از برجام تا پیامدهای فعال‌سازی ماشه؛ تحریم‌های جدید کارایی ندارند

فداحسین مالکی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتگو با افکارنیوز،در مورد تحرکات اخیر اتحادیه اروپا، به‌ویژه سه کشور اروپایی، در خصوص تهدید جمهوری اسلامی ایران به فعال‌سازی مکانیسم ماشه،گفت: از دیدگاه بسیاری از تحلیلگران،تهدید ایران به فعال‌سازی مکانیسم ماشه اقدامی بی‌اثر و عبث تلقی می‌شود، چرا که پس از خروج آمریکا از برجام، عملاً ماهیت فنی و حقوقی این توافق زیر سؤال رفت و با نادیده گرفته شدن تعهدات از سوی طرف آمریکایی، ابزار تهدید مکانیسم ماشه نیز اعتبار خود را از دست داده است.

نماینده مردم زاهدان در مجلس دوازدهم ادامه داد:پرسش اساسی این است که چرا کشورهای اروپایی در شرایطی که ایران در میز مذاکره با آمریکا حضور داشت، چنین تهدیدی را مطرح کردند؟ عدم پایبندی آمریکا به تعهدات بین‌المللی و چراغ سبز نشان دادن به رژیم صهیونیستی برای حمله به ایران، پس از پاسخ قاطعانه نیروهای مسلح کشورمان به این رژیم و همچنین پاسخ کوبنده به پایگاه آمریکایی، نشان‌دهنده سناریوی از پیش طراحی شده‌ای است که مکانیسم ماشه، حلقه بعدی آن محسوب می‌شود.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تاکید کرد:در یک نگاه جامع‌تر، می‌توان این اقدامات را در راستای استفاده از تمامی ابزارها برای وادار کردن جمهوری اسلامی ایران به عقب‌نشینی از برنامه غنی‌سازی هسته‌ای ارزیابی کرد، در حالی که ایران تصمیم قاطع خود را در این زمینه اتخاذ کرده است.

این نماینده مجلس در ادامه افزود:فرض بر اینکه مکانیسم ماشه فعال شود، یکی از اهرم‌های اصلی آن اعمال تحریم‌های جدید است. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران پیش از این، تمامی تحریم‌های ممکن را تجربه کرده و تحریم جدیدی وجود ندارد که بتواند تأثیر قابل توجهی بر اراده ملت ایران داشته باشد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در ادامه اظهار داشت:در صورت اتخاذ اقدامات افراطی‌تر از سوی طرف‌های غربی، این کشورها خود را در انزوای بین‌المللی قرار خواهند داد. البته، این به معنای تأیید مکانیسم ماشه نیست؛ بلکه باید تمامی تلاش‌ها در جهت متقاعد ساختن عقلای کشورهای جهان برای جلوگیری از فعال‌سازی آن به کار گرفته شود، چرا که اجرای این مکانیسم به معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی آسیب جدی وارد خواهد کرد.

فدامالکی در پاسخ به این سوال که آیا بحث مکانیسم ماشه به عنوان ابزاری برای اعمال فشار مطرح می‌شود، و مذاکرات کنونی برای مدیریت این چالش‌ها مفید به نظر می‌رسد؟افزود: تجربه مذاکره با آمریکا نشان داد که آنها به تعهدات خود پایبند نبودند و بساط دیپلماسی را برهم زدند،بنابراین، تا زمانی که تضمینی برای پایبندی طرف مقابل به مذاکرات وجود نداشته باشد، مذاکره جدید با آمریکا و اروپا فاقد توجیه است، در مقابل هرگونه اقدام غیرعادی از سوی اروپایی‌ها علیه ایران، پاسخ قاطعانه جمهوری اسلامی ایران، مشابه برخورد با رژیم صهیونیستی و آمریکا، در عرصه دیپلماسی یا نظامی صورت خواهد گرفت.

در پایان عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی خاطرنشان کرد:تهدید به فعال‌سازی مکانیسم ماشه، پس از انجام مذاکرات، دیگر معنایی ندارد؛ بلکه طرف مقابل باید پیش از این تهدیدها، با پایبندی به اصول بین‌المللی، بر سر میز مذاکره حاضر شود تا هر نتیجه‌ای که بر اساس مفاد بین‌المللی حاصل شود، مورد پذیرش قرار گیرد.