجان به طور کامل فراهم شده است.

وی ادامه داد:پست توزیع، خط انتقال به طور 100درصد آماده شده و مذاکراتی در حال انجام است تا باطرف آذری مبادله برق داشته باشیم، بدین معنا که تابستان برق از آذربایجان وارد کنیم و زمستان برق مازاد را صادر کنیم.

فلاحتیان در خصوص مذاکرات صورت گرفته اظهار داشت:به زودی رییس کمیسیون مشترک جمهوری اسلامی ایران و آذربایجان مذاکره و ملاقاتی خواهند داشت و ظرف یک ماه آینده جلسه ای در باکو انجام خواهد شد تا در این زمینه توافقی صورت بگیرد چراکه لازمه صادرات برق به اروپا از مسیر آذربایجان، اتصال(سنکرون) شبکه های مجزای ایران، آذربایجان و روسیه است.

وی افزود: مذاکرات چند جانبه ای انجام شده و ادامه دارد و طرف آذری در حال بررسی کارشناسی و مطالعه است که اگر توافق نهایی صورت بپذیرد، صادرات تا 500 مگاوات در ساعت امکان پذیر است.

معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در خصوص ابعاد صادرات از مسیر ارمنستان، گرجستان، روسیه گفت: خط جدید انتقال برق در خاک کشور ارمنستان توسط شرکت های ایرانی در حال احداث است که تا 18 ماه آینده به بهره برداری می رسد که امکان انتقال برق بین این دو کشور را به سمت گرجستان و روسیه از 350 مگاوات در ساعت تا هزارو 200 مگاوات افزایش می دهد.

وی افزود: امیدواریم ظرف دوسال آینده که این خط به همراه پست برق در مرز گرجستان و ارمنستان احداث شود، شرایط مبادلات برق را از این مسیر توسعه دهیم.

وی بیان کرد: مسیر دیگر ترکیه است که از طریق آن می توانیم به اتحادیه اروپا برق صادر کنیم در این راستا برنامه ریزی هایی صورت گرفته که ابتدا ظرفیت صادرات را از 350 مگاوات به هزار و 200 مگاوات و پس از آن به سه هزار مگاوات افزایش دهیم.

وی ادامه داد: طراحی ملزومات صادرات برق در داخل کشور و زیرساخت های آن آماده است و طرف ترک در حال احداث تاسیسات مورد نیاز است و با اراده دوکشور تا دو سال آینده از مسیر ترکیه صادرات خواهیم داشت.

وی یادآور شد:چون شبکه برق ترکیه با اتحادیه اروپا در ارتباط(سنکرون) است از این طریق نیز می توانیم به این حوزه برق صادر کنیم.

معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی در خصوص غیر اقتصادی بودن صادرات برق اظهار داشت: وزارت نیرو  طبق اصول اقتصاد مقاومتی ملزم به افزایش صادرات برق است و این امر با پشتوانه علمی و کارشناسی صورت می گیرد.

محمد کبیری مشاور وزیر نیرو در امور سرمایه گذاری در خصوص توجیه اقتصادی صادرات برق به سایر کشورها و با استفاده از گاز ارزان قیمت به خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت:تا به حال هرگونه صادرات برقی که صورت گرفته دولتی بوده و بخش خصوصی ذی نفع نبوده که بخواهد گاز ارزان را به نفع خود به برق تبدیل کرده، گران تر بفروشد و به منابع کشور نیز آسیبی برسد.

وی تاکید کرد: صادرات برای تامین فاصله قیمت تمام شده صنعت برق و به مقداری که مجلس شورای اسلامی تعیین می کند انجام می شود.

وی ادامه داد: با توجه به رشد مصرف برق کشور که باید سالانه پنج هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه های کشور اضافه شود، منابع مالی این امرنیزباید تامین شود که درآمد حاصل از صادرات و مابه التفاوتی که خزانه به وزارت نیرو می پردازد این خلا را برای وزارت نیرو پر می کند.

مشاور وزیر نیرو در امور سرمایه گذاری در خصوص افزایش ظرفیت نیروگاهی اظهار داشت: هرسال برای تولید برق مشکلات بیشتری به وجود می آید و وزارت نیرو به سختی این چالش ها را پشت سر می گذارد.

وی در پایان یادآور شد: صاردات برق تنها برای مازاد تولید و در ساعت های غیر پیک صورت می پذیرد تا خسارات ناشی از عدم پرداخت صحیح به وزارتخانه و بحران های مالی نیز برطرف گردد.