نحوه خواندن نماز آیات برای طولانی ترین خسوف قرن

موارد وجوب نماز آیات بر اساس احکام شرعی عبارت است از: کسوف، خسوف ، زلزله و هر حادثه غیرعادى که باعث ترس بیشتر مردم شود؛ مانند بادهاى سیاه یا سرخ و یا زرد که غیرعادى باشند، تاریکى شدید، فرو رفتن زمین و ریختن کوه، صیحه آسمانى و آتشى که گاهى در آسمان ظاهر مى‌‌شود.

طبق اخبار، جمعه پنجم مرداد ۹۷ طولانی‌ترین خسوف قرن ۲۱ رخ می دهد. این ماه‌گرفتگی با چشم غیرمسلح هم قابل رویت است و از ساعت ۲۱:۴۴ آغاز می شود و سحرگاه شنبه در ساعت ۳:۵۹ دقیقه به پایان می رسد.

 این خسوف شش ساعت و ۱۳ دقیقه و ۴۸ ثانیه طول خواهد کشید.

زمان نماز آیات در موقع خورشید گرفتگی یا ماه گرفتگی از ساعتی است که شروع به گرفتن کرده و تازمانى که کاملًا باز نشده ادامه دارد، ولى احتیاط مستحب آن است که قبل از شروع به باز شدن، مکلف نماز را بخواند.

به همین بهانه، گزارشی از چگونگی خواندن نماز آیات را برایتان آماده کردیم.

نماز آیات را به چند شکل می‌توان خواند:

اول؛ نماز آیات دو رکعت است و در هر رکعت پنج رکوع دارد. دستور آن به این صورت است که نمازگزار بعد از نیت، تکبیر بگوید و یک حمد و یک سوره تمام بخواند و به رکوع رود و سر از رکوع بردارد. دوباره یک حمد و یک سوره بخواند، باز به رکوع رود تا پنج مرتبه. بعد از بلند شدن از رکوع پنجم دو سجده به جا آورد و برخیزد و رکعت دوم را هم مثل رکعت اول انجام بدهد و تشهد بخواند و سلام دهد.

دوم؛ در نماز آیات نمازگزار می‌تواند، بعد از نیت و تکبیر و خواندن حمد، آیه های یک سوره را پنج قسمت کند و یک آیه یا بیشتر از آن را بخواند و به رکوع رود و سر بردارد و بدون این که حمد بخواند، قسمت دوم همان سوره را بخواند و به رکوع رود و همین طور تا پیش از رکوع پنجم سوره را تمام کند. مثلا به قصد سوره «قل هو الله احد» بسم الله الرحمن الرحیم بگوید و به رکوع رود، بعد بایستد و بگوید: «قل هو الله احد» دوباره به رکوع رود و بعد از رکوع بایستد و بگوید: «الله الصمد» باز به رکوع رود و بایستد و بگوید: «لم یلد و لم یولد» و به رکوع برود ، باز هم سر بردارد و بگوید: «و لم یکن له کفواً احد» و بعد از آن به رکوع پنجم رود و بعد از سر برداشتن، دو سجده کند و رکعت دوم را هم مثل رکعت اول بجا آورد. بعد از سجده دوم، تشهد بخواند و نماز را سلام دهد.

سوم؛ اگر هم نمازگزار، در یک رکعت از نماز آیات پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.