مسائل قابل توجه در مذاکرات برجام به صورت حل نشده باقی مانده است

 یک مقام ارشد آلمانی که در مذاکرات «وین» در خصوص احیای برجام حضور دارد، تصریح کرد که در ماه ژوئن (دو ماه پیش) دو هفته تا رسیدن به نتیجه نهایی فاصله داشت اما چندین مورد پیچیده همچنان به صورت حل نشده باقی ماند.

بنا بر گزارش شبکه «سی ان بی سی»، یک مقام ارشد آلمانی عضو تیم مذاکره کننده آلمان در مذاکرات برجامی در وین در خصوص روند پیشرفت گفت‌وگوها درباره احیای برجام گفت: «در ماه مارس، عزم ما و دوستان آمریکایی ما برای انجام فوری آن (احیای برجام) بود. بیشتر از آن چه فکر می‌کردیم طول کشید اما فکر می‌کنم در ماه ژوئن، با دو هفته دیگر از مذاکرات جدی و اراده سیاسی، می‌توانستیم به این امر تحقق بخشیم».

وی ادامه داد که تا آن زمان (ماه ژوئن)، پیشرفت‌ها «تقریباً قابل توجه و چشمگیر بود. همانطور که همیشه در این نوع مذاکرات این گونه بوده است، پیچیده‌ترین نکات برای لحظه آخر باقی می‌ماند و ما این مسائل را حل نکردیم اما می‌گویم که ما با یک تکه کاغذ سفید شروع کردیم و تا ژوئن، چهار متن متفاوت و چیزی شبیه حدود یکهزار و ۵۲۰ صفحه توافق با زحمت فراوان تهیه شد».

این مقام آلمانی که خواست نامش فاش نشود، در پاسخ به سؤالی درباره این که آیا آیت‌الله «سیدابراهیم رئیسی» رئیس‌جمهور جدید ایران با تیم‌های مذاکره‌کننده، وارد گفت‌وگو شده است، گفت که هنوز هیچ ارتباطی بین رئیس‌جمهور جدید ایران و تیم‌های مذاکره‌کننده صورت نگرفته است.

وی ادامه داد: «فکر می‌کنم، نشانه‌های کافی وجود دارد مبنی بر این که در نظام ایران در مورد نحوه ادامه مذاکرات، بحث‌های جدی و حقیقی صورت گرفته است».

این مقام آلمانی در خصوص ادامه روند مذاکرات وین گفت: «آن چه که درباره گام بعدی فکر می‌کنیم این است که [طرف ایرانی] زمانی که دولت تشکیل شود، به وین بازمی‌گردند و احتمالاً تا اواسط ماه آگوست (ماه جاری میلادی) این قضیه به طول انجامد و ما دیدار خواهیم کرد و خواهیم دید که با چه موضعی به مذاکرات خواهند آمد».

وی در ادامه تصریح کرد که شش دور از مذاکرات میان ایران و نمایندگان گروه 4+1 (انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) و نمایندگانی از آمریکا، «بسیار روشن و صریح» بوده است.

این مقام آلمانی توضیح داد: «ما با ایران در خصوص این که چگونه ورود مجدد به برجام کارساز باشد، به درک خوبی رسیدیم. نمی‌خواهم موارد مورد اختلاف باقیمانده را که بسیار قابل توجه بوده است، کم اهمیت جلوه دهم».

وی در پاسخ به سؤالی درباره موارد مورد اختلاف باقیمانده گفت که طرف ایرانی بر نگرانی‌هایی مبنی بر این که ایالات متحده با آغاز دولت جدیدشان مجدداً از برجام خارج شوند، تأکید دارد.

این دیپلمات آلمانی توضیح داد: «آنها این تضمین را می خواهند که تا زمانی که به طور کامل به تعهداتشان پایبند هستند، دوباره یک ترامپ نوعی وجود نخواهد داشت که آمریکایی بار دیگر این توافق را به سادگی ترک کنند».

مذاکرات وین در برجام از فروردین‌ماه سال ۱۴۰۰ با هدف بازگرداندن آمریکا به توافق هسته‌ای برجام و مجاب کردن ایران به متوقف کردن اقداماتش در جهت کاستن از تعهدات برجامی خود آغاز شد. جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده با توجه به خروج آمریکا از برجام با نمایندگان این کشور گفت‌وگو نمی‌کند. آمریکایی‌ها از طریق سایر طرف‌های حاضر در مذاکرات، از مواضع ایران مطلع می‌شوند.

ششمین دور این مذاکرات، از روز ۲۲ خردادماه آغاز شد و تا روز یکشنبه ۳۰ خردادماه ادامه داشت. «سید عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه و رئیس هیأت ایرانی شرکت کننده در مذاکرات وین در آن زمان گفت ملاک ایران  رسیدن به یک توافق خوب است. او درباره روند مذاکرات گفت: به اواخر کار نزدیک شدیم، ولی مسیر باقی‌مانده ساده نخواهد بود.

هنوز زمان برگزاری دور هفتم مذاکرات شروع نشده است و مقام‌های کشورهای غربی، کمپین فشار رسانه‌ای-روانی برای مجاب کردن ایران به مشخص کردن زمان دور جدید مذاکرات را تشدید کرده‌اند.