راهکار برای آزادسازی پول‌های ایران در عراق

«محمد کاظم آل‌صادق»، سفیر ایران در بغداد در گفت‌وگو با شبکه «العهد» عراق درباره مهم‌ترین تحولات و ابعاد همکاری‌ها بین دو کشور صحبت کرد.

سفیر تهران در بغداد درباره بازپرداخت بدهی‌های عراق به ایران تصریح کرد: بدهی وزارت برق به یک بانک عراقی سپرده می‌شود، اما به دلیل تحریم‌های ناعادلانه اقدام برای پرداخت صورت نگرفت؛ با این حال راهکار دیگری برای آزادسازی پول‌ها، وجود دارد.

«احمد موسی»، سخنگوی وزارت برق عراق هفته گذشته خبر داده بود که وزارت برق عراق همه بدهی عراق به ایران بابت واردات گاز از این کشور را پرداخت کرده است. وی تاکید داشت: این پول در صندوق امانی بانک تجارت عراق است، اما این بانک به دلیل تحریم‌های آمریکا در انتقال آن به دولت ایران با مشکل مواجه است.

«متیو میلر» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به پرداخت بدهی واردات گاز از ایران توسط عراق واکنش داده بود. او در پاسخ به این سوال که آیا مذاکرات یا توافق کوچکی بین آمریکا و ایران در این موضوع انجام گرفته یا خبر، گفت: «من فقط می‌گویم هیچ تغییری در سیاست ما در قبال ایران یا عراق ایجاد نشده است».

راهکار برای آزادسازی پول‌های ایران در عراق

وزارت خارجه آمریکا در این‌باره توضیح داده بود:‌ «دولت بایدن به اجرای تمامی تحریم‌های آمریکا علیه ایران ادامه می‌دهد. از سال ۲۰۱۸، وزارت امور خارجه تعدادی معافیت تحریمی را در مشورت با کنگره ارائه کرده است که به عراق اجازه می‌دهد تا هزینه واردات برق از ایران را با انتقال وجه به حسابی محدود در عراق بپردازد».

آل صادق در بخش دیگری از این گفت‌وگو به مسأله آب اشاره، و ضمن تاکید بر اینکه «واردات آب از شمال عراق به بیش از ۸۰ درصد می‌رسد»، گفت: ایران از کم آبی رنج می‌برد و برخی رودخانه‌ها به طور کامل خشک شده‌اند. آب‌رسانی در برخی مناطق و روستاهای ایران با تانکر انجام می‌شود.

وی در ادامه با تاکید بر حفظ سهم عراق از آب طبق توافقات منعقدشده بین دو کشور، خاطرنشان کرد: بصره از ایران به خاطر مقادیر آب آزاد شده اخیر تشکر کرد. علاوه بر این کار برای بازسازی جاده المنذریه - بغداد با اهتمام و جدیت در حال انجام است.

سفیر ایران در بغداد درباره مبادلات انرژی بین دو کشور هم اظهار داشت: عراق روزانه ۴۵میلیون متر مکعب گاز برای نیروگاه‌هایش وارد می‌کند.

آل‌صادق همچنین تاکید کرد: ما به دنبال تأسیس دانشگاه‌های ایرانی در عراق هستیم؛ برخی از دانشگاه‌های ایران درخواست افتتاح شعبه در عراق را داده‌اند، اما روند تصویب‌ مجوزها تا حدودی کُند است.

وی پیش‌تر هم در گفت‌وگوی مطبوعاتی دیگری با شبکه «الشرقیه» عراق، که بخش‌هایی از  آن مصاحبه را در صفحه توئیتری خود منتشر کرده، تایید کرده بود که میزان بدهی دولت عراق به جمهوری اسلامی ایران بابت واردات برق و گاز بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار است.

آل‌صادق در  در خصوص تداوم همکاری‌های ایران با عراق در بخش انرژی برق گفته بود که ایران مشتاق کمک به بغداد در این بخش است زیرا عراق در شرایط کنونی نیازمند حمایت است.

سفیر ایران در بغداد همواره به همکاری شرکت‌های مختلف ایرانی با دولت عراق در نیروگاه‌های مختلف اشاره و بر استمرار همکاری‌های دوجانبه در حوزه‌های راهبردی تاکید کرده است.