امام جواد (ع)؛ به عنوان حجت خداوند گره گشای کار شیعیان بود

حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدباقر علم الهدی، کارشناس مذهبی، درمورد دلیل توسل بندگان به اهل بیت (ع) اظهار کرد: اهل بیت (ع) به عنوان گل‌های سرسبد عالم خلقت بیشترین سخنان را برای هدایت و رشد و کمال انسان ارائه کرده‌اند و به همین خاطر است که مردم وقتی لطف و بزرگواری‌های اهل بیت (ع) را می‌بینند همواره در گرفتاری‌های خود به آن‌ها پناه می‌برند و دست حاجت به سوی آن‌ها دراز می‌کنند تا آن‌ها در پیشگاه پروردگار عالم برایشان دعا کنند و این یک لطف و موهبتی است.

این کارشناس مذهبی، درمورد باب الحوائج بودن امام جواد (ع) و توسل بندگان به این حضرت (ع) بیان کرد: این که امام جواد (ع) باب‌الحوائج هستند و بندگان به ایشان توسل می کنند تا واسطه شوند میان پروردگار عالم و بندگان، ریشه در راه‌اندازی کار‌هایی است که حضرت (ع) در زندگانی خود داشتند و این خصوصیت و ویژگی بر اساس آموزه‌هایی است که امام جواد (ع) از پدر بزرگوارشان امام رضا (ع) داشتند؛ به طوری که وقتی امام هشتم (ع) به مرو آمدند خبر به ایشان رسید که یابن رسول‌الله! پس از این که شما از مدینه به مرو آمدید خدمتگزاران فرزند شش هفت ساله شما، ایشان را از درب پشت منزل خارج می‌کنند و مسیر رفت و آمد آن حضرت (ع) عوض شده است و علتش این است که مبادا در برخورد فرزند بزرگوار شما با مردم، آن‌ها از ایشان درخواستی کنند و فرزندتان گره از کار آن‌ها باز کنند. 

درخواست امام رضا (ع) از امام جواد (ع) 

حجت‌الاسلام علم الهدی تصریح کرد: تا این خبر به امام رضا (ع) رسید حضرت (ع) برای فرزندشان نامه نوشتند و فرمودند خبری به من رسیده است که خدمتگزاران، شما را از درب پشت منزل خارج می‌کنند و هر گاه شما قصد خروج از منزل دارید از درب اصلی خارج نمی‌شوید. به همین دلیل، امام رضا (ع) فرزند بزرگوارشان، امام جواد (ع) را قسم دادند و فرمودند: از تو می‌خواهم به حق پدری که بر تو دارم رفت و آمدت حتماً از یک درب صورت بگیرد تا مردم بدانند که ورود و خروج تو از کدام درب است؟ و علتش این است که اگر کسی با تو کاری دارد براحتی به تو برسد و حوائج خودش را با تو مطرح کند و همچنین، امام رضا (ع) به امام جواد (ع) دستور دادند که همواره با خودشان پول داشته باشند تا هر کسی که از ایشان درخواست و طلب حاجتی کرد و نیازمند بود نیازش را برآورده کنند.

به گفته این کارشناس مذهبی، امام رضا (ع) به امام جواد (ع) تأکید کردند با توجه به این که اقوام و بستگانت نیازمند هستند اگر آن‌ها نزد تو آمدند به عمو‌ها و عمه‌ها به مقدار مورد نظر، پول بده و کمک کن و اجازه نده عرق شرمندگی بر پیشانی آن‌ها شکل بگیرد و امام جواد (ع) بر اساس همین توصیه، این کار را انجام دادند و بعد از این، مردم خود را به امام جواد (ع) می‌رساندند و حضرت (ع) همواره گره از کار مردم باز می‌کردند و این خصوصیت امام نهم (ع) بود.

وی ادامه داد: گره گشایی و بخشش حضرت (ع) فقط مربوط به حیات امام جواد (ع) نبود چراکه هم در حیات و هم در ممات، ایشان به عنوان حجت خداوند گره از کار شیعیانی باز می‌کنند که به ایشان متوسل می‌شوند تا خداوند متعال به برکت دعای امام جواد (ع) برای بندگان، حاجات بندگان را برآورده کنند.

امام جواد (ع)؛ به عنوان حجت خداوند گره گشای کار شیعیان بود

امامت و جود و بخشش امام جواد (ع)

این کارشناس مذهبی، درمورد امامت امام جواد (ع) افزود: در میان اهل بیت (ع)، امام جواد (ع) از جوان‌ترین ائمه‌ای بودند که به مقام امامت رسیدند. زیرا علم و دانش و عصمت از ویژگی‌های خاص امام و حجت خداست و به دلیل این که این ویژگی‌ها از سوی پروردگار عالم به ائمه اطهار (ع) داده می‌شود. بنابراین، سن در امامت مطرح نیست؛ همان گونه که جناب عیسی بن مریم (ع) در دوران کودکی خود در گهواره با بزرگان دین خود صحبت می‌کردند. 

حجت‌الاسلام علم الهدی گفت: خداوند متعال مقام امامت را در دوران کودکی به امام جواد (ع) هدیه کردند چراکه امام رضا (ع) از دوران کودکی امام جواد (ع) از مدینه به مرو رفتند و در برخی از نقل‌ها آمده است دو سال بعد، امام رضا (ع) در مرو به شهادت رسیدند و امام جواد (ع) در نه سالگی به امامت دست پیدا کردند و در بعضی از نقل‌های دیگر آمده است امام جواد (ع) پنج ساله بودند که امام رضا (ع) به مرو رفتند و دو سال پس از شهادت پدر بزرگوارشان به امامت رسیدند.

وی افزود: مسئله مهم این است که علم و جایگاه قدسی از ناحیه پروردگار عالم پشتیبانی می‌شود به همین خاطر، تفاوتی نیست که امام معصوم، در چه زمان و چه سنی به مقام امامت رسیده باشد بلکه آن چه که مهم است عنایات پروردگار مهربان از عبد صالح و حجت خودشان، یعنی امام است. از اینرو، امام جواد (ع) از جمله ائمه‌ای است که در سن کودکی به مقام امامت رسیدند.