چرا روحانی فرمان "برجام 2" را صادر کرد؟!

 این روزها در اغلب محافل کشور، به واسطه تلاش و مجاهدت بزرگ تیم دیپلماسی در اثبات گفتمان صلح‌طلبانه ملت ایران و کسب دستاورد لغو تحریم‌های ظالمانه علیه کشورمان، بحث استفاده از ظرفیت ایجاد شده برای ایران پس از برجام بسیار گرم و پرطرفدار است.

 

طی این چند روز حجت‌السلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در محافل مختلفی به ایراد سخنرانی پرداخته و در این محافل چندین بار از کلید واژه "برجام 2" سخن به میان آورده و آن را راه حل مشکلات دانسته است. 

 

رییس جمهور کشورمان در مراسم آغاز عملیات اجرایی برقی شدن راه آهن تهران- مشهد، هماهنگی قوا و نهادها را برای سرعت بخشیدن به روند توسعه کشور ضروری دانست و تاکید کرد: باید برجام 2 را برای توسعه کشور آغاز کنیم. 

 

وی همچنین در مراسم روز فن آوری فضایی اظهار کرد: امروز نیاز به یک برنامه جامع مشترک داریم؛ چرا که از برجام یک عبور کرده‌ایم و باید برجام 2 را آغاز کنیم. ما در اهداف ملی و توسعه کشور اختلاف نداریم و همه باید دست به دست هم بدهیم تا مشکلات را حل کنیم.

 

البته روحانی با توجه به انتخابات پیش رو، در اولین واکنش به رد صلاحیت برخی نامزدها در مواجهه با شورای نگهبان گفت که باید از مدل "برجام" استفاده کنیم؛ وی در مورد امور اقتصادی کشور نیز بارها از اصطلاح "برجام 2" استفاده کرده است؛ حتی در مورد مسائل سیاسی هم "برجام داخلی" بارها به زبان رییس جمهور آمده است.

 

اگر منظور روحانی از برجام همان "برنامه جامع اقدام مشترک" است می‌توان آن را به مسائل اقتصادی نسبت داد؛ یعنی یک برنامه ریزی برای پیشرفت اقتصادی وی فضای کشور را برای حرکتی سریع به سمت توسعه و اشتغال‌زایی جوانان فراهم شده دانسته و گفت: شرط آن وحدت، همدلی، همزبانی، جهاد، فداکاری، حضور در صحنه و اتحاد همه قوا خواهد بود. 

 

وی همچنین در مراسم بهره‌برداری از 138 پروژه استانی با ابراز خرسندی از اینکه نیروی انسانی تحصیلکرده در ایران بسیار است، تصریح کرد: این افراد صاحب‌نظران و برنامه‌ریزان سرمایه‌های کشور هستند.

 

به نظر می رسد شاید منظور روحانی از به کار بردن واژه برجام 2 استفاده از پتانسیل جوانان در اداره کشور باشد چرا که همواره یکی از ظرفیت‌های راهبردی که اگر مهم‌تر از مباحث اقتصادی نباشد کمتر از آن نیست، موضوع دیپلماسی جوانان است که به واسطه اثرگذاری طولانی مدت آن نزد نخبگان و استراتژیست‌های دنیا و روزآمد کردن تصویر مخاطبان جهانی ایجاد شیوه جدید ارتباطی، معرفی وجهه مثبت کشور‌ها نزد افکار عمومی جهان، بی واسطه از نقش دولت‌ها حائز اهمیت است.

 

حال اما اگر پیرامون انتخابات و مسائل سیاسی سخن از برجام 2 آمده باشد برخی تصور می‌کنند که شاید منظور رئیس جمهور  از به کار بردن "مدل برجام" برای راضی کردن حامیانش در موضوع ردصلاحیت‌های داوطلبین خبرگان رهبری است چرا که در خروجی برخی از رسانه‌ها خبری با عنوان مذاکره و چانه زنی رئیس جمهور با شورای نگهبان در پی این موضوع گذاشته شد که البته گفته شده بود برای پیگیری آن معاون اولش را مامور کرده بود.

 

با توجه به اینکه اهم سخنان رئیس جمهور پس از توافق برجام حول محور اقتصاد می‌چرخد و امروز ما در دوران پسا برجام به سر می بریم می‌توان گفت پس از توافق، چشم انداز وسیعی برای اقتصاد ایران به وجود می‌آید و کشورمان را در فضای رشد اقتصادی قرار می‌دهد. 

 

واقعیت ایران آن است که افراد تحصیل کرده فراوان با منابع عظیم گاز و نفت دارد و بازار بورسش نیز در حال حاضر در خاورمیانه دومین بازار بورس با سرمایه‌ای حدود 150 میلیارد دلار است و بدون شک، توافق هسته‌ای جهشی بزرگ در بازار بورس ایران نیز خواهد بود. 

 

بر این اساس به نظر می‌رسد با توجه به وسعت ایران باید بتوانیم سرمایه گذاری‌های مستقیم بیشتری را جذب کنیم، چراکه این عوامل، می‌تواند در دوره پس از اجرای برجام محقق شوند.