اختلافات و اشتراکات ماکرون و ترامپ درباره برجام

روزنامه های چاپ پاریس روز گذشته بخشی از مهمترین مطالب خود را به نتایج مذاکرات رئیس جمهوری فرانسه با دونالد ترامپ در خصوص توافق هسته ای برجام اختصاص دادند.

 روزنامه «فیگارو» یکی از عناوین صفحات نخست خود را به ملاقات "امانوئل ماکرون" رئیس جمهوری فرانسه با "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا اختصاص داده است.

«فیگارو» می نویسد که در پشت رابطۀ به ظاهر دوستانۀ این دو رئیس جمهور، تناقض های زیادی وجود دارد و آنها در زمینه های مختلفی همسو و همراستا نیستند. اما اختلاف نظرها و تفاوت های بنیادینی که در رویکرد این دو رئیس جمهور نسبت به مسائل مختلف وجود دارد، منجر به سردی رابطۀ دوستانۀ میان آنها نشده است. "امانوئل ماکرون" در واکنش به سخنان همتای آمریکایی خود در خصوص پیوندهای عمیق تاریخی و فرهنگی میان فرانسه و آمریکا طی دو قرن گذشته، اظهار داشت که باید در برابر ملی گرایی تهاجمی که با نفی تاریخ، در جهان شکاف ایجاد می کند، مقاومت کنیم.

بنا به گزارش «فیگارو»، مذاکرات رئیس جمهوری فرانسه با "دونالد ترامپ" راه را برای ایجاد توافقنامۀ هسته ای جدیدی با ایران گشوده است. «فیگارو» می نویسد که در نشست خبری این دو رئیس جمهور روز سه شنبه 24 آوریل در کاخ سفید، "دونالد ترامپ" بار دیگر توافقنامۀ هسته ای ایران را مصیبت بار خواند و اعلام کرد که این توافقنامه هرگز نمی بایست پذیرفته می شد. "امانوئل ماکرون" در پاسخ به اظهارات همتای آمریکایی خود گفت که ما یک هدف مشترک داریم، اینکه از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری کنیم و در این خصوص باید بهترین راه را برگزینیم. اما "دونالد ترامپ" بر تندی لحن خود نسبت به این توافقنامه افزود و هشدار داد که اگر ایران دوباره برنامۀ هسته ای خود را از سر گیرد و به هر شکلی ما را تهدید نماید، بهای سنگینی را خواهد پرداخت که هرگز هیچ کشور دیگری تا کنون آن را تجربه نکرده است. این درحالیست که کشورهای اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان، ماههاست که سعی دارند با مذاکرات خود، از خروج رئیس جمهوری آمریکا از توافقنامۀ برجام جلوگیری نمایند و در برابر ایران به اتفاق نظر برسند.

"امانوئل ماکرون" رئیس جمهوری فرانسه در نتیجۀ مذاکرات خود با "دونالد ترامپ" به توافقنامۀ تکمیلی جدیدی اشاره کرد که ضمن حفظ توافقنامۀ پیشین، بر چهار ستون استوار است: نخست ممانعت از هرگونه فعالیت هسته ای ایران در کوتاه مدت، که توافق برجام این امر را در سال 2015 میسر نموده؛ دوم اینکه با حذف بندهایی از توافقنامۀ پیشین، ایران در درازمدت هم فعالیت هسته ای نداشته باشد؛ مورد سوم متوقف نمودن فعالیت های موشکی بالستیک ایران در منطقه است و مورد چهارم دستیابی به راهی برای مهار ایران در منطقه و در رابطه با بحران موجود در کشورهای سوریه، یمن، عراق و لبنان است.

هر دو رئیس جمهور در این خصوص اتفاق نظر داشتند که باید راه حلی برای بحران سوریه بیابند. "دونالد ترامپ" در این خصوص اظهار داشت که : "من می خواهم ارتش آمریکا را از خاک سوریه خارج کنم اما در عین حال نمی خواهم راه را برای دستیابی ایران به مدیترانه هموار کنم". «فیگارو» می نویسد که در صورت موافقت سایر کشورهای اروپایی، ایران بایستی که در چهارچوب قوانین صلح جهانی برای منطقه، خاک سوریه را ترک نماید.

«فیگارو» در مقالۀ دیگری به قلم "ژرژ مالبرونو" ، از واکنش مقامات ایرانی نسبت به فشارهای وارده از جانب آمریکا برای اصلاح توافق برجام نوشته است. «فیگارو» نوشته است که "حسن روحانی" رئیس جمهوری ایران به "دونالد ترامپ" نسبت به عواقب سنگین خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام، هشدار داده است.

روزنامه «لوموند» نیز در یکی از عناوین صفحات نخست خود نوشته است که رئیس جمهوری فرانسه و "دونالد ترامپ" همتای آمریکایی او، سرانجام به اختلاف نظرها پایان دادند و در دومین روز از بازدید "امانوئل ماکرون" از ایالات متحدۀ آمریکا، در خصوص توافق هسته ای جدیدی با ایران، به اتفاق نظر رسیدند. این در حالیست که آنها همچنان دربارۀ مواد توافقنامه هسته ای پیشین با ایران، اختلاف نظر دارند. «لوموند» نوشته است که "حسن روحانی" رئیس جمهوری ایران نیز روز چهارشنبه 25 آوریل، قاطعانه مخالفت خود را با هر گونه توافقنامه جدیدی اعلام نموده است.