آیا ترامپ چرخه معیوب جنگ در اوکراین را خواهد شکست؟

 در حالی که پیشتر ترامپ ضرب الاجلی را برای اوکراین به منظور پذیرش صلح و پایان جنگ تعیین کرده بود، حال خبرها از رسیدن آمریکا و اوکراین به یک تفاهم مشترک حکایت دارد. این با وجود آن است که برخی منابع خبری از فشار آمریکا به اوکراین برای واگذاری دونتسک سخن می‌گویند. 

 سه شنبه شب خبرگزاری بلومبرگ در خبری گزارش داد استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در تماس تلفنی با یوری اوشاکوف، دستیار ولادیمیر پوتین گفته است به منظور دستیابی به صلح بایستی روسیه کنترل دونتسک را به دست بیاورد. 

اصرار آمریکا برای واگذاری سرزمینی از سوی اوکراین

پایگاه نشریه گاردین گزارش داد بر اساس فایل ضبط شده‌ای که به دست خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ رسیده، استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ماه گذشته به یوری اوشاکوف، دستیار ولادیمیر پوتین و از مقامات ارشد کرملین گفته است دستیابی به صلح در اوکراین نیازمند آن است که روسیه کنترل دونتسک را به دست بیاورد و احتمالا یک تبادل ارضی جداگانه انجام دهد. 

طبق این گزارش، در ۱۴ اکتبر تماسی تلفنی میان یوری اوشاکوف، دستیار ارشد سیاست خارجی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و استیو ویتکاف، نماینده ویزه ترامپ برقرار شد که طی آن، ویتکاف گفت بر این باور است واگذاری سرزمینی امری ضروری است؛ همچنانکه ویتکاف به اوشاکوف توصیه کرد به ترامپ تبریک بگوید و مذاکرات را خوشبینانه‌تر تنظیم کند. 

طبق متن مکالمه که خبرگزاری بلومبرگ به آن دست یافته، ویتکاف به اوشاکوف گفت: «اکنون من به شما می‌گویم که برای دستیابی به یک توافق چه چیزی لازم است: دونتسک و شاید یک تبادل سرزمینی در جایی دیگر. اما من می‌گویم به جای این صحبت ها، بیایید امیدوارانه‌تر صحبت کنیم؛ چرا که ما قصد داریم به توافق دست پیدا کنیم.» 

تفاهم مشترک میان آمریکا و اوکراین

از سوی دیگر، سرویس جهانی بی‌بی‌سی گزارش داد اوکراین گفته است با آمریکا در خصوص یک توافق صلح با هدف پایان جنگ با روسیه به یک «تفاهم مشترک» رسیده است. 

به گزارش بی‌بی‌سی ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین روز سه شنبه گفت که آمادگی دارد با ترامپ به منظور گفت‌وگو در خصوص مسائل حساس و برجسته دیدار کند و دولت او قصد دارد تا این نشست را تا پیش از پایان این ماه برگزار کند. 

زلنسکی گفت: من روی همکاری‌های فعال بیشتر با طرف آمریکایی و شخص رئیس جمهور ترامپ حساب می‌کنم. این مسأله بیشتر به آمریکا بستگی دارد؛ چرا که روسیه بیشترین توجه را به قدرت آمریکا دارد. 

ای‌بی‌سی نیوز: آمریکا با هیئت اوکراینی به توافق رسیده

شبکه ای‌بی‌سی نیوز نیز روز گذشته به نقل از یک مقام آمریکایی مدعی شد هیئت اوکراینی با آمریکا بر سر شروط یک توافق صلح احتمالی به توافق رسیده است. به نوشته پایگاه خبری ای‌بی‌سی نیوز، یک مقام آمریکایی روز سه‌شنبه به این شبکه گفت: «دن دریسکول، وزیر ارتش ایالات متحده روز دوشنبه مذاکرات محرمانه‌ای را با هیئت روسیه در ابوظبی، پایتخت امارات متحده عربی برگزار کرد تا مذاکرات آخر این هفته با اوکراین در ژنو را که قرار است با هدف پیشبرد روند صلح اوکراین انجام شود، پیگیری کند. 

ای‌بی‌سی نیوز در ادامه به نقل از این مقام آمریکایی گفته: اوکراینی‌ها با این توافق صلح موافقت کرده‌اند؛ تنها مقداری جزئیات اندک بایستی حل و فصل شود؛ اما آن‌ها بر روی توافق صلح موافقت کرده‌اند. 

آیا ترامپ قادر خواهد بود چرخه معیوب جنگ را بشکند؟ 

پایگاه خبری شبکه سی‌ان‌ان در گزارشی با عنوان «آیا ترامپ خواهد توانست چرخه معیوبی را که جنگ اوکراین را طولانی می‌کند، بشکند؟» نوشت: ارزیابی‌های خوشبینانه از سوی مقامات آمریکایی در حال سوق دادن آخرین تلاشهای ترامپ برای پایان جنگ اوکراین به سوی آزمونی دشوار و اجتناب ناپذیر است. 

سی‌ان‌ان در ادامه گزارش خود با طرح این پرسش که آیا روسیه با هر توافقی که اوکراین و شرکای اروپایی‌اش در جهت تضمین حاکمیت و امنیت خود اصلاح کنند، موافقت خواهد کرد؟ نوشت: ترامپ مشتاق یک توافق است؛ هم بدین جهت که او خیلی از انجام توافق خوشش می‌آید و هم به دلیل آنکه تلاش دارد تا خود را به عنوان یک صلح طلب جهانی معرفی کند. به نوشته سی‌ان‌ان، او (ترامپ) نشان داده است خیلی نگران آن نیست که هر گونه توافق نهایی به نفع طرف متجاوز یعنی روسیه تمام شود یا آنکه کشورهای اروپایی ناتو را از توسعه طلبی بیشتر کرملین بترساند.

ترامپ: مذاکرات در حال پیشرفت است

در همین حال خبرگزاری رویترز گزارش داد ترامپ در تازه‌ترین سخنان خود با اشاره به پیشرفت مذاکرات، گفته است هیچ ضرب الاجلی قطعی برای توافق صلح میان روسیه و اوکراین وجود ندارد. 

بنابر این گزارش، ترامپ، در حالی که برای تعطیلات شکرگزاری به فلوریدا پرواز می‌کرد، در جمع خبرنگاران در هواپیمای ایر فورس وان (هواپیمای رئیس جمهوری امریکا) گفت که مذاکره‌کنندگان آمریکایی در حال پیشرفت در مذاکرات با روسیه و اوکراین هستند و مسکو با برخی امتیازات موافقت کرده است.