حجت الاسلام میرتاج الدینی مجلس گفت: در کمیسیون تلفیق با واردات خودروی خارجی موافقت شد، علت این تصمیم هم این است که در چند سال اخیر واردات خودرو ممنوع شده و این امر باعث شده که کیفیت ناوگان کشور و رقابت در صنعت خودرو از بین برود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی با ۱۶۶ رأی موافق از ۲۳۶ نماینده حاضر بر مصوبه پیشین خود درباره طرح ساماندهی خودرو اصرار کردند تا به مجمع تشخیص مصلحت نظام برود. ماده ۴ طرح ساماندهی خودرو به اشخاص حقیقی و حقوقی اجازه میدهد به ازای صادرات خودرو یا قطعات خودرو یا سایر کالاها و خدمات مرتبط با انواع صنایع نیرو محرکه، برای تنظیم بازار، خودرو وارد کنند.
به گفته میرتاج الدینی، علاوه بر این صنعت خودرو داخلی نیاز واقعی مردم و جامعه را نمیتواند تامین کند، به این جهت به صورت مدیریت شده تصویب شد تا ۵۰ هزار خودرو در سال آینده با ارز صادراتی به کشور وارد شود تا تقاضای ارز را هم بالا نبرد.
سیاهکلی عضو کمیسیون صنایع مجلس نیز با طرح این سوال که مگر چقدر میتوانیم با شرایط تحریم خودرو وارد کنیم؟ پاسخ داد که نهایت آن ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار خودرو است که باز هم ظرفیت زیادی باقی میماند. تولیدکننده داخل حتی اگر از تمام ظرفیت خود استفاده کند و یک و نیم میلیون خودرو هم در سال تولید کند یعنی تولید خود را دو برابر کند باز هم ۵۰۰ هزار خودرو کم داریم.
میرتاج الدینی اعلام کرد که درآمد واردات خودرو قابل توجه است و پیش بینی میشود ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیارد تومان میشود و این درآمد را ما در لایحه بودجه اگر تصویب نهایی شود برای احداث خطوط ریلی و تکمیل پروژههای موجود و راه سازی و حمل و نقل مورد استفاده قرار میدهیم.
طرح مجلس یکی دو بار توسط شورای نگهبان به دلیل مغایرت با سیاستهای کلی نظام رد شده، ولی باز هم مجلس بر مصوبه خودش اصرار کرده که نشان از از این دارد که نمایدگان مجلس نیاز جامعه را این گونه تشخیص داده اند.
شورای نگهبان پیشتر اعلام کرده بود نسبت به مصوبه مجلس در مورد واردات مشروط خودرو ایراد یا ابهامی ندارد اما هیئت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام آن را مخالفت چند بند از سیاستهای کلی نظام از جمله «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایههای ایرانی» دانسته است.
میرتاج الدینی گفت مجلس تشخیص مصلحت بهتر است حرف نمایندگان را هم بشنود، زیرا این واردات را در تعارض با سیاستهای کلی نظام نمیدانیم، بلکه باعث ارتقای صنعت خودرو میدانیم نه تعطیلی آن. هر چه قدر در داخل خودرو تولید شود باز هم نیاز مردم تامین نمیشود، ولی به دلیل تفاوت قیمت خودرو از کارخانه تا بازار آزاد خودرو به یک کالای سرمایهای تبدیل شده در صورتی که در دنیا یک کالای مصرفی است.
حسینی کیا عضو کمیسیون صنایع مجلس گفته که واردات ۵۰ هزار خودرو که در کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ مصوب شده فقط ۳ درصد نیاز بازار را تامین می کند و باز هم عرضه و تقاضا در بازار خودروی داخل فراهم نمی شود. برای تنظیم بازار راهی جز این نیست که به میزانی که نیاز داریم واردات را انجام دهیم.