تلاش بیهوده پامپئو و شکست قطعنامه ضد ایرانی‌اش

«تام فادی» تحلیلگر وبگاه خبری سی‌جی‌تی‌ان، در مطلبی به بررسی شکست قطعنامه ضد ایرانی در شورای امنیت سازمان ملل پرداخت و آن را نشانه تحقیر آمریکا و خوار شدن «مایک پمپئو» وزیر خارجه این کشور، در برابر ایران دانست.

اخبار بین المللروز شنبه (۲۵ مرداد) اخباری منتشر شد مبنی بر آنکه تلاش آمریکا برای تصویب پیش‌نویس قطعنامه تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل ناکام مانده است.

در جلسه رای‌گیری اعضای شورای امنیت، آمریکا با وجود ماه‌ها تلاش دیپلماتیک تنها توانست جمهوری دومینیکن را برای رای دادن به این قطعنامه با خود همراه کند. یازده کشور دیگر عضو شورای امنیت از جمله انگلیس، فرانسه و آلمان نیز به این قطعنامه رای ممتنع دادند. چین و روسیه هم با رای منفی خود، این قطعنامه را وتو کردند. این قطعنامه برای تصویب نیازمند ۹ رای موافق اعضا و عدم مخالفت ۵ عضو دائم شورای امنیت شامل روسیه ، چین، فرانسه، انگلیس و آمریکا بود.

اندکی بعد از این شکستِ مفتضحانه «مایک پمپئو» از آن به عنوان اشتباهی یاد کرد که جبران خواهد شد و در ادعایی در حساب توییتری خود آورد: «امروز شورای امنیت نتوانست ایران را (برای اقداماتش) پاسخگو کند. این (شکست قطعنامه آمریکا) بزرگترین کشور حامی تروریسم در جهان را قادر به خرید و فروش سلاح‌های مهلک کرد و خواست کشور‌های خاورمیانه را نادیده گرفت. آمریکا کماکان به تلاش برای جبران این اشتباه ادامه خواهد داد.»

تام فادی که به طور معمول در این وبگاه به تحلیل روابط بین‌المللی «چین، انگلیس و آمریکا» می‌پردازد در باره این قطعنامه ضد ایرانی و شکست واشنگتن نوشت: «پمپئو تلاش زیادی برای به تصویب رساندن این قطعنامه داشت، اما سعی او نافرجام بود و شاهد مغلوب شدنش بودیم.»

به نوشته فادی، این شکست بیانگر رویکردی یک‌جانبه از سوی آمریکا است که در برابر منافع خود منافع بین‌المللی را زیر پا له می‌کند و تنها هدفش چیره کردن اراده خود بر دیگر کشور‌ها است. او همچنین با اشاره به آنکه پمپئو اعتبار کشورش را در دنیا از بین برده و خدشه‌دار کرده است، می‌گوید: «دنیا می‌خواهد برجام حفظ شود تا صلح و ثبات برقرار گردد. اصرار و پافشاری بر مکانیسم ماشه از سوی پمپئو تنها به معنی شکست تحقیرآمیز دیگری برای کشورش خواهد بود.»

فادی همچنین درباره تحریم‌های آمریکا نیز نوشته است: «برخلاف آنکه آمریکا اتهامات مختلفی به ایران می‌زند و انواع اقسام مسائل را به آن مرتبط می‌کند، می‌بینیم که واشنگتن تحریم‌هایی سرسختانه علیه ایران اعمال و دیگر کشور‌ها را نیز مجبور به همراهی با خود کرده است. این به معنی نقض آشکار قوانین بین‌المللی است.»

به اعتقاد این تحلیلگر،  شکست آمریکا به دلیل استراتژیِ «مجموع صفر آمریکا در برابر برجام و ایران» است که مقامات آمریکا به شکلی وسواس گونه از این راهبرد استفاده می‌کنند و البته تاکنون تنها نتیجه عکس داشته و با تحقیر و شکست همراه بوده است.

فادی در ادامه می‌نویسد: «آمریکا تنها با احترام به دیگر کشور‌ها می‌تواند منفعت برای خود را به ارمغان بیاورد. این استراتژی یک‌جانبه از سوی آمریکا برای باقی کشور‌ها قابل قبول نیست و با او همراهی نخواهند داشت.»

شکست قطعنامه ضدایرانی در شورای امنیت واکنش‌های مختلفی از مقامات در سرتاسر جهان را با خود به همراه داشته است. به طور مثال، «لیندسی گراهام» سناتور ایالت کارولینای جنوبی، به شدت نسبت به عدم تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل واکنش نشان داد و در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «شاهد آن بودیم که شورای امنیت قطعنامه تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران را رد کرد. این اقدام اشتباهی بزرگ بود و احتمال تقابل نظامی با ایران را به دلیل آنکه این کشور زرادخانه تسلیحاتی خود را گسترش می‌دهد، افزایش داد.»

همچنین «جان بولتون» مشاور سابق امنیت ملی آمریکا در پیامی توییتری با انتشار مجدد متن مقاله خود در نشریه وال استریت ژورنال، درباره شکست مفتضحانه آمریکا در تصویب قطعنامه ضدایرانی، اعلام کرد استناد ترامپ به بند مربوط به بازگشت تحریم‌ها در قطعنامه پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت اشتباه بود.

البته نظراتی مخالف با این نیز شنیده شده است، برای نمونه، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین المللی مستقر در وین، از قطعنامه پیشنهادی ضد ایرانی آمریکا انتقاد کرد و در پیامی توییتری نوشت: «قطعنامه مورد حمایت آمریکا درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل، حمایت دو عضو این سازمان را به دست آورد. دو عضو رای مخالف دادند و ۱۱ عضو رای ممتنع. آمریکا از قبل نتیجه را می‌دانست، اما با این حال تصمیم گرفت، پیش‌نویس را ارائه کند. رویکرد مبتنی بر ایدئولوژی می‌تواند، یک کشور (آمریکا) را در وضع نسبتاً ناخوشایندی قرار دهد.»

اتحادیه اروپا نیز روز یکشنبه اعلام کرد آمریکا نمی‌تواند با توسل به مکانیسم ماشه تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران را از سر گیرد.