نقش انگلیس در تشکیل رژیم صهیونیستی

امروز صد سال از بیانیه معروف بالفور می‌گذرد. صد سال پیش در چنین روزی، دوم نوامبر 1917، «آرتور جیمز بالفور» وزیر خارجه وقت انگلیس با ارسال نامه‌ای به «بارون والتر روتشیلد» نماینده یهودی مجلس این کشور وعده داد که لندن به تاسیس "یک خانه ملی برای یهودیان در سرزمین فلسطین" کمک خواهد کرد و همین نامه سرآغاز تاسیس رژیم اشغالگر قدس شد.

این نامه کوتاه اگرچه تنها از 67 کلمه تشکیل شده بود اما آثار زیانبار آن پس از یک قرن همچنان پابرجاست. با این حال، «ترزا می» نخست وزیر انگلیس چندی پیش، بیانیه بالفور را یکی از مهمترین نامه‌های تاریخ خواند و اعلام کرد انگلیس از اینکه با این بیانیه، باعث تشکیل اسرائیل شده است به خود می‌بالد!

با عنایت به نقش مهم و تعیین‌کننده‌ای که انگلیس در تاسیس رژیم صهیونیستی ایفا کرد جای تعجب نبود که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر این رژیم امروز در صدمین سالگرد صدور این بیانیه برای قدردانی از این کشور به لندن سفر کند. البته او در سخنرانی ماه گذشته خود در مجمع عمومی سازمان ملل نیز فرصت را برای قدردانی از انگلیس از دست نداد و در پشت تریبون سازمان ملل اذعان کرد که بیانیه بالفور آرزوی تئودور هرتزل (بنیانگذار مکتب صهیونیسم) را برای تشکیل یک کشور یهودی محقق کرد.

چگونه یک نامه ۶۷ کلمه‌ای سرنوشت یک ملت را تغییر داد؟

بیانیه بالفور نخستین سندی است که در حمایت از تحقق رویای شوم هرتزل در جهان وجود دارد و بر پایه همین سند بود که حدود سه دهه بعد، رژیم صهیونیستی در قلب سرزمین‌های اسلامی اعلام موجودیت کرد. بالفور در این نامه خطاب به روتشیلد که در آن زمان یکی از بانکداران و سیاستمداران متول انگلیس به شمار می‌رفت به صراحت عنوان کرد که "دولت فخیمه بریتانیا نظر مساعدی نسبت به ایجاد یک خانه ملی برای یهودیان دارد و برای تحقق این هدف از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد." او در پایانِ این نامه از روتشیلد می‌خواهد که این موضوع (حمایت لندن از تشکیل خانه یهودیان) را به اطلاع فدراسیون صهیونیستی انگلیس نیز برساند.

انگلیس پس از این نامه به وعده خود وفا کرد و سرزمین فلسطین را که در آن زمان پس از شکست امپراتوری عثمانی در جنگ جهانی اول تحت قیمومیت آن درآمده بود، برای تشکیل یک به اصطلاح کشور یا خانه یهودی در اختیار صهیونیست‌ها قرار داد. اما این پایان داستان نبود.

انگلیس و اسرائیل بیانیه بالفور را یک گام تاریخی مهم در نجات دادن یهودیان از آوارگی می‌دانند اما از نظر فلسطینیانی که جان و مال و سرزمین خود را به پای این هدف شوم از دست دادند، بیانیه بالفور نقطه آغاز یک فاجعه تاریخی فراموش‌نشدنی است که سرنوشت آنها را تغییر داد و بیش از 5 میلیون نفر از آنها را در جهان آواره کرد.

درست به همین خاطر بود که امروز پنجشنبه هزاران فلسطینی در رام‌الله با پرچم سیاه در مقابل کنسولگری انگلیس تجمع کردند و هزاران فلسطینی دیگر نیز در کرانه باختری همزمان با سفر نتانیاهو به لندن، صدمین سالگرد بیانیه بالفور را به گونه‌ای کاملاً متفاوت از انگلیس و رژیم صهیونیستی جشن گرفتند.

جشن کنایه‌آمیزی که فلسطینیان امروز در صدمین سالگرد بیانیه بالفور برگزار کردند، پر از نمادهای انگلیسی بود. حتی برروی کیک آنها نیز پرچم انگلیس نقش بسته بود و یک زن با ظاهری شبیه به ملکه انگلیس نیز در این جشن حضور داشت تا به طور غیرمستقیم به جهانیان یادآور شوند آنچه امروز بر آنها می‌گذرد، نتیجه همان نامه‌ای است که صد سال پیش مقدمات این درد و رنج را برای آنها فراهم کرد.

یکی از فلسطینیانی که امروز در این جشن حضور داشت، به خبرنگار آسوشیتدپرس گفت: سرزمین فلسطین ملک شخصی انگلیس یا بالفور نبود. این سرزمین متعلق به ما بود و امروز هم از آن ماست و ما تا آخرین نفس برای پس گرفتن آن تلاش می‌کنیم.