مجلس انقلابی باید «تابوی عدم شفافیت» در کشور را بشکند

 حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی در خصوص طرح شفافیت آرا ء نمایندگان، گفت: اگر تصمیمات و فعالیت دستگاه‌ها برای مردم و ذی‌نفعان به طور شفاف اطلاع‌رسانی شود، جلوی بسیاری از انحرافات گرفته می‌شود.

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس با بیان اینکه مجلس شفافیت را از خود شروع کرده است، ادامه داد: طرح شفافیت در ادوار گذشته بارها در صحن علنی مطرح شده اما نتوانسته تایید صحن را بگیرد، امیدواریم نمایندگان مجلس یازدهم همت کنند تا این کار خیلی مهم در نظام قانون گذاری کشور را به نتیجه برسانیم.

وی بیان کرد: گام بعدی مجلس در مسیر شفاف سازی فرایندهای حکمرانی در کشور، شفاف سازی سایر دستگاه هاست. اگر بتوانیم فرآیندهای تصمیم گیری و اجرا را در دستگاه‌های حاکمیتی که در آن‌ها زمینه تخلف وجود دارد، برای مردم و ذی‌نفعان علنی کنیم، گام بزرگی در مسیر اصلاح حکمرانی کشور برداشته‌ایم.

مجلس انقلابی باید «تابوی عدم شفافیت» در کشور را بشکند

این نماینده مجلس در خصوص ضرورت شفاف‌سازی رای نمایندگان گفت: رای دادن مهمترین وظیفه نماینده است. قانون با رأی نمایندگان، قانون می‌شود. اقدامات نظارتی مجلس مثل سؤال و استیضاح و مانند آن نیز با رأی نمایندگان به ثمر می‌رسد. وقتی نماینده بداند که مردم رای او را می‌بینند و باید در مقابل رایی که داده به مردم و مخاطبین توضیح دهد، رأی او، آگاهانه تر، دقیق تر، و به اصطلاح، «کیفی‌تر» خواهد شد.

حسین‌زاده بحرینی بیان کرد: در حال حاضر هم بسیاری از نمایندگان با دقت، مطالعه و مشورت رای می‌دهند اما گاهی ممکن است در هیاهوی مجلس نماینده‌ای متوجه نباشد و دقت کافی در رأی دهی نداشته باشد. شفافیت مهمترین امتیازی که برای مجلس ایجاد می‌کند این است که نمایندگان با دقت بیشتری رای خواهند داد. در یک مجلس شفاف، هم موافق و هم مخالف، استدلال خود را می‌دانند و با صراحت برای مردم بیان می‌کنند.

شفافیت آرای نمایندگان کیفیت تقنین و نظارت را به صورت چمشگیری ارتقاء می‌دهد

این نماینده مجلس اظهار داشت: با تصویب طرح شفافیت آراء نمایندگان، کیفیت تقنین و نظارت در مجلس شورای اسلامی به صورت چمشگیری ارتقاء پیدا می کند. مجلس محل اجتماع منتخبان ملت است و ما به نمایندگی از کل مردم ایران تصمیم می‌گیریم، و طبیعتاً حق نداریم بدون مطالعه و دقت کافی رأی بدهیم. طرح شفافیت آراء باعث می‌شود که هر نماینده، قبل از رأی گیری همه جوانب را بسنجد و با استدلال رای بدهد.

وی تاکید کرد: در کمیسیون آیین‌نامه داخلی به دنبال آن هستیم تا در گام بعدی، برای هر نماینده فضایی ایجاد کنیم تا اگر تمایل داشت، استدلال خود را برای موافقت یا مخالفت با هریک از موضوعات مطروحه در مجلس، با سایر نمایندگان و عموم مردم به اشتراک بگذارد. این کار باعث اتقان بیشتر فرایند قانون گذاری و نظارت خواهد شد.

این نماینده با بیان اینکه در پارلمان‌های بسیاری از کشورها به مقوله «کیفیت قانون» به خوبی توجه شده، گفت: در ایران تا کنون به این مقوله کمتر توجه کرده‌ایم. مقام معظم رهبری اخیرا سیاست‌های کلی قانون‌گذاری را ابلاغ کرده‌اند. پیام اصلی ابلاغیه ایشان، توجه به کیفیت قانون گذاری است. رهبری معظم انقلاب مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام را که ارکان اصلی قانون گذاری هستند، به رعایت الزامات «قانون گذاری با کیفیت» تکلیف فرموده اند. سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری کل فرایند قانون‌گذاری یعنی از نقطه‌ای که یک طرح یا لایحه تهیه می‌شود تا زمانی که به تصویب نهایی می‌رسد و به قانون تبدیل می‌شود، را در بر می‌گیرد. بدیهی است در این فرایند، بیشترین نقش را نمایندگان دارند و کیفیت قوانین کشور، محصول دقت، مطالعه و دوراندیشی آنهاست. اگر نماینده خودش قانع نشده باشد، حتما نمی‌تواند دیگران را اقناع کند.

استفاده از تبصره یک ماده ۱۰۰ آیین نامه برای سرعت بخشی به بررسی طرح شفافیت

حسین‌زاده بحرینی در خصوص زمان بررسی طرح شفافیت آرای نمایندگان در صحن توضیح داد: اگر بنا باشد این طرح به صورت عادی در صحن مطرح شود، خیلی زمان خواهد برد. برای اینکه ما بتوانیم این طرح را به سرعت در دستور کار صحن قرار دهیم تصمیم داریم از سازوکار تبصره یک ماده ۱۰۰ آیین نامه داخلی استفاده کنیم. طبق این تبصره اگر ۵۰ نماینده تقاضا کنند تا نوبت طرحی در دستور صحن جابجا شود و نوبت زودتری به آن داده شود، هیات رئیسه موظف است این تقاضا را در جلسه علنی به رای نمایندگان بگذارد و در صورت تصویب، رسیدگی به طرح را در همان جلسه یا جلسه بعدی مجلس آغاز کند. بنابراین، اگر نمایندگان با اعمال تبصره ماده ۱۰۰ موافقت کنند، طرح شفافیت با اولویت در دستور صحن قرار خواهد گرفت.

وی در خصوص لزوم شفافیت در سایر دستگاه ها اظهار داشت: بسیاری از رفتارهایی که در دستگاهها، از جمله در بانکها اتفاق می‌افتد و به فساد منتهی می‌شود به دلیل عدم شفافیت است. به عنوان مثال، وقتی اعطای تسهیلات کلان به اشخاص مرتبط با بانکها شفاف باشد، هیچ بانکی جرأت نخواهد کرد با دور زدن قانون، به اشخاص مرتبط با خود تسهیلات نجومی بدهد و زمینه اختلاس و فیلد را فراهم کند.

این نماینده تاکید کرد: حتما از دستگاه های دیگر هم شفافیت را مطالبه می‌کنیم اما باید اول شفاف‌سازی را از خودمان شروع کنیم تا حرف و قانون‌مان نافذ باشد. تا زمانی که آراء نمایندگان در حوزه تقنین و نظارت شفاف نیست، مردم از درون کمیسیونها بی اطلاعند، تصمیمات مالی مجلس به صورت کامل اطلاع رسانی نمی‌شود، و خلاصه، تا وقتی مجلس خودش شفاف نیست، نمی‌تواند از دیگران مطالبه شفافیت داشته باشد.

رئیس کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس ادامه داد: انشاالله مجلس یازدهم این همت را خواهد داشت برای اینکه تابوی عدم شفافیت در اقتصاد و سایر حوزه های حکمرانی کشور شکسته شود، طرح شفافیت آرای نمایندگان را با رای بالا تصویب کند. مجلسی که خودش شفاف باشد، خواهد توانست سایر دستگاههای اجرایی و نهادها را هم شفاف کند.