تجربه اعزام به جبهه در«معبری به آسمان»

محمدمهدی فراهانی مدیر نمایش‌های «معبری به آسمان» که طی هفته دفاع مقدس در شهرک پرند اجرا شد و امشب دوشنبه ۷ مهرماه به پایان می‌رسد، درباره این تجربه گفت: ما برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی شبی ۸ سانس اجرا داشتیم که در هر اجرا ۸۰ نفر گنجایش داشتیم و تقریباً سانس‌ها پر شد. مثلاً جمعه شب چیزی حدود ۵۰۰ نفر ورودی داشتیم و این استقبال قابل توجهی بود.

وی ادامه داد: چندین گروه بازیگری و کارگردانی «معبری به آسمان» را در قالب چند نمایش روی صحنه بردند درواقع این کار آیتم‌های مختلفی داشت که هر آیتم را یک گروه متفاوت اجرا می‌کرد. «معبری به آسمان» شامل یک بخش نمایشگاهی و یک بخش نمایش میدانی می‌شد که قسمت نمایش میدانی از هفت آیتم شامل اعزام به جبهه، اتوبوس، میدان مین، میدان جنگ، کانال کمیل، هور، پل خیبر، بیمارستان صحرایی و نخلستان است. وقتی وارد جریان این نمایش می‌شوید، در حقیقت سیر اعزام یک رزمنده تا شهادت و رسیدنش به نخلستان را می‌بینید، به همین ترتیب «معبری به آسمان» یک ساعت و ده دقیقه طول می‌کشد. این نمایش به اینگونه نیست که مردم بنشینند و تماشاگرش باشند بلکه با نمایش همراه می‌شوند، در بخش‌هایی راه می‌روند و مسیری را با گروه نمایش طی می‌کنند.

بازسازی هفت لوکیشن از هفت عملیات

وی افزود: شهر پرند زیرمجموعه شهرستان رباط کریم است و در سطح این شهرستان تاکنون چنین نمایشی با این کیفیت انجام نشده بود به جرات می‌توانم بگویم فضاسازی و آماده‌سازی لوکیشن «معبری به آسمان» یک کار دو سه ماهه و شبانه‌روزی نیاز داشت ولی ما این کار را ظرف ۱۳ روز اجرایی و هفت لوکیشن متفاوت از هفت عملیات مختلف را آماده‌سازی کردیم یعنی فاو، هورالعظیم و… را به تصویر کشیدیم. ضمن اینکه ارزش هر بلیت این نمایش ۵۰ هزار تومان بود اما توسط ستاد گرامیداشت هفته دفاع مقدس پرند به شکل رایگان در اختیار مردم قرار داده شد.

فراهانی با اشاره به چگونگی اجرای نمایش «معبری به آسمان» بیان کرد: در ابتدای این نمایش تماشاگران وارد لوکیشن یک مسجد می‌شوند و یک نمایش طنز را درباره اعزام یک پسربچه ۱۶ ساله به جبهه می‌بینند، در آیتم بعدی مردم با رزمنده‌ها حرکت می‌کنند تا سوار اتوبوس بشوند و… که این آیتم هم طنز است. مردم در ادامه وارد فضای جنگی می‌شوند به این صورت که در اولین گام وارد میدان مین می‌شوند و… البته در طول این نمایش ۲ تم شهری هم داریم ولی بقیه نمایش‌ها دفاع مقدسی هستند.

وی اظهار کرد: ما ۱۰ هکتار زمین را برای این نمایش آماده کردیم که یک فضای بسیار بزرگ است دلیل این کار این بود که ما بتوانیم پروتکل‌های کرونا را رعایت کنیم. به همین دلیل افرادی که برای تماشای این نمایش وارد این محوطه می‌شوند جذابیت نمایش مانع از خستگی آن‌ها می‌شود بلافاصله هم که به آیتم آخر ما یعنی نخلستان می‌رسند از آن‌ها پذیرایی می‌شود.

تجربه موج انفجار و تیرباران

فراهانی عنوان کرد: ما در طول این نمایش صداهای انفجار و تیراندازی داریم به طوری که انگار وارد سینمای هشت بعدی شده‌اند چون همه چیز مثل موج انفجار را حس می‌کنند، صدای تیراندازی را می‌شنوند و حرکت تانک‌ها را به عینه می‌بینند چون ما ادوات جنگی را به طور کامل به مردم نشان می‌دهیم. ما در واقع می‌خواستیم مظلومیت رزمنده‌های ایرانی را نشان بدهیم.

مدیر نمایش‌های «معبری به آسمان» توضیح داد: چنین نمایشی پیش از این با عنوان «شب‌های شیدایی» و… اجرا شده بود اما تفاوتی که کار ما با آنها دارد این است که در آن نمایش‌ها مردم روی صندلی می‌نشستند و تنها نظاره‌گر بودند اما در «معبری به آسمان» استیج ثابتی وجود ندارد، مردم درگیر نمایش می‌شوند، جزوی از نمایش هستند در چند آیتم اصلاً به آن‌ها احتیاج داریم و از آنها کمک می‌گیریم.

وی ادامه داد: طی تحقیقی که داشتیم متوجه شدم هفته دفاع مقدس در همه شهرهای ایران به دلیل شرایط کرونا مظلوم واقع شده است از همین رو زمین بزرگی در پرند پیدا کردیم که دسترسی آسانی برای مردم منطقه داشته باشد به همین دلیل تصمیم گرفتیم «معبری به آسمان» را در اینجا به صحنه ببریم. یکی از اولویت‌های ما این بود که قدرت اجرایی شهر را هم نشان بدهیم که چنین نمایشی توسط بچه‌های شهر پرند اجرا شود.

فراهانی در پایان اظهار کرد: سلسله نمایش‌های «معبری به آسمان» توسط معاونت فرهنگی سپاه حیدر کرار پرند اجرا شد و حامیان آن شهرداری، شورای شهر و شرکت عمران شهر بودند. از همین رو تامین گوشه‌ای از مبلغ کار را سپاه به عهده گرفت.