رای اعتماد عراقی‌ها به کابینه «علاوی» در هاله‌ای از ابهام

رایزنی‌های گروه‌های پارلمانی در عراق با هدف تشکیل کابینه جدید در این کشور به مجادله میان رئیس و نایب رئیس پارلمان که از جریان صدری است، منجر شد.

اخبار بین الملل- «حسن الکعبی» نایب رئیس پارلمان عراق خطاب به نمایندگان تاکید کرد پارلمان موظف است برای دادن رای اعتماد به کابینه محمد توفیق علاوی ، روز دوشنبه جلسه برگزار کند. این اظهار نظر پس از آن بیان شد که مقتدی صدر، رئیس جریان صدر در عراق تهدید کرد، اگر پارلمان طی این هفته برای دادن رای اعتماد به کابینه علاوی جلسه برگزار نکند، خواستار راهپیمایی میلیونی در کشور خواهد شد. در پی تهدید مقتدی صدر، منابع وابسته به ائتلاف گروه‌های عراقی (یکی از فراکسیون‌های پارلمانی در عراق) از مخالفتشان با کابینه علاوی خبر دادند و گفتند نه به این کابینه رای اعتماد می‌دهند و نه با اعضای کابینه وارد مذاکره خواهند شد.

در گزارش الحدث از عراق آمده است، با آغاز شمارش معکوس برای رای اعتماد پارلمان عراق به کابینه محمد توفیق علاوی، شکاف‌هایی جدی میان فراکسیون‌های پارلمانی پدیدار شده و بازتاب این شکاف‌ها به ریاست پارلمان رسیده است تا جایی که رئیس و نایب رئیس اول پارلمان، بر سر زمان برگزاری نشست پارلمان برای رای اعتماد به کابینه علاوی، وارد مجادله لفظی شدند. عبدالله الخربیط از نمایندگان پارلمان عراق می‌گوید تا به الان از مسیر قانونی هیچ درخواستی برای برگزاری جلسه فوق‌العاده ارائه نشده است. اگر نشست، در حیطه قانون نباشد بلکه نشست متعارف باشد بحث دیگری است, اما تا به الان هیچ تدبیر اصولی و قانونی اتخاذ نشده است.

در چنین شرایطی معترضان به برگزاری نشست فوق العاده پارلمان و هواداران این نشست، برای اثبات حقانیت خود سعی می‌کنند دستاویز‌هایی قانونی ارائه کنند. علی التمیمی، کارشناس حقوقی در عراق می‌گوید، شناخت وزراء و پی بردن به پیشینه آنان و همچنین اطلاع از برنامه‌هایشان در مدیریت وزارتخانه‌ها، امور مهمی است، زیرا نمایندگان وقتی به اعضای کابینه رای اعتماد می‌دهند، هم به وزیر رای می‌دهند و هم به برنامه هایش.

مقتدی صدر، رئیس جریان صدر به کابینه علاوی، هشدار داد، اگر نشست پارلمان برگزار نشود یا نمایندگان پارلمان به اعضای کابینه رای اعتماد ندهند از هوادارانش خواهد خواست اطراف منطقه الخضراء را محاصره کنند و برای رای اعتماد، پارلمان را تحت فشار قرار دهند.

به نظر می‌رسد در سایه این اختلافات، روال کار پارلمان عراق مشابه با نشستی شود که مدتی قبل با هدف بررسی اخراج نیرو‌های خارجی از کشور برگزار شده بود، زیرا در آن نشست نمایندگان شیعه حاضر شده، اما سنی‌ها و کرد‌ها از حضور در نشست خودداری کرده بودند.