برگزاری اجلاس رادیو و تلویزیون‌های آسیا و اقیانوسیه در تهران

دومین نشست کمیته حقوقی و مالکیت فکری اتحادیه رادیو تلویزیونی آسیا- اقیانوسیه ABU هفتم و هشتم اسفند با حضور 20 شرکت کننده خارجی و نمایندگانی از 10 کشور جهان به همراه همتایان ایرانی خود در مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان برگزار می‌شود و در این نشست دو روزه درباره مهم‌ترین مشکلات حقوقی عصر رسانه‌های دیجیتال بحث و گفت‌وگو خواهد شد.

این نشست با حضور محمدحسن کیانی رئیس مرکز مالکیت فکری سازمان ثبت اسناد و املاک، لطف‌الله سیاهکلی معاون  رئیس سازمان صداوسیما و رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی و «یان بو» رئیس کمیته حقوقی و مالکیت فکری اتحادیه رادیو و تلویزیون آسیا - اقیانوسیه ABU افتتاح می‌شود.

اهداف رسانه ملی از برگزاری نشست مهم ABU در تهران

بر همین اساس، عباس ناصری طاهری، مشاور رئیس و مدیرکل امور بین‌الملل رسانه ملی در گفت‌وگو با خبرنگار ما،هدف از برگزاری این نشست دو روزه را بررسی موضوعات مربوط به کپی‌رایت به دلیل گسترش رسانه‌های فضای مجازی و راه‌اندازی تلویزیون اینترنتی و همچنین تبادل محتوا در شبکه‌های اجتماعی که امروزه به یک بحث جدی برای رسانه‌ها تبدیل شده است عنوان کرد و گفت: برگزاری نشست تهران، نه تنها برای سازمان بلکه برای کشور فرصت مناسبی است تا مواضع و دیدگاه‌های خود را درباره مهم‌ترین مباحث حقوقی و رسانه‌ای تشریح و منافع خود را در نهادهای بین‌المللی مختلف با توجه به همکاری تنگاتنگی که این کمیته با اتحادیه‌های رادیو تلویزیونی سراسر جهان دارد تثبیت کند.

او افزود: میهمانانی از کشورهای استرالیا، چین، ژاپن، هنگ‌کنگ، مالزی، سریلانکا، بنگلادش، کره جنوبی و مدرسی از هلند که مدیرعامل یک انجمن رسانه‌ای حقوقی در این کشور است، در نشست تهران شرکت خواهند کرد.

مدیرکل امور بین‌الملل رسانه ملی با بیان اینکه کمیته حقوقی و مالکیت فکری اتحادیه ABU که پیش از این کمیته کپی‌رایت نام داشت در سال 1994 میلادی و در آغاز عصر دیجیتال با هدف حمایت از حقوق و منافع سازمان‌های رسانه‌ای تشکیل شد، خاطرنشان کرد: تغییر نام کمیته در جریان پنجاه و سومین نشست مجمع عمومی ABU که سال گذشته در شهر بالی اندونزی برگزار شد با این هدف به تصویب رسید که علاوه بر موضوع کپی‌رایت، مسائل حقوقی گسترده‌تری را در رابطه با مالکیت فکری در حوزه رسانه پوشش دهد.

 نماینده رسانه ملی نایب‌رئیس کمیته حقوقی و مالکیت فکری

ناصری طاهری با اشاره به اینکه نشست قبلی کمیته حقوقی و مالکیت فکری اتحادیه ABU سال گذشته در تاشکند ازبکستان برگزار شد و نماینده سازمان برای مدت دو سال به نایب‌رئیسی این کمیته انتخاب شد، تأکید کرد: دو سال پیش در مجمع عمومی ABU شرکت داشتیم و با توجه به اینکه این موضوع مسئله روز سازمان محسوب می‌شود و روز‌به‌روز مسائل آن نیز بیش‌تر به چشم می‌آید، پیشنهاد دادیم که در ابتدای شکل‌گیری کمیته حقوقی و مالکیت فکری اتحادیه ABU، نشستی در تهران برگزار کنیم تا علاوه بر اینکه بتوانیم در مسیر آینده این کمیته hثرگذار باشیم، حرف‌های خودمان را نیز بزنیم.

مشاور رئیس رسانه ملی با تأکید بر اینکه کمیته حقوقی و مالکیت فکری اتحادیه ABU به نهادها و اتحادیه‌های اثرگذار رسانه‌ای از جمله سازمان جهانی مالکیت فکری وابسته به سازمان ملل متحد «وایپو» (WIPO) مستقر در ژنو همکاری نزدیک دارد و در نشست تهران نیز، نماینده‌ای از این سازمان حضور خواهد داشت، تصریح کرد: وایپو، یکی از هفده نهاد تخصصی سازمان ملل متحد است که هم‌اکنون 189 کشور جهان در آن عضو هستند و 24 معاهده بین‌المللی را مدیریت می‌کند. بر همین اساس، «حفاظت از مالکیت فکری برای رادیو تلویزیون‌ها»، «تعارض قوانین در پخش اینترنتی»، «مسائل مالکیت فکری در پخش رویدادهای ورزشی» و همچنین «مشکلات بین‌المللی در حوزه نظارت بر محتوا» از جمله مهم‌ترین موضوع‌هایی است که به‌ویژه در دومین روز نشست بحث خواهد شد.

او ادامه داد: اداره کل امور بین‌الملل سازمان علاوه بر میزبانی این نشست که با همکاری معاونت حقوقی و امور مجلس برگزار می‌شود، روز نهم اسفند نیز با همکاری معاونت سیما، کارگاه آموزشی مباحث حقوقی و تجاری مرتبط با سیستم‌های مدیریت محتوا در شبکه‌های اجتماعی را با حضور یک مدرس بین‌المللی از کشور هلند برگزار خواهد کرد.

نشست تهران، فرصتی برای عرض‌اندام رسانه ملی

مشاور رئیس رسانه ملی با اشاره به اینکه با توجه به گران‌تر شدن روزبه‌روز حق پخش، موضوع دزدی امواج و برنامه‌ها، جدی‌تر شده است، خاطرنشان کرد: رویکرد و راهبرد این کمیته، از موضوعات به نسبت سنتی‌تر مسائل حقوقی به موضوعات مدرن امروزی و دیگر مسائل تبدیل شده است و در این دو سال، علاوه بر اینکه کمیته علمی، فعال‌تر شده است، سعی کرده تا غنای بیش‌تری به خود بدهد.

ناصری طاهری با بیان اینکه برگزاری و حضور در این نشست‌ها، فرصتی برای سازمان‌های رسانه‌ای مثل صداوسیما پدید می‌آورد که ایده‌های خودشان را طرح کنند و اگر در فرایند تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری در آینده اتفاقی بیفتد، دیدگاه ما نیز در آن تصمیمات، دیده می‌شود تأکید کرد: کپی‌رایت یک موضوع و مسئله عمومی جهانی برای همه رسانه‌ها محسوب می‌شود. برگزاری چنین نشست‌هایی و حضور در آن، سبب می‌شود تا ما با تجربه کشورهای مختلف نظیر ژاپن و کره و نحوه برخورد آن‌ها با این موضوع آشنا شویم تا در سال‌های آینده در برخورد با این موضوعات، بتوانیم اقدامات لازم را انجام دهیم.

مشاور رئیس رسانه ملی، برگزاری نشست تهران را محفلی برای انتقال دانش و تجربه در حوزه مالکیت فکری و آشنایی با مواضع جمهوری اسلامی ایران توسط سایر اعضای ABU عنوان کرد و گفت: صداوسیما با برگزاری نشست‌هایی ازاین‌دست در سطح بین‌المللی و داخلی در زمینه کپی‌رایت، حق پخش بازی‌های ورزشی، خرید فیلم‌ها و سریال‌های خارجی و یا تحریم‌هایی که احتمال دارد با آن روبه‌رو شویم، جایگاه خود را تثبیت می‌کند.

او ادامه داد: چالش‌های حقوقی رسانه‌های عصر دیجیتال، چالش امروز صداوسیماست و تلویزیون اینترنتی نمی‌تواند محتوایی تولید کند بدون آنکه بر روی آن نظارت وجود داشته باشد.

اتحادیه رادیو تلویزیون‌های آسیا- اقیانوسیه ABU که بیش از 50 سال پیش تشکیل شد هم اکنون از 69 کشور این منطقه، بیش از 270 عضو دارد و مقّر آن در کوالالامپور مالزی واقع است.

سازمان صداوسیما که از اعضای اثرگذار ABU است، به‌عنوان عضو اصلی این اتحادیه در شورای اجرایی نیز حضور فعال دارد.