زمان جنگ کسی علیه رزمندگان پوستر نصب نمی‌کرد

به گزارش افکارنیوز، سیدعباس عراقچی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما، درباره مدالیته جدید ایران توضیح داد: در این مدالیته، گام‌هایی را تعریف کرده‌ایم. اگر هر گام تکمیل شود و آژانس پاسخ سوالات را تائید کند، سراغ گام بعدی می‌رویم.

وی با اشاره به سوابق همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: به علت ابهاماتی که برای گذشته و حال برنامه هسته‌ای ایران ایجاد و بر آن اساس نگرانی‌هایی را تولید کرده بودند، ما همکاری‌های خود را افزایش و گسترش دادیم تا به ابهامات پاسخ داده شود؛ گرچه برخی از آنها فراتر از موافقتنامه پادمان به شمار می‌رفت ولی به علت آنکه ما به ابعاد صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای خود اطمینان داشتیم، جمهوری اسلامی ایران تشخیص داد که برای رفع نگرانی‌های کاذب همکاری کند.

معاون وزیر امور خارجه افزود: برای این کار توافقنامه جداگانه‌ای لازم بود که در قالب طرح کاری بین ایران و آژانس و بصورت شش سوال مطرح و پاسخ داده شد؛ البته یکی از مطالب، مطالعات ادعایی بود که خوب پیش نرفت.

عراقچی تصریح کرد: از حدود دو سال قبل برای تدوین الگویی جهت حل و فصل موضوع مطالعات ادعایی مذاکراتی در ۱۱ دور صورت گرفت که خوب پیشرفت نکرد و نتیجه‌ای حاصل نشد تا اینکه در دور اخیر و پیرو عوض شدن فضا بین ایران و ۱ + ۵ نیاز به فضای جدید بین ایران و آژانس و خروج از بن‌بست احساس شد.

روندهای ژنو و وین مستقل هستند ولی بر هم تاثیر دارند

معاون وزیر خارجه در ادامه گفت: بر این مبنا به وین سفر کردم و درباره رویکرد جدید با آقای آمانو، مدیرکل آژانس، جلسه‌ای که بیش از یک و نیم ساعت به طول انجامید، داشتم. من گفتم که خواستار حل و فصل همه سوالات هستیم ولی نباید این سوالات اهداف دیگری را دنبال کند؛ چراکه بازرسان آژانس از ملیت‌های مختلف هستند و در گذشته احساس کردیم که به بهانه سوال اهداف دیگری دنبال می‌شود، از این رو ما باید به این موضوع اطمینان پیدا کنیم. آقای آمانو هم موافق طی روند جدید بود و ما مدالیته جدیدی که مانند مدالیته ژنو بصورت گام به گام است، ارائه کردیم.

وی در بخش دیگری از صحبتهایش اظهار کرد: اینکه این گام‌ها چگونه هست، ‌ هنوز مورد بحثقرار دارد ولی توافق شد تا برای تبدیل فضای بین ایران و آژانس که متاسفانه در دو سال گذشته به سمت تقابل رفته بود، به فضای تعاملی، کار ابتدا با اقدامات ساده‌تر و آسان‌تر شروع شود. روندهای ژنو و وین کاملا مستقل هستند ولی بر هم تاثیر دارند به صورتی که پیشرفت هر یک به پیشرفت دیگری کمک می‌کند.

در مذاکرات ۲۰ آبان در تهران، مدالیته تکمیل می‌شود

این عضو تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: در مذاکرات کارشناسی در این رابطه وارد جزئیات بیشتری شدیم و بر این مدل توافق شد و دو طرف برای اولین بار بیانیه مشترکی دادند.

وی با اشاره به اینکه دور بعدی مذاکرات ایران و آژانس ۲۰ آبان در تهران خواهد بود، افزود: در آن مذاکرات جزئیات مدالیته تکمیل خواهد شد و چارچوب همکاری‌ها درباره موضوعاتی که فراتر از پادمان استمشخص می‌شود.

عراقچی با بیان اینکه در وین و ژنو به همسانی رسیده‌ایم، اظهار کرد: روندها در وین و ژنو همزمان در مسیر رسیدن به راه حل در حال حرکت است که البته باید همراه با حسن نیت از سوی دو طرف باشد.

معاون بین‌الملل وزیر امور خارجه در ادامه گفت: آژانس قبول کرده است که از اقدامات ساده‌تر و کوچکتر آغاز کنیم و گام‌هایی که آژانس می‌خواست در مرحله اول از سوی ایران انجام شود، به مراحل بعدی سپرده شود.

غنی‌سازی ۲۰ درصد ادامه دارد

وی در برابر این پرسش که آیا درباره توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی مذاکراتی انجام دادید؟ پاسخ داد: در مذاکرات وین اصلا وارد اقداماتی که باید صورت گیرد، نشدیم. غنی‌سازی در سطح ۲۰ درصد و سه و نیم درصد ادامه دارد؛ ضمن اینکه این موضوع مذاکرات با آژانس نیست و این آژانس صرفا وظیفه نظارتی دارد. این بحثی است که با ۱ + ۵ مطرح می‌شود.

معاون وزیر خارجه با اشاره به محرمانه بودن جزئیات مذاکرات گفت: محتوای این مسیر بین ما و آنها مورد بحث‌های خیلی جدی، دقیق و با جزئیات قرار گرفت و توافق کردیم تا به علت حساسیت بالا، این جزئیات منتشر نشود. کشورهای ۱ + ۵ هم تاکنون در باره منتشر نکردن جزئیات مذاکرت پایبندی داشته‌اند و این امر نشان می‌دهد که آنها جدی هستند.

تکذیب گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای

به اغراض برخی طراحان گمانه‌زنی‌ها بدبینم

عراقچی در بخش دیگری از صحبتهای خود، اخبار منتشر شده درباره طرح موضوعاتی مانند تعطیلی سایت فردو را تکذیب کرد و گفت: هیچکدام از موضوعاتی را که به عنوان جزئیات مذاکرات مطرح می‌شود، تائید نمی کنم و حتی با دیده بدبینی به اغراض طراحان آن نگاه می کنیم.

این عضو تیم مذاکره کننده ایران تاکید کرد: تاکنون هیچ توافقی با ۱ + ۵ صورت نگرفته است. ما فقط درباره چارچوب همکاری‌ها توافق کردیم و محتوای مسیر بین ما و آنها هنوز در حال بحثاست.

عراقچی جلسات کارشناسی را شامل کارشناسانی از حوزه بانکی، تجاری، نفتی، حمل و نقل و همچنین سازمان انرژی اتمی عنوان کرد و افزود: در جلساتی بسیار مفصل و طولانی به ریاست آقای بعیدی‌نژاد، بحث‌ها برای ورود به جزئیات و روشنگری نسبت به آنها انجام شد تا دو طرف با جزئیات به صورت دقیق آشنا شوند و گزارش خود را به جلسه مسئولان ایرانی و ۱ + ۵ ارائه کنند تا بحث‌ها در سطوح سیاسی ادامه پیدا کند و تصمیم‌گیری هم در جلسات ایران و ۱ + ۵ انجام خواهد شود.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا اراده سیاسی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات را در طرف مقابل می‌بینید؟ اظهار کرد: در ژنو گذشته این اراده سیاسی را مشاهده کردیم. نمی‌گویم خوش‌بین هستیم ولی بیش از حد هم بدبین نیستیم و با دقت تمام مسایل را رصد می کنیم.

وی اراده سیاسی را موجب پیشرفت مذاکرات دانست و تصریح کرد: البته در آن کشورها بویژه آمریکا، صحبت‌های زیادی هست و گفته‌هایی در سطوح دولت و کنگره که ما اصلاً نمی‌پسندیم؛ در ایران هم هست. ما از نظرهای مخالف و انتقادها استفاده می‌کنیم و احترام می‌گذاریم و از همه هم تشکر می‌کنیم. البته این جبهه سخت و پیچیده‌ای است که نیاز به اجماع ملی دارد.

اختلاف دیدگاه، مبارک است اما تشتت نه

عراقچی همچنین با تاکید بر ضرورت اجماع ملی درباره مسایل سیاست خارجی کشور تصریح کرد: آنچه به ما در نبرد دیپلماسی کمک می‌کند، پشتوانه عظیم مردمی است که بروز و ظهورش انتخابات اخیر بود از این رو تا وقتی این انرژی وجود دارد، ‌ من هیچ نگرانی ندارم ولی نگرانی آنجا خواهد بود که اختلاف دیدگاه‌ها به تشتت بیانجامد.

معاون وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: اختلاف دیدگاه‌ها را مثبت و آن را امری مبارک می‌دانیم و از مخالفانی که دغدغه دارند چیزهایی یاد می‌گیریم اما اگر از مرحله‌ای بگذرد که نشانه تشتت باشد، باید مراقب بود. اگر انتقادات و اختلافات به مرز تشتت برسد قطعاً بر کار ما تأثیر می‌گذارد.

وی با اشاره به اجماع ملی در حمایت از رزمندگان کشور در دوران دفاع مقدس یادآور شد: در زمان جنگ همه برای دلگرمی دادن به رزمندگان تلاش می‌کردند و هیچکس در خیابان‌ها پوستری نصب نمی‌کرد که آنها را جور دیگری خطاب کند و نشان دهد.

معاون وزیر خارجه با تاکید بر این که سیاست خارجی امری ملی و فراجناحی است افزود: در گام آخر باید وضعیت صحنه کاملا روشن باشد به‌گونه‌ای که تحریم‌ها کلاً برداشته شده باشد، برنامه صلح‌آمیز از جمله غنی‌سازی باید در قد و قواره‌های یک برنامه صلح‌آمیز وجود داشته باشد، تکلیف نطنز، فردو و اراک معین و دوره زمانی مشخص شده باشد. وقتی همه چیز در موعد مقرر انجام شد، در آن زمان با برنامه هسته‌ای ایران مانند هر کشور عادی دیگر عضو ان. پی. تی، فاقد سلاح هسته‌ای برخورد شود، طرف ما هم پذیرفته که حرکت باید در این مسیر باشد که البته مسیر طولانی و پر پیچ و خم و دارای دشمنان زیاد و در رأس آنها رژیم صهیونیستی است.

برای گام‌های اعتمادساز که نافی حقوق ملت نباشد آمادگی داریم

عراقچی در ادامه با بیان اینکه " خط قرمز ما، حقوق مردم ایران است که در ۱۰ سال گذشته برای آن ایستادگی کرده‌اند "، گفت: حقوق ملت ایران خط قرمز ماست که به هیچ وجه از آن عبور نخواهیم کرد. حفظ غنی‌سازی برای ما اهمیت اساسی دارد. البته ابعاد آن قابل گفت‌وگوست. ما با خروج مواد از کشور موافقت نخواهیم کرد، البته برای گام‌های اعتمادساز که نافی این حقوق نباشد آمادگی داریم.

هر میزان مذاکره که لازم باشد انجام خواهیم داد

عراقچی با توجه به مذاکرات انجام شده در ژنو و وین گفت: ما برای وقت تلف کردن، نمایش و تبلیغات نیامده‌ایم، هر میزان مذاکره که لازم باشد انجام خواهیم داد، ‌ حجم مذاکرات انجام شده هم نشانه پایبندی به تعهدات طرفین و این نکته است که کسی برای اتلاف وقت نیامده است. امیدواریم که دست کم در چارچوب کلی و گام اول بتوانیم تا سه ماه و حداکثر شش ماه به نتیجه و بعد در باره مشخصات گام پایانی و راه حل جامع که حدود ۹ ماه تا یک سال است به جمع‌بندی برسیم.