CRP در آزمایش خون چیست؟ + تشخیص التهاب

CRP پروتئینی است که توسط کبد و در پاسخ به التهاب تولید می‌شود. از آنجایی که میزان بالای CRP  در خون ممکن است نشانه التهاب باشد، آزمایش CRP می‌تواند اولین قدم در تشخیص عفونت‌ها و بیماری‌هایی باشد که باعث التهاب می‌شود. اگر قصد دارید تا در ارتباط با آزمایش CRP بیشتر بدانید، ادامه مطالب را از دست ندهید.

CRP چیست؟

برای پاسخ به سوال" CRP چیست؟" می‌توان گفت پروتئینی است که در کبد شما ساخته می‌شود و در واکنش به التهاب وارد جریان خون شما خواهد شد. اگر زخمی شده باشید یا عفونت داشته باشید، بدن شما برای محافظت از بافت‌های شما واکنشی به صورت التهاب نشان خواهد داد. التهاب می‌تواند باعث درد، قرمزی و تورم در ناحیه آسیب دیده شود. همچنین در برخی از موارد، اختلالات خود ایمنی و بیماری‌های مزمن در به وجود امدن التهاب تاثیرگذارند.

به طور معمول، شما مقدار کمی از پروتئین CRP در خون خود دارید. میزان بالا ممکن است نشانه یک عفونت جدی یا اختلال دیگری باشد و به همین دلیل آزمایش CRP می‌تواند اهمیت بالایی داشته باشد. اگرچه آزمایش CRP نمی‌تواند محل وقوع التهاب یا عامل ایجاد آن را نشان دهد، اما به هر حال می‌تواند هشداری باشد که توجه پزشک شما را برای انجام روش‌های تشخیصی بیشتر جلب کند. شما در این مقاله با کاربردهای تست CRP، نحوه انجام و چگونگی تفسیر نتایج آن آشنا می‌شوید.

CRP چیست

آزمایش CRP در چه مواردی تجویز می‌شود؟

آزمایش CRP یک نشانگر عمومی برای التهاب است. این آزمایش برای تشخیص اینکه آیا فرد به یک بیماری عفونی یا خود ایمنی که موجب التهاب شود دچار است یا خیر استفاده می‌شود. نتایج آزمایش به همراه سایر یافته‌ها می‌تواند به تشخیص و درمان علت احتمالی کمک کند. سطح CRP خون شما می‌تواند روشن کند که التهاب شما حاد (شدید و ناگهانی، مانند واکنش آلرژیک) یا مزمن (مداوم، مانند دیابت) است. اگرچه محدودیت‌هایی در مورد آنچه که آزمایش می‌تواند نشان دهد وجود دارد، اما روشی نسبتا قابل اعتماد برای اندازه‌گیری التهاب است. هر چه سطح CRP بالاتر باشد، میزان التهاب در بدن بیشتر است.

بالا بودن CRP نشانه چه بیماری‌ است؟

آزمایش CRP می‌تواند به شناسایی بسیاری از بیماری‌های التهابی از جمله موارد زیر کمک کند:

  • واکنش آلرژیک
  • آسم
  • بیماری‌های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس
  • عفونت باکتریایی
  • سرطان
  • بیماری انسدادی مزمن ریه  (COPD)
  • دیابت
  • حمله قلبی
  • فشار خون بالا
  • بیماری التهابی روده  (IBD)

آزمایش CRP

ارتباط بیماری‌های قلبی با آزمایش CRP

CRP پایین شانس ابتلا به مشکلات قلبی عروقی را کم می‌کند و همچنین سطح کلسترول خوب را افزایش می‌دهد. اما افزایش سطح پروتئین CRP با سه برابر شدن خطر حمله قلبی مرتبط است. مطالعات نشان می‌دهد که افزایش سطح التهاب با افزایش خطر سکته قلبی رابطه‌ای مستقیم دارد. فارغ از اینکه التهاب در بدن شما به چه دلیلی اعم از عفونت یا بیماری خود ایمنی ایجاد شده باشد می‌تواند زنگ خطری برای قلب شما باشد. بنابراین لازم است که التهاب را جدی بگیرید و اگر علائم آن را داشتید آزمایش CRP را انجام داده و در صورت مثبت بودن نسبت به شروع فرایند درمان خود اقدام کنید.

تفسیر آزمایش CRP چگونه انجام می‌شود؟

نتایج آزمایش CRP معمولا بسته به آزمایشگاه ظرف یک یا دو روز مشخص می‌شود. نتایج آزمایش CRP ممکن است بر حسب میلی گرم در لیتر (mg/L) یا میلی‌گرم در دسی لیتر (mg/dL) گزارش شود. بر اساس سطح CRP، پزشک می‌تواند تشخیص علل احتمالی اقدام کند. برخی از بیماری‌های احتمالی بر اساس میزان CRP به شرح زیر است:

  • کمتر از ۶ میلی‌گرم در لیتر (۰.۶ میلی‌گرم در دسی‌لیتر): این سطح طبیعی است و در افراد سالم دیده می‌شود.
  • ۳ تا ۱۰ میلی‌گرم در لیتر (۰.۳ تا ۱ میلی‌گرم در دسی‌لیتر): التهاب طبیعی تا متوسط ​​(اغلب در افرادی که چاق هستند، باردار هستند، سیگار می‌کشند یا مشکلاتی مانند دیابت یا سرماخوردگی دارند دیده می‌شود.)
  • ۱۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرم در لیتر (۱ تا ۱۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر): التهاب کل بدن به دلیل بیماری خودایمنی، برونشیت، پانکراتیت، حمله قلبی، سرطان یا علل دیگر.
  • بیش از ۱۰۰ میلی‌گرم در لیتر (۱۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر): التهاب بارز کل بدن به دلیل عفونت‌های حاد باکتریایی، عفونت‌های حاد ویروسی، واسکولیت سیستمیک یا ترومای بزرگ.
  • بیش از ۵۰۰ میلی‌گرم در لیتر (۵۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر): التهاب شدید در سراسر بدن اغلب به دلیل عفونت‌های شدید باکتریایی

درمان میزان بالای CRP

پیگیری آزمایش CRP می‌تواند بر اساس تشخیص بیماری شما متفاوت باشد. پزشک شما نتایج CRP را همراه با علائم و سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی و سایر تست‌ها و روش‌های آزمایشگاهی در نظر می‌گیرد. درمان یا مراحل بعدی به آن تشخیص بستگی دارد. در صورت بالا بودن CRP حتما باید به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا احتمال ابتلا به بیماری‌های خطرناک وجود دارد.

با توجه به نتایج تست CRP، ممکن است یک آزمایش تکراری در عرض دو هفته درخواست شود زیرا نتایج ممکن است نوسان داشته باشند. اگر نتایج مرزی باشد، پزشک ممکن است رویکرد مراقب را اتخاذ کند و پس از انجام اقداماتی مانند تغییر رژیم غذایی و ورزش، مجددا آزمایش را تکرار کند. اگر نتایج CRP بالا باشد، ممکن است داروهایی را برای کمک به کاهش فشار خون یا کلسترول توصیه کنند.

نکات مهم در ارتباط با آزمایش CRP

لازم نیست قبل از انجام این آزمایش کار خاصی انجام دهید، مگر اینکه همراه آن آزمایش دیگری که به دلیل دیگری انجام می‌شود انجام دهید. پزشک در این مورد به شما توصیه لازم را خواهد کرد. تست CRP را می‌توان در هر زمانی از روز انجام داد.

مصرف داروهای ضد التهابی، به عنوان مثال آسپرین، ایبوپروفن، و ناپروکسین یا استاتین ممکن است سطح CRP در آزمایش خون کاهش دهد. هم داروهای ضد التهابی و هم استاتین‌ها ممکن است به کاهش التهاب و در نتیجه کاهش CRP کمک کنند. زنانی که تحت درمان هورمونی قرار می‌گیرند، سطح CRP بالایی دارند. همچنین عوامل موقتی مثل سرما خوردگی یا بارداری می‌تواند به بالا بودن مصنوعی CRP منجر شود. در چنین شرایطی بهتر است آزمایش را در زمان دیگری تکرار کنید.

چه زمانی برای انجام آزمایش CRP مراجعه کنم؟

اگر علائم عفونت در قفسه سینه یا مجاری تنفسی (عفونت دستگاه تنفسی فوقانی) مانند سرفه خشک، گلودرد، آبریزش بینی و عطسه دارید، پزشک ممکن است آزمایش CRP را برای تصمیم‌گیری در مورد تجویز یا عدم تجویز آنتی بیوتیک انجام دهد. عفونت باکتریایی در مقایسه با عفونت‌های ویروسی معمولا باعث افزایش بیشتری در میزان CRP می‌شود. آنتی بیوتیک‌ها فقط در برابر عفونت‌های ناشی از باکتری موثر هستند و در برابر عفونت‌های ویروسی موثر نیستند.

سطح CRP کمتر از ۱۰ میلی گرم در لیتر، نشان می‌دهد که شما عفونت باکتریایی ندارید و بنابراین تجویز یک آنتی بیوتیک بیشتر از اینکه مفید باشد، ضرر دارد. به این دلیل که این احتمال وجود دارد عوارض جانبی داروی آنتی بیوتیک بیشتر از مزایای بالینی آن باشد.

آزمایش CRP

آزمایش CRP را در منزل تجربه کنید!

اگر علائمی مثل سرفه خشک، آب‌ریزش بینی و درد قفسه سینه دارید و برای مدتی به طور طبیعی رفع نشد، بهتر است که آزمایش CRP را انجام دهید. زیرا ممکن است این علائم نشانه بیماری بزرگ‌تری در بدن شما باشد. در صورتی که قصد انجام این آزمایش را دارید ما به شما استفاده از خدمات آزمایش در منزل هومکا را پیشنهاد می‌کنیم.

به کمک خدمات هومکا می‌توانید از خدمات مدرن و پیشرفته آزمایشگاهی در منزل خود بهره ببرید و به راحتی در خانه خود هر گونه آزمایش خون را انجام دهید. مجموعه مراقبتی و درمانی هومکا با کادری مجرب، نتایج و تفسیر آزمایش را به صورت کاملا آنلاین در اختیار شما قرار می‌دهد و آمادگی دارد نتایج آزمایش‌هایی که قبلا انجام داده‌اید را نیز تفسیر نماید. در صورتی که ساکن یکی از شهرهای تهران، کرج، شیراز، مشهد، اصفهان، رشت، اهواز یا تبریز هستید، می‌توانید برای درخواست انواع خدمات آزمایش در منزل زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی، با شماره تلفن ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا با مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir، خدمات مورد نظر خود را انتخاب کنید.