گاردین: پنتاگون حقیقت را از مردم آمریکا مخفی می‌کند

در حالی که جنگ آمریکا و ایران وارد پنجمین ماه شده، نحوه اطلاع‌رسانی دولت آمریکا درباره تلفات انسانی این جنگ به یکی از موضوعات جنجالی در واشنگتن تبدیل شده است. پنتاگون به دلیل انتشار دیرهنگام و بعضاً متناقض آمار کشته‌ها و مجروحان نیروهای آمریکایی، به پنهان‌کاری و تلاش برای کاهش هزینه سیاسی جنگ متهم شده است.

تا پایان هفته گذشته ۱۸ نظامی آمریکایی در جنگ با ایران کشته شده و حدود ۴۳۰ نفرنیز مجروح شده‌اند. با این حال، پنتاگون چند روز پیش اعلام کرده تاکنون فقط ۱۰۰ نظامی مجروح شده که ۹۶ درصد آنان به خدمت بازگشته‌اند.

ابهام‌ها زمانی افزایش یافت که وب‌سایت رسمی پنتاگون در مقطعی تعداد کشته‌شدگان را از ۱۸ نفر به ۱۴ نفر کاهش داد.

سخنگوی وزارت دفاع این موضوع را ناشی از اختلال موقت در سامانه اطلاعاتی عنوان کرد، اما منتقدان آن را نشانه‌ای از ضعف شفافیت و مدیریت اطلاعات می‌دانند.

انتقاد مقام‌های سابق امنیتی

لئون پانتا وزیر دفاع و رئیس پیشین سازمان سیا، رویکرد کنونی پنتاگون را شرم‌آور توصیف کرده و گفته دولت عمداً اطلاعات مربوط به هزینه‌های انسانی جنگ را از افکار عمومی پنهان می‌کند.

به گفته پانتا، در جریان جنگ‌های عراق و افغانستان نشست‌های خبری منظم درباره وضعیت عملیات و تلفات برگزار می‌شد، اما اکنون بیش از دو ماه و نیم است که هیچ نشست خبری رسمی درباره جنگ ایران برگزار نشده است.

از نگاه او، پنهان کردن آمار تلفات نه تنها با اصل پاسخگویی دولت مغایرت دارد، بلکه اعتماد عمومی را نیز تضعیف می‌کند.

جنگی پرهزینه در آستانه انتخابات

منتقدان معتقدند کاهش شفافیت در اطلاع‌رسانی، با ملاحظات سیاسی دولت آمریکا بی‌ارتباط نیست. جنگ ایران هم‌زمان با افزایش قیمت انرژی و فشارهای تورمی، به یکی از چالش‌های داخلی دولت تبدیل شده و نظرسنجی‌ها نیز از کاهش حمایت افکار عمومی از ادامه درگیری حکایت دارد.

بر اساس گزارش گاردین، هزینه مستقیم این جنگ تاکنون به ۳۷.۵ میلیارد دلاررسیده است؛ رقمی که در کنار تلفات انسانی می‌تواند به موضوعی تعیین‌کننده در انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره تبدیل شود.

ند پرایس سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا، معتقد است دولت تلاش می‌کند افکار عمومی از هزینه واقعی جنگ مطلع نشود.

به گفته او، موضوع تنها به کشته‌شدگان محدود نیست و صدها نظامی آمریکایی دچار آسیب‌های جسمی شده‌اند؛ آسیب‌هایی که بخشی از آنها ممکن است در ماه‌ها و سال‌های آینده آشکار شود.

محدودیت بی‌سابقه برای رسانه‌ها

در این میان محدودیت‌ها علیه رسانه‌ها در پنتاگون نیز به‌طور بی سابقه ای تشدید شده است.

از زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، دسترسی بسیاری از رسانه‌های معتبر از جمله نیویورک تایمز، ان پی آر و پولیتیکوبه پنتاگون محدود یا قطع شده و رسانه‌های نزدیک به دولت جایگزین آنها شده‌اند.

همچنین خبرنگاران برای حضور در ساختمان پنتاگون ملزم به همراهی مأمور رسمی هستند و دفتر مطبوعاتی این وزارتخانه نیز به فضای طبقه‌بندی‌شده تبدیل شده است.

مارک شوفرئیس باشگاه ملی مطبوعات آمریکا، این وضعیت را در ۳۴ سال فعالیت حرفه‌ای خود بی‌سابقه توصیف کرده و معتقد است حتی در جریان جنگ خلیج فارس، عراق و افغانستان نیز چنین محدودیت‌هایی بر رسانه‌ها اعمال نشده بود.