تنگه هرمز بنزین استرالیا را چینی کرد

 نخست‌وزیر استرالیا امروز سه‌شنبه اعلام کرد این کشور برای عبور از بحران انرژی ناشی از بسته شدن تنگه هرمز، ناچار شده است سه محموله سوخت هواپیما از چین وارد کند. این ششصدهزار بشکه سوخت که قرار است ماه آینده میلادی (ژوئن) به استرالیا برسد، قرار است ذخایر ملی سوخت این کشور را دو برابر کند.آنتونی آلبانیزی، نخست‌وزیر استرالیا، در یک کنفرانس خبری تأکید کرد این تصمیم در واکنش به تداعی جنگ آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران و پیامدهای آن بر تنگه هرمز گرفته شده است. جنگی که نه تنها قیمت سوخت را در سراسر جهان جهشی کرد، بلکه بسیاری از کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه را با یک بحران تمام‌عیار انرژی مواجه ساخت.استرالیا که اقتصادش به شدت به حمل و نقل هوایی وابسته است، بیش از بسیاری از کشورهای دیگر از این گرانی سوخت ضربه خورده است. بخش گردشگری این کشور که عمدتاً متکی به پروازهای داخلی و خارجی است و بخش عظیم حمل و نقل دریایی که کالاهای صادراتی و وارداتی را جابه‌جا می‌کند، هر دو با افزایش سرسام‌آور هزینه سوخت مواجه شده‌اند و حالا دولت استرالیا چاره‌ای جز تأمین اضطراری از چین ندیده است.

قرار است این سه محموله ششصدهزار بشکه‌ای در ماه ژوئن وارد استرالیا شود. این توافق حاصل مذاکرات مستقیم ماه گذشته میان آلبانیزی و نخست‌وزیر چین، لی چیانگ، بوده است. دو طرف در آن دیدار درباره امنیت انرژی و تقویت همکاری‌های دوجانبه گفت‌وگو کرده بودند و حالا نتیجه آن مذاکرات به صورت عملی به بندرهای استرالیا می‌رسد.نکته جالب توجه اینکه چین در حال حاضر یکی از اصلی‌ترین تأمین‌کنندگان سوخت هواپیما برای استرالیا محسوب می‌شود. آمارهای تجاری نشان می‌دهد پکن در طول سال گذشته میلادی حدود یک‌سوم از نیاز استرالیا به سوخت هواپیما را تأمین کرده است. با ورود این سه محموله جدید، سهم چین در تأمین سوخت استرالیا جهش قابل توجهی خواهد کرد.اما این رابطه تجاری یک سویه نیست. استرالیا نیز یکی از تأمین‌کنندگان مهم مواد اولیه برای چین محسوب می‌شود. پکن یکی از بزرگترین واردکنندگان سنگ‌آهن، زغال‌سنگ و گاز طبیعی مایع استرالیاست. یعنی بحران انرژی در استرالیا نه تنها به ضرر این کشور تمام نشده، بلکه فرصتی برای چین شده تا نفوذ تجاری خود را در یک تأمین‌کننده کلیدی مواد خام عمیق‌تر کند.

وزیر تجارت استرالیا، دان فارل، قرار است این هفته با همتای چینی خود، وانگ ونتائو، در شهر سوژو دیدار کند. سوژو این روزها میزبان نشست وزیران تجارت کشورهای عضو «همکاری اقتصادی آسیا‑اقیانوسیه» (APEC) است و این دیدار فرصتی برای دو طرف خواهد بود تا علاوه بر سوخت هواپیما، سایر ابعاد تجارت ۲۳۳ میلیارد دلاری خود را نیز بررسی کنند. رقم تجارت سال گذشته استرالیا و چین به حدود ۳۲۶ میلیارد دلار استرالیا (معادل ۲۳۳ میلیارد دلار آمریکا) رسیده است.این نخستین بار نیست که بحران‌های منطقه خلیج فارس کشورهای دورافتاده‌ای مثل استرالیا را مجبور به تغییر مسیر تأمین انرژی خود می‌کند. اما این بار، فرار استرالیا از هرمز به سمت چین، یک پیام روشن هم برای آمریکا دارد: جنگ در خلیج فارس نه تنها ایران را متوقف نکرده، بلکه موازنه تجاری در نیم‌کره دیگر را نیز به سود پکن تغییر داده است.