کاهش کیفیت آب دریا در سواحل «قروق»

روستای قروق که در فاصله حدود هفت کیلومتری شرق شهر تالش قرار دارد، به سواحل زیبایش معروف است.

این ساحل شنی سه کیلومتر طول و ۲۴ هکتار مساحت دارد و برخی از آن به پارک ساحلی قروق نام می‌برند، از رودخانه کرگانرود تا قسمتی از ساحل روستای کریم محله و شیلات آن کشیده شده و شامل کمربند سبز ساحلی مزین به درختان کاج، توسکا، له له کی و بوته‌های تمشک و انار است. به طوری که در چند متری امواج، درختان سرسبز قرار دارند و می‌توان دوخته شدن جنگل به دریا را مشاهده کرد.

ساحل ماسه‌ای و نرم قروق هر سال پذیرای هزاران مسافر است. این سواحل مکان مناسبی برای آب‌تنی و رفع خستگی و یکی از تفرجگاه‌های مردم تالش و مسافران است.

در منتهی‌الیه شمالی این سواحل می‌توان فانوس دریایی را مشاهده کرد که یکی از سه فانوس دریایی مستقر در گیلان است (دو فانوس دیگر در انزلی و لاهیجان قرار دارند).

این فانوس دریایی در محدوده یکی از صیدگاه‌های قدیمی شیلات برای صید ماهیان خاویاری قرار دارد.

«کورش حیدرنژاد» رئیس اداره محیط‌زیست تالش امروز از پاکسازی سواحل گردشگری قروق و گیسوم که مملو از زباله بود خبرداد و گفت: فعالیت‌های انسانی بیش از حد و بهره‌برداری‌های اقتصادی پرشتاب و کم‌ملاحظه، موجب تخریب اکوسیستم‌های طبیعی، آلودگی محیط‌زیست و کاهش کیفیت آب این دریا شده است.

وی افزود: دخالت‌های نسنجیده و شتاب‌زده انسانی در دریای خزر که به شکل تغییر کاربری اراضی شامل تخریب، و استحصال اراضی جهت ساخت و سازهای بی‌رویه و غیراصولی ساحلی باعث اختلال وضعیت طبیعی دریای خزر شده و متأسفانه گونه‌های ارزشمندی چون ماهیان خاویاری و یا فک دریای خزر به‌عنوان تنها پستاندار زیست‌مند این اکوسیستم را در فهرست گونه‌های در معرض خطر انقراض قرار داده و حیات اکولوژیکی و اقتصادی زیست بوم خزر را متأثر کرده است.

حیدرنژاد با بیان این‌که فک خزری از پستانداران کمیاب آب‌زی دنیاست که فقط در دریای خزر و رودخانه‌های منتهی به آن زندگی می‌کند، ادامه داد: این گونه تنها پستاندار دریای خزر محسوب می‌شود و به‌علت صید بی‌رویه و به‌هم خوردن شرایط زیستی و کاهش شدید جمعیّت نیازمند حمایت بین‌المللی است.

به گزارش ایسنا، ساحل‌نشینان شمال به فک خزری سگ آبی می‌گویند. فک‌ها در میان هزار نوع جاندار خزر تنها پستاندار این دریا محسوب می‌شوند.

فک‌ها جانورانی با ارزش‌اند که حتی با مدفوع خود یک منبع غذایی در دریای خزر به وجود می‌آورند و نابودی آن‌ها اکوسیستم خزر را به خطر می‌اندازد.

فک‌ها در تابستان، بهار و پائیز بیشتر در آب‌های ایران زندگی می‌کنند و برای زایمان به مناطق یخی در شمال دریای خزر مهاجرت می‌کنند.