این بی توجهی در حالی صورت می گیرد که اغلب مواد غذایی خارجی بدون نشان غذا و دارو، تقلبی و قاچاق بوده و هیچ نظارتی بر ایمنی و سلامت و حتی حلال بودن آنها نمی شود.

سمی بودن ، رنگ های شیمیایی ، وجود الکل، فاسد بودن ، تراریختگی ، طعم دهنده های غیرمجاز و تاریخ گذشته بودن از احتمالاتی هست که برای این فرآورده های غذایی خارجی بدون مجوز بهداشتی و علامت غذا و دارو – که به شکل سیب هست- انتظار می رود.

آبمیوه ، آدامس و پاستیل، انواع ژلاتین، شکلات، قهوه های پودری ، کاپوچینو، چای و برخی از اقلام دیگر از جمله اجناسی به شمار می روند که با مندرجات خارجی اما بدون پروانه بهداشتی و مجوز غذا و دارو، گاه و بی گاه در فروشگاه های سطح شهر دیده می شوند.

یکی از مشتریان این اجناس خارجی می گوید: وارد یک سوپرمارکت شدم و به خاطر گرمای تابستان و تشنگی به طرف یخچال فروشگاه رفتم تا آبمیوه بخرم.

وی می افزاید: از بین قوطی ها و بطری های مختلف ، آبمیوه بسیار خوشرنگ خارجی در طبقات یخچال، چشم من را گرفت و آن را که اتفاقا گران تر از آبیموه های معمولی بود خریدم و نوشیدم اما متاسفانه بعد از نوشیدن این آبمیوه پالپ دار که نمی دانم مربوط به کدام میوه بود، زبان من رنگی شد و یک روز باقی ماند و بعد از آن هم، لایه سفیدی روی زبانم نشست که اصطلاحا به آن «بار زبان» می گویند که شاید ناشی از شیرین کننده های مصنوعی غیرمجاز آن آبمیوه باشد.

 

**برخی کالاهای سوپرمارکتها غیرمجاز است

مدیر کل آزمایشگاه های مرجع سازمان غذا و دارو در این باره می گوید: مواد غذایی موجود در سوپرمارکت ها براساس مجوزهای صنفی فروخته می شود اما گاهی فروشگاه ها و سوپرمارکت ها کالاهایی می فروشند که غیرمجاز بوده و اجازه مصرف ندارند.

دکتر حسین رستگار در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا می افزاید: اجناس خارجی بدون نشان غذا و دارو و مجوزهای بهداشتی ممکن است که از مواد بی کیفیت و رنگ های غیرمجاز استفاده کرده باشند.

وی تصریح می کند: اینگونه اجناس به احتمال زیاد در شرایط دمایی نامناسب نگهداری شده و حمل و نقل آنها استاندارد نبوده و احتمال به کار بردن مواد مضر و آسیب رسان نیز در آنها وجود دارد.

وی تاکید می کند: فروش کالای قاچاق در فروشگاه ها و سوپرمارکت ها، تخلف محسوب می شود.

 

**مخفی ماندن برخی موارد تقلب از چشم بازرسان

دکتر خسرو صادق نیت رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این باره به خبرنگار سلامت ایرنا می گوید: کارشناسان وزارت بهداشت به سلامت فرآورده های غذایی عرضه شده در بازار نظارت دارند و اگر از تخلف فروش ماده غذایی بدون مجوز بهداشتی باخبر شویم ، بازرسان بهداشتی با عرضه کننده آن ماده غذایی ، برخورد خواهند داشت.

وی با اشاره به نقش گزارش های مردمی در جمع آوری سریع مواد غذایی بدون مجوز بهداشتی، خاطرنشان می کند: با توجه به حساسیت این موضوع و عوارض احتمالی این اجناس به سرعت نسبت به این موارد اقدام خواهد شد.

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، می گوید: بطورمثال در تماس با سامانه 190 طی هفته گذشته ، سه تن موادغذایی غیراستاندارد جمع آوری و معدوم شد.

صادق نیت می افزاید: مواد غذایی عرضه شده در بازار به طور تصادفی آزمایش می شوند و در صورت نداشتن مجوز بهداشتی با آنها برخورد و به مراکز قضایی معرفی می شود.

وی در عین حال تصریح کرد: متاسفانه برخی از موارد فرآورده های تقلبی یا تاریخ گذشته از چشم بازرسان بهداشتی مخفی می ماند.

وی یادآور می شود: تمام مردم از سراسر کشور می توانند در صورت مشاهده تخلفات بهداشتی در حوزه فرآورده های غذایی از جمله عرضه مواد غذایی فاسد، تاریخ گذشته ، غیرمجاز و بدون مجوز بهداشتی و نشان غذا و دارو، آن را به سامانه پیگیری شکایات از تخلفات بهداشتی به شماره 190 ، اطلاع دهند.

هرچند وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو ، تمام تلاش خود را برای عاری بودن بازار از مواد غذایی تقلبی و قاچاق انجام می دهند اما در حقیقت تا زمانی که تقاضا وجود داشته باشد ، سودجویان از این نیاز بازار استفاده خواهند کرد زیرا این باور که اجناس خارجی بهتر و باکیفیت تر هستند ، در فرهنگ مردم ریشه دوانده است.

از سوی دیگر به خاطر ضعف صنعت بسته بندی ، فرآورده های غذایی و حتی بهداشتی و آرایشی تقلبی و قاچاق از آن سوء استفاده کرده و تلاش می کنند بطورمثال فرآورده های غذایی و آشامیدنی مانند آبمیوه ها یا روغن ها و آدامس ها را در پوشش بسته بندی های رنگین ، فانتزی و جذاب به مشتری ها عرضه کنند.

متاسفانه حجم مواد غذایی و به ویژه لوازم آرایشی و بهداشتی قاچاق آنقدر زیاد است که جمع آوری آنها زمانبر بوده و بیش از برخورد قضایی ، نیازمند رعایت مردم ، توجه به نشان سیب غذا و دارو و چراغ راهنمای تغذیه ای و برچسب اصالت روی این فرآورده ها دارد.