ساخت پیچیده‌ترین دستگاه کمک ناوبری دنیا در ایران

محمد امیرانی معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاه ها در گفت‌وگویی  اظهار کرد: از یک سال پیش بررسی، بازدید مستمر و تحقیقات لازم توسط کارشناسان اداره کل ارتباطات و ناوبری هوایی انجام و جلسه‌های متعددی با حضور کارشناسان این اداره کل و شرکت صنایع الکترونیک شیراز انجام شد.

اخبار سیاسی - وی با بیان اینکه صاشیراز یک دستگاه DME را ساخته که آماده تست است، گفت: با توجه به مشابهت عملکرد و ساختاری سامانه دفاعی تکن شرکت صاشیراز، از حدود پنج سال پیش با تولید این سامانه دفاعی آمادگی خود را برای سامانه کمک ناوبری DME اعلام کرد.

وی ادامه داد: پس از انجام بازدید‌ها از DME تولیدی صاشیراز و برگزاری جلسه‌های کارشناسی برخی مشکلات سیستم طراحی شده برطرف و محصول به نیاز شرکت نزدیک شد.

معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران با اشاره به اینکه در طرح ملی کشورمان قرار است راه‌های هوایی RNAV بر اساس سیگنال GNSS و سامانه DME به عنوان پشتیبان در مدار قرار گیرند، گفت: اکنون حدود ۶۵ درصد هدایت راه‌های هوایی ما بر اساس دستگاه‌های کمک ناوبری انجام می‌شود و ما به حدود ۲۰ تا ۳۰ دستگاه DME جدید نیاز داریم که با امضای این قرارداد می‌توانیم نیاز‌های موجود را در آینده با توان داخلی برطرف کنیم.

امیرانی با اشاره به اینکه DME نسبت به دستگاه‌های VOR و DVOR فناوری پیچیده تری دارد، اضافه کرد:پیش از این DME مورد نیاز را از کشور‌های آلمان، اسپانیا و کره تامین می‌کردیم که با امضای این قرارداد گامی بلند در تولید دستگاه‌های کمک ناوبری داخلی برداشته می‌شود.

وی با بیان این‌که در مرداد امسال هیئت مدیره شرکت فرودگاه‌ها مجوز خرید یک دستگاه DME داخلی را از شرکت صاشیراز صادر و به این معاونت ابلاغ کرد، یادآور شد: دیروز ۱۲ آذرماه قرارداد ساخت یک دستگاه DME آزمایشی میان مدیران عامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران و صاشیراز امضا شد. این محصول به صورت آزمایشی در یکی از کارگاه‌های ورک شاپ مستقر و پس از برطرف شدن اشکال‌های احتمالی در یکی از ایستگاه‌ها نصب و راه اندازی خواهد شد.

معاون عملیات هوانوردی شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران اظهار کرد: این قرارداد تامین اعتبار شده و مدت اجرای آن یک سال است. DME مخفف عبارت Distance Measuring Equipment است و با استفاده از این دستگاه خلبان هر لحظه فاصله خود از محل نصب این دستگاه از فرودگاه‌ها و ایستگاه‌های هوایی را به صورت عدد در مقیاس مایل هوایی در اختیار دارد.