
امیر حاتمی، فرماندهکل ارتش روز پنجشنبه گذشته با سردار محمد پاکپور، فرماندهکل سپاه، دیدار کرد؛ دیداری که پیش از هر چیز نشاندهنده یکدلی نیروهایمسلح دربرابر دشمنان قسم خورده این مرز و بوم است؛ پیوندی که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون در مقاطع مختلف ظهور و بروز داشته است.
درخشش ارتش و سپاه در مواجهه با دشمن صهیونی در جریان جنگ ۱۲ روزه در حالی بود که پس از پیروزی انقلاباسلامی همپیمانی این دو نیرو نقشی کلیدی در حفظ کیان و تمامیت ارضی ایران داشتهاست. این همدلی در جریان ۸ سال دفاع مقدس به بلوغ رسید و در جنگ ۱۲ روزه در اوج نمایان شد. ارتش با تمرکز بر پدافند هوایی و سپاه با اجرای عملیاتهای سنگین و دقیق موشکی، ترکیبی قدرتمند از بازدارندگی و دفاع چندلایه ایجاد کردند؛ راهبردی که الگویی کمنظیر برای همکاری نیروهای نظامی با «مأموریتهای مکمل» به حساب میآید.
همه با هم ایستادهایم
نشست صمیمی فرماندهان کل ارتش و سپاه دربردارنده نکات مهم و ویژهای بود که بیش از هر چیز ترسیمکننده فضای کنونی حاکم بر نیروهای مسلح کشور است.
سردار پاکپور
- روحیه: روحیه رزمندگان سپاه در عالیترین سطح قرار دارد.
- آمادگی: نیروهای مسلح برای تکرار ضربه به دشمن در آمادگی و هماهنگی کامل بهسر میبرند.
- سرمایه راهبردی: مردم، مهمترین سرمایه و پشتوانه نیروهای مسلح هستند.
- رمز شکستناپذیری: «وحدت در کثرت»، شکستناپذیرترین دژ ایران است.
- دستاورد ویژه: نیروهای مسلح سختترین و پیچیدهترین جنگ و فتنه تاریخ علیه ایران را خنثی کردند.
- تجلی همدلی: اراده و غیرت مردم ایران و نیروهای مسلح پیروز میدان شد؛ همه با هم ایستادهایم.
- جهنم صهیون: صهیونیستها در روزهای آخر جنگ، جهنم وعده داده شده را به چشم دیدند.
- راهبرد پیش رو: گریبان مهاجمان و متجاوزان را رها نمیکنیم؛ جنگ و نبرد با متجاوزین را از همان نقطهای که توقف پیدا کرد، آغاز خواهیم کرد.
امیر حاتمی:
- یک لشکر الهی: پیمان میبندیم که ارتش و سپاه، دوشادوش و دست در دست هم، به مثابه یک لشکر الهی، برای اعتلای پرچم ایران سربلند و امنیت و اقتدار ایران اسلامی تلاش خواهند کرد.
- خاطره ماندگار: خاطرات ماندگار و اثرات راهبردی در همدلی و همکاری سپاه و ارتش، بهویژه در دوران فرماندهی شهید سپهبد سلامی و امیر سرلشکر موسوی، در حافظه تاریخ ماندگار خواهد بود.
- نیرویی مقتدر: نیروی هوافضای سپاه پاسداران در این حماسه بزرگ، خود را در قامت نیرویی توانمند و مقتدر نشان داد.
- راهبرد محوری: در دفاع از سرزمین و مقابله با هرگونه تجاوز به سرزمین، هویت، ملیت و استقلال کشور و نظام اسلامی لحظهای درنگ نمیکنیم.
- ضربه به دشمن: در جنگ اخیر با باورهای انقلابی و روحیه و اعتقاد راسخ، ضربات مهلکی بر دشمن وارد کردیم.
- هشداری به دشمن: ادامه این مسیر میتوانست منجر به نابودی رژیمصهیونی شود و جز تلی از خاکستر در سرزمینهای اشغالی باقی نماند.
برادری براساس قانون اساسی
بازخوانی قانوناساسی جمهوریاسلامی بیش از هر چیز نشاندهنده نقش مکمل ارتش و سپاه از حراست از کیان و تمامیت ارضی این مرز و بوم است؛ راهبردی که در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اخیر نیز به خوبی نمود یافت.
ارتش
اصل ۱۴۳
- ارتش جمهوری اسلامی ایران پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی کشور را برعهده دارد.
اصل ۱۴۴
- ارتش جمهوری اسلامی ایران باید ارتشی اسلامی باشد که ارتشی مکتبی و مردمی است و باید افرادی شایسته را به خدمت بپذیرد که به اهداف انقلاب اسلامی مومن و در راه تحقق آن فداکار باشند.
سپاه پاسداران
اصل ۱۵۰
- سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در نخستین روزهای پیروزی این انقلاب تشکیل شد، برای ادامه نقش خود در نگهبانی از انقلاب و دستاوردهای آن پابرجا میماند. حدود وظایف و قلمرو مسئولیت این سپاه در رابطه با وظایف و قلمرو مسئولیت نیروهای مسلح دیگر با تاکید بر همکاری و هماهنگی برادرانه میان آنها به وسیله قانون تعیین میشود.
دفاع مشترک از ایران
در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیمصهیونیستی علیه ایران، رزمندگان ارتش و سپاه دوشادوش یکدیگر و در دو جبهه آفندی و پدافندی به مقابله با دشمن صهیونی پرداختند.
ارتش
- پدافند هوایی: نیروی پدافند هوایی ارتش با استفاده از سامانههای راداری و موشکی مانند باور-۳۷۳ و سوم خرداد، نقش کلیدی در دفع حملات هوایی رژیمصهیونیستی ایفا کرد. این نیرو با پوشش راداری گسترده، حملات را شناسایی و خنثی کرد.
- عملیات زمینی و پشتیبانی: نیروی زمینی ارتش با استقرار در مرزهای غربی و جنوبی، از نفوذ و تحرکات ضدامنیتی زمینی احتمالی مزدوران رژیمصهیونیستی در منطقه جلوگیری و پشتیبانی لجستیکی برای عملیاتهای مشترک فراهم کرد.
- نیروی هوایی: نیروی هوایی ارتش با استفاده از هواپیماهای جنگنده مانند اف۱۴ و میگ۲۹، عملیات شناسایی و دفاع هوایی را پشتیبانی کرد.
جبهه آفندی
- اقدام راهبردی: مشارکت در حملات پهپادی به سرزمینهای اشغالی
- سلاح: در جریان جنگ ۱۲ روزه گزارشهای مختلفی از شلیک پهپادهای تهاجمی آرش به سوی سرزمینهای اشغالی منتشر شد.
- دستاورد: گزارشهای مختلف رسانههای داخلی و خارجی از اصابت پهپادهای «آرش» به اهداف تعیین شده در سرزمینهای اشغالی و انهدام آنها حکایت دارد.
جبهه پدافندی:
- اقدام راهبردی: عملکرد موفق پدافند ایران در برابر تهاجمهای سنگین رژیمصهیونیستی در جنگ ۱۲ روزه
- دستاوردها:
- بازیابی توان عملیاتی در کوتاهترین زمان ممکن پس از ضربات سنگین اولیه با ساختارهای پدافندی
- سرنگون کردن انواع هواگردهای دشمن در جریان جنگ ۱۲ روزه
- تابآوری مطلوب دربرابر حملات سنگین صهیونی
- مقابله موثر با پرواز گسترده ریزپرندههای شناسایی – انتحاری در آسمان ایران
- نکته ویژه: ارتش در جنگ ۱۲ روزه، ۵۶ شهید تقدیم کردهاست که بخش قابلتوجهی از آنها از شهدای پدافندهوایی ارتش هستند.
سپاه پاسداران
- عملیات موشکی: نیروی هوافضای سپاه با شلیک انواع موشکهای بالستیک، پاسخ سنگین و درهمشکنندهای به حملات اسرائیل داد. این عملیات بازدارندگی ایران را تقویت کرد.
- عملیات پهپادی: انواع پهپادهای انتحاری و تهاجمی سپاه پاسداران در همپوشانی با پهپادهای ارتش، نقش ویژهای در برهم زدن تمرکز ساختار پدافندی رژیمصهیونیستی داشتند.
جبهه آفندی
- اقدام راهبردی: اجرای موفق ۲۲ موج موشکی در جریان اجرای عملیات «وعده صادق ۳»
- سلاح: انواع موشکهای بالستیک میانبرد از جمله: قدر، سجیل، عماد، خیبرشکن و پهپادهای انتحاری
- دستاوردها:
- اصابت دقیق موشکهای ایران به اهداف مدنظر در سرزمینهای اشغالی
- تخریب پایگاههای نظامی – امنیتی رژیمصهیونیستی
- کشته شدن بیش از ۲۸ اسرائیلی و مجروح شدن صدها نفر(براساس گزارشهای منابع عبری)
- تحمیل آتشبش به تلآویو زیر ضربات سنگین موشکی
- آواره شدن هزاران صهیونیست در پی اصابت موشکهای ایران به اهداف
- اجرای حمله به پایگاه آمریکایی «االعدید» در قطر
- اعتراف جهانی به قدرت و دقت کمنظیر موشکهای سپاه
جبهه پدافندی
- اقدام راهبردی: مشارکت موفق در سامانه یکپارچه پدافندی در مواجهه با تهاجمهای سنگین رژیمصهیونیستی
- دستاوردها:
- مقابله امنیتی مطلوب به عوامل داخلی دشمن صهیونی
- تابآوری مطلوب پدافندی دربرابر حملات سنگین صهیونی
- عملکرد مطلوب پایگاههای آفندی و پدافندی با وجود حملات سنگین رژیمصهیونیستی
- عملکرد مطلوب ساختارهای مختلف با وجود ترور هدفمند فرماندهان
- نکته ویژه: علاوهبر شهادت تعدادی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران ازسوی رژیمصهیونیستی، بخش قابل توجهی از شهدای جنگ ۱۲ روزه را سرداران، درجهداران و سربازان وظیفه سپاه در بخشهای مختلف تشکیل میدهند.
دستاوردهای همدلی
مشارکت همدلانه رزمندگان ارتش و سپاه در مقابله راهبردی با دشمن صهیونی در جریان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه با دستاوردهای مهمی همراه بود، از جمله:
- بازدارندگی: پاسخ موشکی سریع و هماهنگ ایران نشاندهنده همکاری مؤثر ارتش و سپاه در حفظ بازدارندگی نیروهایمسلح جمهوری اسلامی بود.
- دفاع چندلایه: ترکیب پدافند هوایی ارتش و عملیات تهاجمی سپاه، یک دفاع چندلایه در برابر حملات رژیمصهیونیستی ایجاد کرد که تحلیلگران بینالمللی نیز به آن اذعان کردند.
- انسجام عملیاتی: با وجود خسارتهای اولیه و ترور تعدادی از فرماندهان ارشد، هماهنگی بین ارتش و سپاه از زمینگیر شدن جبهههای پدافندی جلوگیری کرد.
- هماهنگی مشترک: به دنبال شهادت سرلشکر محمد باقری، ستادکل نیروهای مسلح، با فرماندهی سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی، عملیاتهای مشترک ارتش و سپاه را هماهنگ کرد. قرارگاه خاتمالانبیا بهعنوان مرکز فرماندهی عملیاتهای مشترک، نقش محوری در مدیریت تحولات میدانی نبرد داشت.
- تحمیل آتشبس: همدلی ارتش و سپاه در مواجهه با دشمن صهیونی، در حوزه آفندی و پدافندی، آتش بس را به محور واشنگتن – تلآویو تحمیل کرد.
- خودکفایی تسلیحاتی: خودکفایی تسلیحاتی ارتش و سپاه، بهویژه در حوزه موشکی و سامانههای پدافندی، در جنگ ۱۲روزه نقش کلیدی داشت.
- عملکرد موفق دفاع موزائیکی: یکی از دستاوردهای مشترک ارتش و سپاه در جنگ ۱۲ روزه، بهکارگیری موفق راهبرد «دفاع موزائیکی» بود. تمرکز بر استفاده از یگانهای کوچک، پراکنده و مستقل برای دفاع در برابر تهدیدهای متمرکز از محورهای این دکترین است که با عملکرد قابل قبول ارتش و سپاه همراه شد.
کارنامه موفق دفاع مقدس
جنگ ۱۲ روزه تنها یکی از عرصههای تجلی همدلی و همپیمانی ارتش و سپاه در حفاظت از کیان و تمامیت ارضی ایران اسلامب بهحساب میآید. در جریان جنگ تحمیلی ۸ ساله صدام علیه ایران نیز دفاع جانانه رزمندگان سپاه و ارتش، حماسهای ماندگار خلق کرد.
۱
آغاز جنگ
در ابتدای آغاز جنگ تحمیلی در سال ۱۳۵۹ و بهویژه در سال اول جنگ، ارتش نقش اصلی را در مدیریت جبههها برعهده داشت، اما با افزایش توان عملیاتی سپاه، همکاریها افزایش یافت.
۲
راهبردسازی مشترک
با گذشت حدود سه سال از آغاز جنگ تحمیلی، قرارگاههای عملیاتی مشترک مانند قرارگاه کربلا و خاتمالانبیا(ص) برای هماهنگی بین ارتش و سپاه ایجاد شد. این قرارگاهها امکان اجرای عملیاتهای مشترک را فراهم کردند.
۳
آغاز عملیاتهای مشترک
در هفته اول اردیبهشت ۱۳۶۰ نیروهای سپاه و ارتش برای نخستینبار یک عملیات مشترک در جبهههای غرب انجام دادند که به «بازیدراز» یک معروف شد.
۴
عملیاتهای مشترک
در طول ۸ سال جنگ تحمیلی، ارتش و سپاه عملیاتهای مشترک بسیاری داشتند که یکی از درخشانترین آنها، عملیات «بیتالمقدس» آزادسازی خرمشهر در خردادماه ۱۳۶۱ بود. به اذعان تحلیلگران نظامی، هماهنگی بالای ارتش و سپاه در این عملیات، سبب غافلگیری ارتش عراق شد.
۵
تقسیم کار
یکی از نمودهای همکاری ارتش و سپاه در طول دفاع مقدس، تقسیم کار صورت گرفته میان این دو نیرو بود. ارتش با استفاده از تجهیزات سنگین و نیروی انسانی حرفهای، عملیاتهای کلاسیک را هدایت میکرد، در حالی که سپاه با استفاده از نیروهای مردمی (بسیج) و تاکتیکهای نامنظم، نقش مکمل ایفا میکرد. عملیاتهایی مانند فتحالمبین و بیتالمقدس نمونههای موفق این همکاری بودند.