به گزارشافکارنیوزبه نقل از ایسنا، به دنبال بالا رفتن نرخ ارز و دلار، مشکلات زیادی برای جامعه ورزش ایجاد شده است. مشکلاتی که باید آنها را جدی گرفت و ساده از کنارشان عبور نکرد، چرا که اگر بخواهیم کوچک‌ترین بی‌توجهی به آن داشته باشیم، قدر مسلم ضربه سنگینی بر بدنه ورزش کشور وارد کردیم. در این گزارش با بیان چالش‌های موجود، شرح حالی از این روزهای ورزش را بازگو می‌کنیم.

** تاخیر در پرداخت حقوق ۲۹۰ هزار دلاری مربیان خارجی

کمیته ملی المپیک نهادی است که وظیفه ساماندهی و تدارک تیم‌های ملی را جهت شرکت در بازی‌های المپیک و آسیایی بر عهده دارد. در همین راستا، کلیه قراردادهای مربیان خارجی هم توسط همین نهاد به امضا می‌رسد و حقوق آنها را پرداخت می‌کند.

در حال حاضر ۲۷ مربی خارجی با کمیته ملی المپیک قرارداد دارند، در کنار آن، مربیان آرژانتینی و ایتالیایی والیبال هم هستند که هنوز قرارداد جدیدشان بسته نشده است. با در نظر گرفتن مربیان خارجی والیبال، ۳۰ مربی خارجی رسما با کمیته‌ ملی المپیک قرارداد دارند و در مجموع مبلغی معادل ۲۹۰ هزار دلار بابت هدایت تیم‌های ملی ایران به صورت ماهیانه دستمزد می‌گیرند که بعد از گران شدن نرخ دلار و ارز، کمیته ملی المپیک بیش از یک ماه است که نتوانسته حقوق این دسته از مربیان را بپردازد و همین مساله نارضایتی آنها را در پی داشته است تا جایی که برخی از مربیان خارجی ترک کار کردند یا قصد ندارند در ایران به کارشان ادامه دهند!

** ارز دولتی نمی‌دهیم؛ اجازه خرید دلار از بازار آزاد را هم ندارید!

کمیته ملی المپیک به عنوان متولی و مسئول مربیان خارجی هم در این شرایط دست روی دست نگذاشته و تلاش زیادی می‌کند تا با تامین و تهیه حقوق مربیان خارجی، آنها را برای ادامه فعالیتشان ترغیب کند. دبیر کمیته ملی المپیک در این رابطه به ایسنا می‌گوید: ما مکاتبات و جلسات متعددی با مسئولان بانک مرکزی داشتیم، اما متاسفانه هیچ نتیجه‌ای از این نشست‌ها نگرفتیم!

اهمیت حضور مربیان خارجی و بهره گیری از دانش روز ورزش در ایران مسئولان کمیته ملی المپیک را بر آن داشت تا چاره ای برای مشکلات موجود بیاندیشند. دبیر کل کمیته ملی المپیک، خزانه دار المپیک و معاون مالی اداری کمیته‌ بارها و بارها با مسئولان بانک مرکزی مذاکره کردند تا برای پرداخت حقوق و مربیان خارجی از سهمیه ارز دولتی استفاده کنند. با این همه به آنها اعلام شده که ورزش جزو ۱۰ اولویت اول برای دریافت سهمیه دولتی قرار ندارد. برای پرداخت حقوق مربیان خارجی، کمیته ملی المپیک از بانک مرکزی ارز ۱۲۲۶ تومانی می‌گرفت، اما امروز با شرایطی روبه رو هستند که ارز ۲۵۵۰ تومانی هم شامل حال ورزش نمی‌شود که حتی اگر می‌شد، پرداخت حقوق با دلار ۲۵۵۰ تومان یعنی دو برابر شدن میزان بودجه ای که بابت پرداخت حقوق مربیان خارجی صرف می‌شد.

یکی از مسوولان کمیته ملی المپیک به ایسنا می‌گوید: " بانک مرکزی به دنبال ایجاد مشکلات عدیده بابت گران شدن نرخ ارز و دلار، به دستگاه‌های دولتی و وابسته به دولت اعلام کرده که اجازه خرید دلار از بازار آزاد را هم ندارند. "

این تصمیم به آن معنا است که کمیته‌ نمی‌تواند دلار را با قیمت امروز بازار تهیه کند. در اینجا نکته قابل تامل این است که حتی اگر کمیته‌ اجازه داشت که از بازار آزاد دلار خریداری کند چگونه می توانست بیش از سه برابر سال گذشته برای پرداخت دستمزد ماهیانه این دسته از مربیان هزینه کند؟ اگر چنین شود کمیته ملی المپیک به جای پرداخت حقوق ۳۰۰ میلیون تومانی به مربیان خارجی می‌بایست حدود یک میلیارد تومان در ماه بپردازد، این اتفاق به این معناست که کمیته ملی المپیک باید نیمی از بودجه ۲۵.۵ میلیارد تومانی‌اش را فقط بابت پرداخت حقوق مربیان خارجی صرف کند.

** جدایی مربیان خارجی، تهدیدی پیش روی ورزش

نپرداختن حقوق مربیان خارجی و عمل نکردن به تعهدات طبق قرارداد، قطعا باعثبی‌اعتمادی آنها و احتمالا جدا شدن شان از تیم‌های ملی ایران خواهد شد. کما این که همین حالا هم چندین مربی از جمله یکی از مربیان قایقرانی، دوومیدانی و شطرنج به کشورهای شان بازگشتند و زمزمه‌هایی هم از جدایی مربی شنا به گوش می‌رسد. پر واضح است که اساس حضور مربیان خارجی و سپردن سکان هدایت تیم‌های ملی به آنها به خاطر دستیابی به علم روز دنیا و برخورداری از مقام‌ها و مدال‌های بیشتر در عرصه های جهانی و آسیایی است. به عنوان مثال، عملکرد ولاسکو و دستیارانش یا لازلو سوچک در افتخار آفرینی الهه احمدی در المپیک لندن بر کسی پوشیده نیست.

به نظر می‌رسد، اگر همین روال ادامه پیدا کند و چاره‌ای برای نگه داشتن مربیان خارجی اندیشیده نشود، لطمه جدا شدن مربیان خارجی به بدنه ورزش و ورزشکاران وارد می‌شود. از طرفی همین مربیان خارجی از ایران به دادگاه CAS شکایت می‌کنند و در نهایت ناچار می شویم علاوه بر پرداخت حقوق شان، ضرر و زیان هم بدهیم.

** تعدادی از مربیان خارجی باید بروند

‌ مسئولان و دست اندرکاران ورزش که خود را مستاصل می‌بینند، گویا بنا دارند عذر مربیانی که حضورشان در ایران از درجه اهمیت پایین تری برخوردار است را بخواهند. از طرفی به روسای فدراسیون‌ها هم اعلام کنند که از این پس نمی‌توانند هر مربی که بخواهند را به خدمت بگیرند. چرا که از عهده پرداخت هزینه‌های آنها بر نمی آیند. در همین رابطه، هم سه شنبه هفته‌ قبل هیات اجرایی کمیته‌ به بحثو بررسی راه‌های برون رفت از این مشکل پرداخت. هر چند که از این نشست، هیچ خبری به بیرون درز پیدا نکرده، اما مشکلات موجود و راه حل‌های احتمالی به شور گذاشته شد.

** افشارزاده: بودجه را با ارز ۱۲۶۵ تومان حساب کردیم

بهرام افشارزاده، دبیر کل کمیته ملی المپیک درباره مشکلات مالی موجود در فدراسیون‌ها می گوید: " ما به وظیفه‌ای که در قبال فدراسیون‌ها داشتیم عمل کردیم. با شرایطی که در بازار ارز وجود دارد اعزام تیم‌ها به مسابقه‌ها سخت شده است. وضعیت مربیان خارجی هم مشخص نیست. ما ارز ۱۲۶۵ تومان می‌گرفتیم که حالا به ۳ هزار تومان رسیده است. کمیته با بانک و وزارت خارجه نامه‌نگاری کرده، اما فعلا وضعیت ارز مشخص نیست. ما با ارز ۱۲۶۵ تومان بودجه را حساب کردیم. اکنون با یکی از مربیان قایقرانی قطع همکاری شده که معادل ریالی مبلغ قراردادش را به فدراسیون دادیم تا خودشان دلار تهیه کنند و به این مربی بدهند. "

وی با بیان این که ماهانه ۲۹۰ هزار دلار به مربیان خارجی حقوق می‌دهیم، خاطرنشان می‌کند: " با این وضعیت من نگران شرایط مربیان خارجی هستم. با یک سری از مربیان مانند مربیان شطرنج و قایقرانی قطع همکاری کردیم، از این به بعد هم برای جذب مربی خارجی محدودیت داریم، با کسی هم هیچ تعارفی نداریم. "

** خزانه‌دار کمیته: بانک ملی نامه‌های ارزی کمیته المپیک را قبول نمی‌کند!

خزانه‌دار کمیته ملی المپیک در پاسخ به این پرسش که با توجه به بالا رفتن قیمت ارز تکلیف حقوق مربیان خارجی چه خواهد شد؟ تصریح می کند: " کمیته المپیک قرارداد مربیان خارجی که فدراسیون آن‌ها را تایید می‌کند، می‌بندد. پیش از این ما نامه‌های ارزی را به بانک ملی می‌فرستادیم و آن‌ها از سهمیه ملی به ما ارز پرداخت می‌کردند. متاسفانه طی یک ماه گذشته بانک ملی نامه‌های ارزی کمیته ملی المپیک را قبول نمی‌کند و می‌گوید که ما سهمیه نداریم. به همین دلیل کمیته به بانک مرکزی نامه نوشت. پایه ارزی ۱۲۲۶ تومان بود که این رقم اکنون به حدود ۲۵۰۰ تومان رسیده است، یعنی باید ما دو برابر قبل هزینه کنیم. تاکنون هم که بانک مرکزی به ما اعلام نکرده که ارز دولتی به کمیته تعلق می‌گیرد یا نه. اصلا بانک مرکزی جواب ما را نداده است. همین مسئله هم باعثشده که مربیان خارجی یک ماه حقوق نگیرند و نارضایتی‌هایی ایجاد شود. بودجه کمیته محدود است و باعثشده که در زمینه پرداخت حقوق با مربیان خارجی به مشکل بخوریم. "

کرباسیان با اشاره به بررسی این مشکل در نشست هیات اجرایی کمیته ملی المپیک، یادآور می‌شود: " افشارزاده مذاکره‌ای با بانک مرکزی داشته اما جوابی نگرفته است. در نشست هیات اجرایی هفته گذشته در این باره صحبت شد. متاسفانه بیشتر فدراسیون‌هایی که در بازی‌های آسیایی کره حضور دارند با این مشکل مواجه هستند. از طرفی اعزام تیم‌های ملی هم با مشکل مواجه است، چون آن‌ها مشکل ارزی دارند و نمی‌توانند به مسابقه‌ها اعزام شوند، یعنی علاوه بر بحثویزا با مشکل تامین ارز هم مواجه هستیم. "

به گزارش ایسنا، حقوق ماهیانه مربیان خارجی شاغل در ایران به شرح زیر است:

** والیبال

* ولاسکو از آرژانتین، ۲۵۰۰۰ دلار

* سیچلو از آرژانتین ۱۲۰۰۰ دلار

* پائولو از ایتالیا ۶۰۰۰ دلار

** فوتسال:

* ژوراندیرو دوترادو آرزدو، برزیل، ۶۶۶۶ دلار

* رود ریگو خسوس کاندلاس از اسپانیا با ۱۴۳۰۰ دلار

کارلوس لوئیز آلوز پایم از برزیل با ۵۵۵۵ دلار

** بسکتبال:

* بوبان میتف از مقدونیه، ۵۰۰۰ دلار

* مهمد بچیروویچ از اسلوونی ۱۶۷۰۰ دلار

** اسکی:

ایوان گربن چارسکی، بلغارستان، ۵۵۰۰ دلار

** اسکواش:

* امجدخان از پاکستان، ۳۰۰۰ دلار

** بدمینتون:

* دایان آیوما یاساری از اندونزی، ۱۱۱۲ دلار

* نوا آرمادا از اندونزی، ۲۷۸۵ دلار

** تیراندازی:

* لاسلو فرنک سوچاک از مجارستان، ۳۰۰۰ دلار

* چابا ارنو گیبورگ از مجارستان، ۵۰۰۰ دلار

** تکواندو:

* شینچول کانگ، کره جنوبی،

** ژیمناستیک:

* گنادی کاتلینیکف، اوکراین، ۳۳۵۰۰ دلار

** شنا:

* رومن پولاسیک، اسلواکی، ۸۶۵۰ دلار

* یورگ وویته از آلمان، ۶۸۰۰ دلار

** شمشیربازی:

* ایوگنی بیریوکف از روسیه ۴۰۰۰ دلار

* الگ باتونف روسیه، ۲۵۰۰ دلار

** شطرنج:

* ویرجینیوس گرابلیا سکاس از لیتوانی با ۲۹۵۰ دلار

** قایقرانی

* شوخرات گانیف از ازبکستان با ۳۳۳۳ دلار

* آگنیانا دوشوا از بلغارستان ‌

* ویا چسلاو یولد اشف(آب‌های آرام) از ازبکستان با ۵۵۵۵ دلار

* خالد پرویز از پاکستان(بادبانی) با ۱۹۸۳ دلار

** کریکت:

* محمود رشیددار از پاکستان با ۲۸۰۰ دلار

** موی تای:

* پاسیت دیکون کیار تادانی از تایلند با ۴۵۰۰ دلار

** وزنه‌برداری

* گئورگی زالای از مجارستان با ۳۳۰۰

** ووشو:

* یان پانگ از چین با ۳۰۰۰ دلار

** هندبال:

خانم سانجا پانیچ از مقدونیه با ۵۵۵۶ دلار