کوشکی: مقصد "آدریان دریا" جز اسرار است

محمد صادق کوشکی کارشناس سیاست خارجی ، در خصوص اتمام مهلت توقیف و آزادی نفتکش حامل نفت ایران اظهارکرد:مالکیت کشتی « آدریان دریا »متعلق به روسیه است و مانند سایر ناوگان نفتکش‌های بین المللی خدمه آن از اتباع کشور ها‌ی مختلفی هستند و تنها نفتی که حمل می کند متعلق به ایران است. 

اخبار سیاسی- او تصریح کرد: اقدام آمریکا در تحت فشار قرار دادن خدمه یا مالک نفتکش یعنی روسیه بخشی از جنگ تجاری جهانی است که واشنگتن علیه تمام کشور‌های جهان آغاز کرده است. 

کوشکی اضافه کرد: ترامپ جنگ تجاری علیه جهان به راه انداخته است. از یک سو چین را هدف حملات تجاری خود قرا داده و روسیه را تحریم‌ کرده است و از سوی دیگر با هند نیز درعرصه تجاری و اقتصادی رفتار مسالمت آمیزی ندارند. اما آمریکا نمی تواند با کل دنیا وارد جنگ شود زیرا «آدریان دریا» یک شناگر بوده و در آبهای بین المللی در حرکت است و طبیعتا امروز حامل نفت ایران و مدتی دیگر حامل محموله کشور دیگری خواهد بود.

کارشناس مسائل بین الملل گفت: طبیعتا اگر قرار بر این باشد که خدمه و یا خود نفتکش تحریم شوند ،در این صورت کل ساختارنقل و انتقالات بین المللی تهدید خواهد شد. به نظر نمی‌رسد که آمریکایی‌ها بتوانند این تهدیدات را عملیاتی کنند، زیرا امکان آن را ندارند و نکته حائز اهمیت دیگر اینکه تمام مبادلات نفتی جهان به صورتی نیست که در اختیار آن‌ها باشد تا بتوانند هر طور که مایلند توقیف و سپس تحریم‌ها را در این زمینه اعمال کنند. کما اینکه همین نفتکش در توقیف انگلیسی‌ها بود و آمریکایی‌ها تمام تلاششان را برای ادامه توقیف این کشتی به کار بردند. انگلیسی‌ها خواسته آمریکایی‌ها را مبنی بر تمدید توقیف نفتکش نادیده گرفتند پس انگلیس به عنوان یک متحد جدی آمریکا حاضر به پذیرش در خواست آمریکا در خصوص ادامه توقیف این کشتی نباشد بقیه کشور‌ها هم منافع خودشان در اولویت شان خواهد بود و مایل نیستند که دراین جنگ تجاری کنار آمریکا بایستند. نکته بعدی اینکه نفت کش آزاد شد به دلیل اینکه طرف انگلیسی شاهد آن بود که ادامه توقیف کشتی به شدت به زیانش خواهد بود.

کارشناس مسائل سیاست خارجی ادامه داد:جمهوری اسلامی با ایجاد موازنه قدرت به انگلیس ثابت کرد که اگر به منافع و امنیت ملی ایران آسیب برسد، این تنش یکسویه نخواهد بود و منافع آن‌ها نیز مورد تهدید قرار خواهد گرفت. 

او تصریح کرد:وقتی با توقیف کشتی منافع اقتصادی و تجاری ایران مورد تهدید قرار گرفت، ایران نیز با نشان دادن نمایش قدرت، منافع اقتصادی این کشور را به نحوی مضاعف مور تهدید قرار داد، به صورتی که تردد کشتی‌هایی که متعلق به انگلیس بودند و یا دراجاره این کشور بودند و یا محموله‌های انگلیسی داشتند، درخلیج فارس و تنگه هرمز به شدت کاهش پیدا کرد. زیانی که آن‌ها از انجام این عمل خلاف موازین بین المللی وغیرحقوقی متحمل شدند بسیار بیشتراز ضرری بود که ایران در پی توقیف کشتی و محموله دو میلیون تنی نفت کشورمان متحمل شد.

کوشکی یادآور شد:آنچه که باعث شد انگلیسی‌ها از این اقدام غیر حقوقی شان دست بردارند این بود که متوجه آسیب‌ها و تبعات ناخوشایند این حرکت شدند. این اقدام انگلیس به خواست آمریکا صورت گرفت، ولی به خواست آنان پایان نگرفت و با اراده و خواست جمهوری اسلامی پایان گرفت. انگلیس درپی این اقدام خود تحت هیچ گونه فشار بین المللی نیز قرار نگرفت.

او در خصوص ذی حق بودن ایران در این پرونده با بیان اینکه بدیهی است توقیف نفتکش آدریان دریا غیر حقوقی بوده است، افزود: حق ایران برای شکایت از انگلیس در محاکم عمومی محفوظ است و حتما باید پیگیری شود تا مجدد شاهد این گونه اقدامات خصمانه از سوی آن‌ها وسایر کشور‌ها نباشیم. نکته مهم این است که قدرت ایران دربرقراری موازنه قدرت نقش اصلی را در خاتمه دادن به این تنش داشت.

کارشناس مسائل بین الملل در خصوص تغییر مسیر نفتکش «آدریان دریا» گفت: مقصد این کشتی درحوزه حاکمیت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. از ابتدا هیچ کس نمی‌توانست ثابت کند مسیر این کشتی کجا بوده و براساس منافع کشورمان می تواند هر مقصدی را انتخاب کند. طبیعتا جمهوری اسلامی و وزارت نفت مقصد کشتی را تعیین می‌کنند. فراموش نکنیم که ادعای انگلیسی‌ها بود که این کشتی به سوریه می‌رود و هیچ گاه هم موفق نشدند این ادعای خود را به اثبات برسانند. اینکه مقصد این محموله کجاست ، جز اسرار فروش نفت ما است و قرار نیست علنی شود. همچنین قرار بر این نیست که ایران ادعا‌های کذب این رابطه را تایید کند.