پاسخ نمایندگان مصری به هشدار دولت آمریکا

در پی هشدار وزرای دفاع و خارجه آمریکا به مصر مبنی بر این که این کشور حق خرید جنگنده سوخو-۳۵ از روسیه را ندارد، دو نماینده پارلمان از واشنگتن خواستند در امور داخلی مصر دخالت نکند.

اخبار بین الملل- به نوشته وبگاه روسیا الیوم، «مصطفی بکری» نماینده پارلمان مصر در صفحه توئیتر خود نوشت: «نه آمریکا و نه غیر آمریکا، کسی حق دخالت در امور داخلی مصر و تحمیل شروط خود به دولت مصر را ندارد. خبرگزاری‌ها نوشته‌اند که وزرای دفاع و خارجه مصر را در صورت خرید سوخو -۳۵ از روسیه به تحریم تهدید کرده‌اند. زمان تحمیل شروط تمام شده است.»

«تامر الشهابی» دیگر نماینده پارلمان مصر و عضو کمیسیون دفاع و امنیت ملی، نیز نوشت: «مصر هیچ گونه تهدید یا توصیه‌ای را نمی‌پذیرد و اجازه دخالت در تصمیماتش را به کسی نمی‌دهد. ما و آمریکا روابط استراتژیک و متمایزی داریم و بدون شک آمریکا شریک استراتژیک مصر است و در مقابل، مصر نیز تصمیمات استراتژیک خود را در سطح جهان دارد و روابطش با روسیه ویژه است و سعی می‌کند آن را توسعه دهد.»

او از آمریکا خواست تا با «حکمت» و بدون «استاندارد دو گانه» با مسائل برخورد کند و تأکید کرد که رفتار آمریکا در منطقه چه در زمینه قدس یا جولان یا دیگر مسائل سرنوشت‌ساز در خاورمیانه به طور کامل در جهت خواسته‌های رژیم صهیونیستی و بدون توجه به منافع دیگر کشورها است.

روزنامه وال استرایت ژورنال روز جمعه (دیروز) به نقل از وزرای دفاع و خارجه آمریکا نوشت که طبق قوانین آمریکا که خرید تجهیزات نظامی روسی را منع می‌کند، مصر در صورت خرید جنگنده سوخو -۳۵ از روسیه با تحریم مواجه می‌شود.

تهدید دولت آمریکا پس از آن صورت می‌گیرد که «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه در ۱۸ آبان برای شرکت در ششمین نشست کمیته همکاری‌های نظامی و فنی روسیه و مصر وارد قاهره شد و گفت که مسکو آماده تقویت قدرت نظامی ارتش مصر است.

مسکو و قاهره از سال ۲۰۱۳ که عبدالفتاح السیسی در مصر بر روی کار آمده تا کنون میلیاردها دلار قرار داد نظامی امضاء کرده‌اند. قرارداد فروش دهها جنگنده سوخو-۳۵ نیز به ارزش دو میلیارد دلار اسفند ماه سال گذشته میان دو کشور امضاء شد. روزنامه روسی «کامرسانت» پیشتر گزارش داده که ارسال این جنگنده‌ها سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ صورت می‌گیرد. قرار است این جنگنده‌ها جایگزین «میگ‌ -۲۱ » جنگنده‌های چینی «جی_ ۷» شوند.

همکاری‌های نظامی روسیه و مصر تنها به خرید تجهیزات نظامی محدود نیست و  برخی گزارش‌ها از آموزش شبه‌نظامیان «خلیفه حفتر» به دست نیروهای نظامی روسی در خاک مصر خبر می‌دهند. (جزئیات بیشتر)

 امضای قرارداد ساخت نیروگاه هسته‌ای «الضبعه» در شمال مصر در نوامبر ۲۰۱۵ بعنوان اولین نیروگاه هسته‌ای مصر را نیز می‌توان بعد دیگری از توسعه روابط مصر و روسیه در دوران عبدالفتاح السیسی دانست.

توسعه روابط روسیه و مصر در پی خیز مسکو برای بسط نفوذ خود در کشورهای جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا به خصوص پس از حضور این کشور در تحولات روسیه صورت می‌گیرد. مسکو همچنین تلاش زیادی برای برقراری روابط اقتصادی با عربستان سعودی و امارات و بیش از آن با ترکیه انجام داده و درصدد عقد قراردادهای نظامی با عراق است.