آداب و رسوم مردم منوجان در ماه مبارک رمضان

ماه مبارک رمضان، از سال‌های دور تاکنون، در فرهنگ مردم از جایگاهی ممتاز برخوردار بوده و همواره آیین‌های ویژه ای در ارتباط با این ماه، در میان مردم کشورهای اسلامی‌ به اجرا درآمده است.

در ماه رمضان، مردم به شکل هماهنگ برای انجام تکالیف شرعی آماده می‌شوند و برای به جای آوردن این وظایف، هر جمعیت و گروهی با آداب و تشریفات خاص خود مراسم رمضان را برگزار می‌کنند و آداب و رسوم ماه مبارک رمضان یکی از مباحث مهم فرهنگ مردم است که به واسطه قدمت خود، از قداست ویژه ای برخوردار است.

مردم مومن و خداجوی شهرستان منوجان پیش از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان  با غبار روبی مساجد و با گرفتن روزه در ماه شعبان به استقبال ماه مهمانی خدا می روند که این استقبال آیین پیشواز از ماه رمضان نامیده می شودو همه ساله شور و هیجان خاصی از دهه آخر ماه شعبان در بین مردم منوجان برای ورود به ماه مبارک رمضان دیده می شود.

شرکت در کلاس های ترجمه، تفسیر و حفظ قرآن کریم، برپایی آیین های باشکوه ختم کلام الهی، اطعام روزه داران و کمک به نیازمندان، مساکین و یتیمان از آداب ویژه مردم منوجان در ماه ضیافت الله است.

پخت غذاهای مخصوص از دیگر آیین های ماه رمضان است و  بانوان منوجانی برای دسر افطار بیشتر غذاهایی نظیر آش و شله زرد می پزند.

روزه بچه ها :

بچه ها دوست دارند که هنگام سحر کنار سفره نشسته باشند پدر و مادرها بچه ها را تشویق می کنند تا کنار سفره بنشینند و سحری بخورند بچه ها معمولاً نیم روز روزه می گیرند که بدان روزه کله گنجشکی می گویند. این کار نوعی تمرین است برای بچه ها چون با این کار آمادگی لازم را به دست می آورند تا وقتی که به سن تکلیف رسیدند بتوانند روزه کامل بگیرند.

حضور پررنگ در نمازهای جماعت، شب زنده داری در لیالی قدر و شرکت در محافل انس با قرآن کریم از دیگر سنت های پسندیده ای است که مردم منوجان  به آن پایبندند.

مردم منوجان پس از یک ماه روزه‌داری و خودسازی ، درروز عید سعید فطر مانند سایر شهرستانها  آیین‌های ویژه‌ای برگزار می‌کنند که حکایت از پایبندی آنان به ارزشهای دینی دارد.

نظافت منازل، خرید لباس نو ، تهیه شیرینی محلی  و برنامه ریزی برای دید و بازدید در این روز از جمله مقدمات برای  عید سعید فطر و بزرگداشت آن در بین مردمان مومن منوجان است.

شب های عیدفطر زنان منوجانی دور هم جمع می شوند و مشغول درست کردن یک نوع نان روغنی(کول سرخ)می شوند این شیرینی سنتی خوشمزه  ترکیبی از آرد ،شکر،زردچوبه،دارچین و..است که معمولا درروز عید  برای پذیرایی از مهمانان استفاده می شود.

 با اعلام روز اول ماه شوال و فرا رسیدن عید سعید فطر، مردم  با پوشیدن لباسهای نو برای خواندن نماز عید به  مساجد می روند.  بعد از پایان نماز عید سعید فطر و قبل از رفتن به منازل خود به بهشت زهرا می روند و با بردن خیرات از قبیل کول سرخ،خرما ، شیرینی و… یاد شهدا و گذشتگان خود را گرامی می‌دارند.گلزار شهدا معمولا از شلوغ ترین مکانها در روز عید سعید فطر است.

و براساس یک سنت دینی و ارزشی،پرداخت زکات فطره به افراد بی بضاعت،صله ارحام ودید و  بازدید از خویشان و اقوام و دادن عیدی به بچه‌ها از دیگر آیین‌هایی است که  مردم منوجان  در این روز انجام می‌دهند.

خوراکی های ویژه ماه رمضان در منوجان(افطاری) :

۱- خرما ۲- فرنی ۳- آش ۴- شله زرد ۵- زولوبیا و بامیه۶-حلوا ۷-کول سرخ