عده‌ای با ادعای "دور زدن تحریم‌ها" منابع کشور را هدر دادند

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی دقایقی پیش در جلسه شورای اداری استان مرکزی در زادگاه بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی در خمین به ایراد سخنرانی پرداخت.

مهم‌ترین محور‌های سخنرانی رئیس‌جمهور در این نشست به‌شرح ذیل است:

  • امام (ره) به تنهایی یک امت بود و درس حیات همراه معنویت به ما آموخت. درس امام پافشاری بر اصول و پویایی در نگرش و مدیریت بود.
  • اعتدال مشی ثابت امام راحل بود. افراط و تفریط در اندیشه ایشان راه نداشت.
  • پذیرش قطعنامه 598 متکی بر اصول، اعتدال و حفظ منافع و مصالح ملی بود.
  • برای اشتغال راهی جز رونق اقتصادی وجود ندارد.
  • تعامل با جهان در حوزه فناوری ما را سریع‌تر به اهداف توسعه‌ای می‌رساند.
  • انتقاد و اختلاف سلیقه پذیرفتنی است اما نباید سبب تنازع و شکاف و از دست رفتن فرصت‌ها شود.
  • عده‌ای با ادعای دور زدن تحریم‌ها منابع کشور را هدر دادند.
  • بسیاری بسته‌شدن اتهامات دروغ در زمینه پرونده PMD را باور نداشتند.
  • ارزش افزوده مواد خام باید در اقتصاد ایران بماند.

مشروح سخنان رئیس‌جمهور در شورای اداری استان مرکزی به‌شرح ذیل است: 

به‌گزارش تسنیم، رئیس‌جمهور در بخش ابتدایی سخنانش با درود و سلام بر بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی اظهار داشت: اعتدال مشی ثابت حضرت امام(ره) بود، افراط و تفریط در اندیشه ایشان راه نداشت.

وی افزود: ابراهیم خلیل به تعبیر قرآن به تنهایی یک امت در مسیر حق و حقیقت و فطرت انسان بود و همواره بر نعمت‌های خدا شکر می‌کرد و در مسیر هدایت قرار داشت، چنین شخصیتی دنیای توأم با حسنه و در آخرت از صالحین است.

رئیس جمهور با تأکید بر اینکه امام(ره) به تنهایی یک امت و ابراهیم زمان بود، گفت: ایشان اقدامی شجاعانه و بزرگ در تاریخ کشور انجام داد و این یک حرکت قطعاً استثنایی بود که در قرون اخیر و جوامع اسلامی شاهد بودیم.

روحانی با بیان اینکه درس امام(ره) این بود که بر روی اصول پای فشاری و ایستادگی کنیم، بیان کرد: بنیانگذار کبیر انقلاب هیچگاه از احکام خدا، دستورات صریح قرآن، استقلال کشور، حاکمیت ملی، تمامیت ارضی، منافع ملی و آزادی جامعه و مردم دست برنداشت.

وی ادامه داد: امام(ره) در تمام طول زندگی پربرکتشان در مسیر اعتدال بود و هرگز به سمت افراط و تفریط حرکت نکرد.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: با توجه به آزادسازی خرمشهر و همچنین حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان و اینکه برخی معتقد بودند، باید به جنگ رژیم صهیونیستی رفت، در آن دوران امام(ره) فرمودند، قدس خوب است اما راه قدس از کربلا می‌گذرد، این همان مسیر اعتدالی است که امام برگزید و در همه کارها بر مبنای مصالح جامعه حرکت کرد.

روحانی با بیان اینکه برای اشتغال راهی جز رونق اقتصادی وجود ندارد گفت: تعامل با جهان در حوزه فناوری ما را سریعتر به اهداف توسعه‌ای می‌رساند.

وی اضافه کرد: با تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام به منظور حل و فصل موضوعات بین شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی توسط امام خمینی(ره)، شورای نگهبان بر مبنای احکام اولیه اسلام نظر می‌دهد، اما برای اداره کشور احکام ثانویه و حکومتی نیز به‌وجود آمده، شورای نگهبان طبق احکام اولیه با تمام توافقنامه‌ها و قراردادها با کشورهای خارجی مخالف است اما آیا در دنیای امروز می‌توان این‌گونه حرکت کرد؟ به هر حال امام(ره) مسیری را باز کرد و بسیار مهم است که فقه جواهری پویا داشته باشیم.

رئیس‌جمهور بیان کرد: در اوایل انقلاب عده‌ای در مجلس خواهان قطع رابطه خارجی با دولت‌ها و برقراری رابطه با ملت‌ها بودند، اما امام(ره) تعبیری داشتند که این طرز تفکر و رابطه شیطانی است و با همه دولت‌ها خواهان رابطه هستیم به‌جز رژیم غاصب صهیونیستی و آمریکا، تا زمانی که آدم شود. 

روحانی اضافه کرد: اگر این حرف معتدل و میانه امام(ره) نبود، تمام روابط خارجی کشور تخریب می‌شد و ایشان جلوی آنان را گرفت و مسیر درست را پیش پای کشور قرار داد که چگونه اصول حفظ شود و در عین حال از شیوه‌های مختلف که به نفع کشور است به درستی استفاده کنیم.

رئیس جمهور تصریح کرد: با توجه به قطعنامه 598 و خاتمه جنگ تحمیلی، پذیرش قطعنامه متکی بر اصول، اعتدال و حفظ منافع و مصالح ملی بود و امام(ره) با وجود سختی این کار، مصالح ملی را ترجیح داد و براساس نظر امام خمینی(ره) قطعنامه پذیرفته شد.

وی عنوان کرد: در دنیای پیچیده امروز نمی‌توان به سادگی حرف زد و یا قضاوت کرد، تعامل سازنده، تبدیل شدن به قدرت اقتصادی منطقه و رشد 8 درصدی از اهداف سند چشم انداز و فرمان رهبر معظم انقلاب است.

رئیس جمهور با طرح این پرسش که از زمان اجرایی شدن چشم‌انداز تاکنون، چگونه عمل کرده‌ایم گفت: آنهایی که دم از ولایت فقیه می‌زنند، چرا تأکیدات رهبر انقلاب درباره چشم‌انداز را مطرح نمی‌کنند که باید در اقتصاد، علم و فناوری‌ها و همچنین مهار تورم و بیکاری در منطقه اول شویم؟

وی ادامه داد: با توجه به تعیین رشد حداقل 8 درصدی سالیانه در چشم‌انداز بیست ساله، الان 10 سال پس از اجرایی شدن این سند چشم‌انداز، رشد اقتصادی به جای 8 درصد به زیر 3 درصد رسیده است.

روحانی بیان کرد: اگر به‌دنبال اجرای فرمان ولی فقیه هستیم باید چشم‌انداز را اجرا کنیم که ادامه این حرکت بزرگ در 10 ساله دوم با افراط و تفریط امکان‌پذیر نیست.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: بسیار مهم است که چگونه از امکانات منطقه، جهان و داخلی بهره ببریم و برای اشتغال‌زایی راهی جز رونق اقتصادی وجود ندارد، باید شرکت‌های دانش‌بنیان رشد یابند، صنایع حرکت کند و کشاورزی مدرن شود.

وی با اشاره به اهمیت مسأله آب برای مصارف آشامیدنی، کشاورزی و صنعت و طرح این پرسش که آیا بدون فناوری‌های نو می‌توان مسأله آب را حل کرد؟ ادامه داد: متأسفانه با خشکسالی مواجه‌ایم و بی‌رویه از طبیعت بهره بردیم که بلافاصله پاسخ می‌دهد و اگر به طبیعت فشار بیاوریم، متقابلاً به شما فشار وارد می‌کند.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: نمی‌توان با طبیعت که سنت‌الله است، مبارزه کرد، باید از فناوری‌های نوین دنیای امروزی بهره ببریم، اگر عده‌ای بگویند که نمی‌خواهیم از فناوری‌های دنیا استفاده کنیم این امر شدنی است اما به زمان بسیار طولانی نیاز دارد.

روحانی با اشاره به توسعه صادرات و رونق اقتصادی کشورهای شرق آسیا، افزود: باید از شیوه‌ها و روش‌های این کشورها استفاده کنیم، باید راهی انتخاب کنیم که سریع‌تر به اهداف برسد، سانتیرفیوژ را به کشور وارد، کپی و سپس ساختیم که در غیر این صورت 20 تا 30 سال زمان می‌برد که به این فناوری دست یابیم.

وی با تأکید بر اینکه حکومت و اداره کشور، به دعواهای فراوان نیاز نداشته و باید محیط را مناسب کنیم اصافه کرد: انتقاد بسیار خوب است، اما اخلاق را از یاد نبریم، امام(ره) آمد تا به ما درس اخلاق بدهد و انقلاب کرد تا مسلمان زندگی کنیم و دروغ، تهمت و سیاه‌نمایی از جامعه رخت بربندد.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: تنازع خوب نیست، اما اختلاف‌نظر اشکالی ندارد، انتقاد و اختلاف سلیقه پذیرفتنی است اما نباید سبب تنازع و شکاف و از دست رفتن فرصت‌ها شود. اگر رو در روی هم بایستیم فرصت‌ها از دست می‌رود.

روحانی افزود: برجام برای تبدیل تهدید به فرصت بود، در گذشته هر روز تهدید و فشار بود و دشمنان در صدد بودند صادرات نفت ما را تنها به یک میلیون بشکه برسانند.

وی بیان کرد: عده‌ای در داخل به بهانه دور زدن تحریم‌ها نفت را بردند تا بفروشند، اما الان در دستان ما چیزی وجود ندارد. پول و دلار رفت و مشخص نیست در کجا هزینه شد.

رئیس جمهور با اشاره به ظلم دشمنان که اجازه ندادند حتی یک بشکه بیش از یک میلیون فروخته شود گفت: باید راه درست را پیش بگیریم و همیشه منکوب و تسلیم نشویم.

روحانی عنوان کرد: به رغم سر دادن شعارها، حتی قادر نبودیم، محصولات پتروشیمی خود را صادر کنیم به‌گونه‌ای که این محصولات دیگر نه در انبارها بلکه در فضای باز نگهداری می‌شدند.

وی افزود: در اوایل دولت یازدهم و مذاکرات هسته‌ای برخی می‌گفتند مگر امکان‌پذیر است با مذاکره به جایی رسید و یا حتی در داخل مسأله PMD را حل‌نشدنی می‌دانستند.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در مذاکرات نه خوش‌بین و بدبین مطلق، بلکه واقع‌بین بودیم، PMD حل شد حال پاسخ آنان که در روزنامه‌ها می‌نوشتند و فحاشی می‌کردند، چیست؟

روحانی بیان کرد: طرف مقابل پیچیدگی و دشمنی دارد، اما باید حواسمان جمع باشد و بتوانیم راه کوتاه، مستقیم و کم‌‌هزینه را انتخاب کنیم، سیاست خارجی به همین معنی است که باید راهی کم‌هزینه پیدا کرد.

وی با تاکید بر ضرورت حل مسئله آب، فاضلاب و محیط زیست گفت: به هر حال تالاب میقان انتقام می‌گیرد و اگر به فریاد دریاچه ارومیه نمی‌رسیدیم از 14 میلیون نفر ایرانی انتقام می‌گرفت و با توجه به تلاش‌های دولت برای تثبیت آب این دریاچه در 3 سال گذشته، اگر این اقدامات اتخاذ نمی‌شد، کشاورزی و استان‌های همجوار منهدم می‌شدند.

رئیس جمهور ادامه داد: چشم‌انداز استان مرکزی را روشن می‌بینم، باید از سرمایه‌های بسیار ارزشمند این استان به خوبی بهره برد، هر چند امکانات دولت محدود است، اما امکانات ملت، توانمندی کشور و منابع زیرزمینی بسیار فراوان است و تنها باید درست استفاده کنیم.

روحانی تاکید کرد: همه فرهیختگان، دانشگاهیان، ائمه جمعه، متخصصین، استانداران و همه مقامات اجرایی دولتی باید برای حل و فصل مسائل به مشورت با یکدیگر بپردازند.