دولت حضرت مهدی چه نامیده می شود؟

دولت حضرت مهدی - علیه السلام - را به چند نام آورده اند: اول: دولت کریمه یعنی بر محور کرامت دور می زند. «اللهم انا نرغب الیک فی دوله کریمه تعز بها الاسلام و أهله و تذل بها النفاق و أهله .» (1) خداوندا همانا ما راغب و مشتاق دولت کریمه ای هستیم که اسلام و اهلش عزت داشته باشند و بوسیله آن نفاق و اهل او خوار گردند. دوم: دولت صالحان یعنی دولت زمامداران صالح ( أن الأرض یرثها عبادی الصالحون (2) )

دولت حضرت مهدی چه نامیده می شود؟

در باب نام دولت حضرت مهدی (عج) چندین نام وارد شده است که آن ها عبارتند از:

دولت کریمه
این دولت را از این رو کریمه نامند، چرا که بر پایه و محور کرامت می باشد چنان که آمده است: اَللهُم اِنا نَرغَبُ اِلیک فی دَولَةٍ کَریمةٍ تُعزُ بِها الاِسلامُ وَ اَهلَهُ وَ تُذِّلُ بِها النِفاق وَ اَهلَهُ؛ خداوندا؛ همانا ما راغب و مشتاق دولت کریمه ای هستیم که اسلام و اهلش عزت داشته باشند و بوسیله ی آن نفاق و اهل او خوار گردند. (مفاتیح الجنان؛ فرازهایی از دعای افتتاح)

دولت صالحان
دولت صالحان عبارت می باشد از دولتی که زمامداری آن افرادی صالح و برتر می باشند به نحوی که خداوند متعال می فرمایند: اَن الارضَ یَرِثُها عِبادَتی الصالِحُونَ؛ همانا؛ زمین را شایستگان و صالحان به ارث می برند. (انبیاء: آیه 105)

دولت مستضعفان
در این باره نیز خداوند در قرآن کریم می فرمایند: وَ نُریدَ أَن نَمُنَ عَلی الَذینَ استَضعِفوا فی الاَرضَ وَ نَجعَلَهُم أئمَة وَ نَجعَلَهُم الوارثین؛ و اراده کردیم که مستضعفین را امام و پیشوا قرار دهیم و آنان را وارث زمین گردانیم. (قصص: آیه 5)

دولت حق
بی شک دولتی که حضرت صاحب الزمان (عج) بنیاد نمایند بر حق خواهد بود، چنانچه در قرآن می خوانیم: لِلحَق دَولَة وَ لِلباطِل حَولَة؛ برای حق دولتی (دائمی و همیشگی) خواهد بود و باطل دارای جولانی بیش نیست.

آخرین دولت
بی تردید این جالب ترین نامی می باشد که بر دولت حضرت مهدی (عج) نهاده شده است، به نحوی که امیرالمؤمنین حضرت علی (ع) می فرمایند: دَولَتنا اخِرَ الدُّوَل وَ لَم یَبقَ اَهلُ بَیتٍ لَهُم دَولةٌ اِلا مَلَکوا قَبلَنا وَ هُوَ قَولَ اللهِ عَزَوَجَلَّ وَ العاقِبَةُ لِلمُتَقین؛ دولت ما آخرین دولت هاست و برای همه ی خاندان ها دولتی باشد که قبل از ما به حکومت می رسند و خداوند متعال است که می فرماید عاقبت از آن پرهیزکاران می باشد، و همچنین از امام باقر (ع) نقل شده است که فرموده اند: همه ی دسته جات قبل از ما به حکومت می رسند، زیرا وقتی روش و حکومت ما را دیدند نگویند ما هم اگر به حکومت رسیده بودیم مانند آن ها عمل می کردیم، و به تواتر ائمه اطهار (ع) فرموده اند: برای هر گروهی دولتی است که منتظر آنند و دولت ما در آخر روزگار آشکار می گردد و آخرین دولت است. (الغیبة شیخ طوسی: 282؛ موعود امم: 224- 226)

علی - علیه السلام - فرمود : « لیس بعد ملکنا ملک لأنا أهل العاقبه یقول الله عزوجل و العاقبه للمتقین»
بعد از حکومت ما حکومتی نیست زیرا که ما اهل عاقبتیم و خدای متعال می فرماید: عاقبت از آن پرهیزکاران است.
و از آنجا که این جمله اخیر در پایان آیه ی زیر است.
( ان الأرض لله یورثها من یشاء من عباده و العاقبه للمتقین ) (4)
پس وارث زمین مائیم.
در روایت دیگری علی - علیه السلام - می فرماید:
«دولتنا اخر الدول و لم یبق اهل بیت لهم دوله الا ملکوا قبلنا و هو قول الله عزوجل و العاقبه للمتقین )
دولت ما آخرین دولت هاست و برای همه ی خاندان ها دولتی باشد که قبل از ما به حکومت می رسند و خداست که می فرماید عاقبت از آن پرهیزکاران است.
امام باقر - علیه السلام - می فرماید: لئلا یقولوا - اذا رأوا سیرتنا - : اذ ملکنا سرنا مثل سیره هؤلاء (5)
[همه ی دسته جات قبل از ما به حکومت می رسند] زیرا وقتی روش و حکومت ما را دیدند نگویند ما هم اگر به حکومت رسیده بودیم مانند آنها عمل می کردیم.
در پایان شعر ذیل را که منسوب به معصومین - علیهم السلام - است می آوریم .
لکل أناس ذوله یرقبونها
و دولتنا فی اخر الدهر یظهر
برای هر گروهی دولتی است که منتظر آنند و دولت ما در آخر روزگار آشکار می شود. (آخرین دولت است)
آنچه ذکر شد دلایلی نقلی بود و اینک دلیل عقلی آن با توجه به سه نکته :
1- عدالت، نیاز بشریت است.
2- خداوند، زمین را بدون امام دادگستر، نگذاشته است.
3- بشر باید عدالت پذیر باشد. بشر عدالت پذیر نمی شود تا همه ی بن بستها را ببیند تا حجت عملی پیدا شود و تجربه کند و بداند جز امامت راهی نیست. او این تجربه ها را در طول تاریخ داشته است. حکومت مطلقه، مشروطه، جمهوری و گاهی حکومت دینی که عاجز مانده اند و ای کاش این تجربه ها را نمی کرد و از اول این حکومت را می پذیرفت.
آخر الزمان:
آخرالزمان یعنی شر الأزمنه (6) ( بدترین زمان ها)
پایان عصر سیاه عصیان و خود مداری
آخرین دوره بدبختی های بشر.

پی نوشتها:

1- «مفاتیح الجنان » دعای افتتاح
2- انبیاء: 105.
3- اعراف: 128.
4- قصص 5.
5- «غیبت شیخ طوسی (ره) » ص 282
6- یظهر فی آخر الزمان و اقتراب الساعه - و هو شر الأزمنه - نسوه کاشفات عاریات ... مفاتیح الجنان ، آخر آداب زیارت به نقل از کتاب : « من لا یحضره الفقیه» .

منبع: کتاب موعود امم