تنها راه کاهش تنش‌های کنونی از نگاه چین

«گنگ شوانگ»، سخنگوی وزارت خارجه چین روز دوشنبه در نشستی خبری ضمن ابراز نگرانی عمیق پکن نسبت به آینده برجام تأکید کرد عامل اصلی تنش کنونی پیرامون توافق هسته‌ای با ایران، فشار‌های حداکثری آمریکاست.

اخبار سیاسی_ این مقام ارشد دولت چین از همه طرف‌ها خواست در شرایط کنونی خویشتن‌داری خود را حفظ کنند و در ادامه افزود: ما بر این باوریم که اجرای کامل و موثر برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) طبق قطعنامه‌های شورای امنیت تنها راه عملیِ حل‌وفصل مسئله هسته‌ای ایران و کاهش تنش‌های کنونی است.

سخنگوی وزارت خارجه چین در ادامه  با اشاره به «افزایش تلاش‌های سه کشور اروپایی و دیگر طرف‌های عضو شورای امنیت برای حفظ برجام» از دولت آمریکا خواست در مسیر این تلاش‌ها سنگ‌اندازی نکند.

آمریکا ۱۸ اردیبهشت پارسال به صورت یکجانبه و بدون دلیل خاصی از برجام که مورد تأیید جامعه جهانی و شورای امنیت سازمان ملل بود، خارج شد و اعلام کرد کارزار فشار حداکثری علیه ایران را به راه خواهد انداخت تا صادرات نفت تهران را به صفر برساند و آن را مجبور کند بار دیگر به میز مذاکره بیاد تا «توافق بهتری» برای آمریکا رقم بخورد.  این اقدام دولت آمریکا پس از یک سال «صبر راهبردی» ۱۸ اردیبهشت امسال با اعلام رسمی رئیس‌جمهور کشورمان برای کاهش گام به گام تعهدات برجامی ایران روبرو شد.

ایران در نخستین گام اقدام برجامی خود محدودیت‌های مربوط به ذخیره‌سازی آب سنگین و اورانیوم غنی‌شده را کنار گذاشت و ۱۶ تیرماه نیز ضمن انتقاد از «وقاحت سیاسی اروپا» گام دوم خود را آغازکرد. مقامات ایران یکشنبه گذشته رسماً اعلام کردند ایران در راستای اجرای گام دوم برجامی خود از سطح مجاز ۳/۶۷ درصدی برای غنی‌سازی اورانیوم عبور خواهد کرد.

وزارت امور خارجه کشورمان در اردیبهشت‌ماه سال جاری با ارسال نامه‌ای به شرکای اروپایی برجام و همچنین فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هشدار داد که چنانچه کشور‌های اروپایی در یک بازه ۶۰ روزه طبق تعهدات خود شرایط فروش نفت و انجام امور بانکی ایران را تسهیل نکنند، ایران گام دوم خود را برای کاهش تعهدات در برجام عملی خواهد کرد.

طرف‌های اروپایی برجام پارسال پس از خروج یک‌جانبه آمریکا از این توافق ضمن ابراز «تأسف» از اقدام واشنگتن مدعی شدند بهره‌مندی ایران از مزایای اقتصادی برجام را تضمین می‌کنند. اما وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان سرانجام با صدور بیانیه مشترکی در بهمن ماه گذشته تنها ثبت یک کانال مالی ویژه برای تجارت با ایران موسوم به اینستکس را اعلام کردند که بنابر گفته مقامات کشورمان، با گذشت چند ماه از ثبت این سازوکار مالی، هیچ اقدام موثر و عملی در زمینه روابط تجاری ایران و اروپا صورت نگرفته و توانایی مقابله با تحریمهای آمریکا و تأمین منافع اقتصادی ایران در برجام را  ندارد.